Η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν

Στις 30 Αυγούστου 1918 ο Λένιν δέχτηκε δολοφονική επίθεση από την Φάνια Καπλάν. 

Η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν

Στις 30 Αυγούστου 1918 ο Λένιν είχε ομιλία σε ένα εργοστάσιο της σοβιετικής πρωτεύουσας. Όταν τελείωσε κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του και εκείνη τη στιγμή τον πλησίασε μία γυναίκα, η οποία αρχικά του διαμαρτυρήθηκε για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πριν ο Λένιν της απαντήσει, εκείνη τον πυροβόλησε τρεις φορές. Η μία σφαίρα σφηνώθηκε στον πνεύμονα του Λένιν και η άλλη στον ώμο του, ενώ η τρίτη τρύπησε το κασκέτο του χωρίς να αγγίξει κάποιο ζωτικό όργανο.

Η μικρόσωμη γυναίκα λεγόταν Φάνια Καπλάν και προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Η 35χρονη συνελήφθη αμέσως και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα κρατητήρια της γνωστής Κα-Γκε-Μπε. Στην κατάθεσή της υποστήριξε πως θέλησε να σκοτώσει τον Λένιν επειδή ήταν προδότης της επανάστασης. Οι αρχές την τιμώρησαν αμέσως με θανατική ποινή και στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους εκτελέστηκε από τον ναύτη Πάβελ Μάλκοφ. Η Καπλάν ήταν από μικρή στον αντιτσαρικό αγώνα και το 1906 είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία, επειδή ήταν συνεργός στη δολοφονία ενός αξιωματούχου του καθεστώτος.

Δώδεκα χρόνια μετά ο ομοϊδεάτης της Αλεξάντρ Κερένσκι ανέβηκε στην εξουσία με αποτέλεσμα η Καπλάν να αποφυλακιστεί. Όσον αφορά τον Λένιν, μπορεί να επέζησε από τις τρεις σφαίρες που δέχτηκε, ωστόσο η υγεία του στη συνέχεια είχε κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό. Ύστερα από μία σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων ο Λένιν πέθανε έξι χρόνια μετά. Η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν και η δολοφονία του υψηλόβαθμου στελέχους της ΤσεΚα, Μοϊζέι Ουρίτσκυ, σηματοδότησαν την αρχή της «Ερυθράς Τρομοκρατίας». Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 6.000 αντίπαλοι του κομμουνιστικού καθεστώτος συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και 800 σοσιαλιστές.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1832: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού Κόλπου, με την επιδίκαση στην Ελλάδα του Ζητουνίου (Λαμίας), ενώ απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

1835: Ιδρύεται η Μελβούρνη.

1916: Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.

1922: Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Η 30ή Αυγούστου εορτάζεται στην Τουρκία ως «Ημέρα της Νίκης».

1974: Τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Βελιγράδι-Ντόρτμουντ εκτροχιάζεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ζάγκρεμπ, σκοτώνοντας πάνω από 150 επιβάτες.

1987: Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον σημειώνει το εκπληκτικό ρεκόρ των 9.83 στα 100 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, ρεκόρ που θα του αφαιρεθεί αργότερα μαζί με το μετάλλιο, όταν θα βρεθεί ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

1991: Ο Αμερικανός αθλητής του μήκους Μάικ Πάουελ υπερβαίνει τα 8,95 μέτρα σε αγώνα στο Τόκιο και καταρρίπτει το μυθικό ρεκόρ που κατείχε από το 1968 ο Μπομπ Μπίμον.

1992: Αλλάζει η βαθμολογία στο ποδόσφαιρο (από 2-1-0 γίνεται 3-1-0). Το σύστημα έχει δοκιμαστεί στην Αγγλία με επιτυχία για μια ολόκληρη δεκαετία όταν γίνεται δεκτή το 1981 η επαναστατική αυτή πρόταση του Τζίμι Χιλ, του γνωστού σχολιαστή της αγγλικής τηλεόρασης, που υπήρξε παίκτης αλλά και πρόεδρος της Κόβεντρι.

2003: Ακριβώς τρία χρόνια μετά την τραγωδία του Κουρσκ, άλλο ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο -το παροπλισμένο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «K-159»- βυθίζεται με πλήρωμα 10 ανδρών, στη Θάλασσα Μπάρεντς, εκ των οποίων μόνο ένας σώζεται.

2018: Η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ντάιαμοντ Λιγκ της Ζυρίχης με άλμα στα 4.87 μέτρα στην πρώτη της προσπάθεια κι έτσι κατακτά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το διαμάντι της διοργάνωσης.

2021: Η Γενική Διοίκηση Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας ανακοινώνει νέους κανονισμούς που απαγορεύουν στους νέους κάτω των 18 ετών να παίζουν ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια για περισσότερες από τρεις ώρες την εβδομάδα, επικαλούμενη προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Το παιχνίδι διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών θα επιτρέπεται μόνο μεταξύ 8:00 μ.μ. και 9:00 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.