Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ καλούν τους φιλάθλους τους στο Καραϊσκάκη. Για τον... Αριστείδαρο του Θρύλου

Ο καλλιτέχνης της μπάλας που κατάφερε να ενώσει τους οπαδούς των τριών ομάδων

Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ καλούν τους φιλάθλους τους στο Καραϊσκάκη. Για τον... Αριστείδαρο του Θρύλου

Πριν από 50 χρόνια. Στις 13 Οκτωβρίου 1968. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ σε φιλικό αγώνα και οι δύο ομάδες αλλά και ο Παναθηναϊκός καλούν τους φιλάθλους τους να παρακολουθήσουν το ματς καθώς ο σκοπός είναι ιερός. Πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα για τον, 29χρονο τότε, Αριστείδη Παπάζογλου, τον οποίο είχε χτυπήσει ο καρκίνος.

Τελικά, αρκετοί είναι αυτοί που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Συνολικά 8.948 φίλαθλοι θα βρεθούν στο γήπεδο και θα συγκεντρωθούν 287,390 δραχμές, ένα ποσό αρκετά σημαντικό για την εποχή εκείνη.

Δυο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1969, έφυγε από τη ζωή. Ήταν μόλις 30 ετών.

Ο Αριστείδης Παπάζογλου, ο Αριστείδαρος του Ολυμπιακού, υπήρξε εμβληματική μορφή της ιστορίας των «ερυθρόλευκων». Γεννημένος στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, ψηλός και αθλητικός, άρχισε το άθλημα από την τοπική ομάδα της ΑΕ Ρέντη και στα 17 του πήρε μεταγραφή έναντι 2.000 δραχμών για το εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού. Σύντομα προωθήθηκε στην α' ομάδα χάρις τα προσόντα του, περισσότερο δε την ικανότητα στο σκοράρισμα και το απρόβλεπτο των κινήσεων που δυσκόλευε τους αντίπαλους. Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα ήταν ο μεγάλος του διασκελισμός, ο οποίος του επέτρεπε να ξεφεύγει εύκολα από την επιτήρηση των αμυντικών.

Πήρε μέρος σε 132 αγώνες του πρωταθλήματος Ελλάδας, πετυχαίνοντας 71 τέρματα και σε 18 για το κύπελλο, όπου σκόραρε 23 φορές. Έλαβε επίσης μέρος σε 8 αναμετρήσεις των Ευρωπαϊκών κυπέλλων και σημείωσε 3 γκολ. Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον Ολυμπιακό, με τον οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής Α΄ Εθνικής τέσσερις φορές (1958, 1959, 1966, 1967). Στα τέλη του 1966 ο Αρ. Παπάζογλου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις λόγω ενοχλήσεων που ένοιωθε, οι οποίες απέβησαν, αρχικά, αρνητικές. Στη διοργάνωση της περιόδου 1966-67 πραγματοποίησε μόλις μία συμμετοχή εξαιτίας της εμφάνισης καρκίνου, νόσο από την οποία και απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα στη νεαρότατη ηλικία των 30. Η τελευταία του επιθυμία, την οποία κατέγραψε ο ίδιος, υπήρξε να μη τον ξεχάσουν.

Η τελευταία του εμφάνιση στους αγωνιστικούς χώρους, πραγματοποιήθηκε κατά σύμπτωση δύο ακριβώς χρόνια πριν το θάνατό του. Ήταν στις 13 Αυγούστου 1967 για το φιλικό 12-0 επί της πρωταθλήτριας Γ΄ Εθνικής ομάδας της ΑΕΚ Φαλήρου, όπου και πέτυχε χατ τρικ. Ωστόσο, ο Αριστείδης Παπάζογλου εμφανίστηκε σε γήπεδο και στις 7 Φεβρουαρίου του 1968 (ημέρα Τετάρτη), στο φιλικό αγώνα μεταξύ αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και του Α.Ο. Κορωπίου, εκτός έδρας.

Στη διάρκεια της 10ετούς θητείας του στον Ολυμπιακό συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους προπονητές Κέμενι Τίμπορ, Μπρούνο Βάλε, Τζίνα Σιμονόφσκι και Μάρτον Μπούκοβι.

Το διάστημα 1964-1965 χρίστηκε τρεις φορές διεθνής με την Ανδρών Ελλάδας και σκόρερ την πρώτη με εκτέλεση πέναλτι στο 4-1 επί της Μεγάλης Βρετανίας (ερασιτέχνες) για τα πλαίσια του προολυμπιακού τουρνουά. Συνολικά σημείωσε 3 τέρματα