Ο θάνατος του Ανδρέα Βαρίκα

Στις 29 Αυγούστου του 1990 άφησε την τελευταία του πνοή ο Ανδρέας Βαρίκας.

Ο θάνατος του Ανδρέα Βαρίκα

Στις 29 Αυγούστου του 1990 άφησε την τελευταία του πνοή ο Ανδρέας Βαρίκας σε ηλικία μόλις 45 ετών έπειτα από τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Υπήρξε εμβληματική μορφή για την Ιστορία του Πανιωνίου και γενικότερα του ελληνικού μπάσκετ.

Ήταν ο οραματιστής της ομάδας των «κυανέρυθρων» που μεσουράνησε στο ελληνικό μπάσκετ στη δεκαετία του '80, αφού αυτός προώθησε και στήριξε τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του συλλόγου, μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν μεγάλα ονόματα του αθλήματος. Οκτώ μήνες μετά το θάνατό του ο Πανιώνιος κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και στη μνήμη του ονόμασε το Κλειστό της Νέας Σμύρνης «Ανδρέας Βαρίκας».

Παράλληλα οι άνθρωποι του Ιστορικού διοργάνωσαν το περίφημο τουρνουά μπάσκετ «Ανδρέας Βαρίκας» στο οποίο κάθε χρόνο συμμετείχε ο Πανιώνιος μαζί με άλλες τρεις ομάδες. Η απήχησή του ήταν αρκετά μεγάλη και μάλιστα μέρος στη διοργάνωση είχαν πάρει και ομάδες από το εξωτερικό.

Το πρώτο τουρνουά πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου του 1990, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον άδικο χαμό του οραματιστή της ομάδας, με τη συμμετοχή του πανίσχυρου τότε Άρη, της πρωταθλήτριας Ευρώπης Γιουγκοπλάστικα και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η διοργάνωση αποτελούταν από δύο ημιτελικούς και από τον μικρό και μεγάλο τελικό.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν και άλλες ομάδες του εξωτερικού που τίμησαν με την παρουσία τους το τουρνουά όπως η ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, η σλοβενική Ολίμπια Λουμπλιάνα και οι σερβικές Παρτιζάν και Ερυθρός Αστέρας. Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Πανιώνιος αποφάσισε να ονομάσει Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Μπάσκετ Μίνι «Ανδρέας Βαρίκας», το ετήσιο τουρνουά μπάσκετ των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, το οποίο τον Ιανουάριο του 2013 διεξάγεται για 13η χρονιά κατά την περίοδο των εορτών.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1824: Καταναυμαχείται ο τουρκικός στόλος απ’ τον Ανδρέα Μιαούλη στον Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας (Η ναυμαχία του Γέροντα).

1831: Ο Βρετανός χημικός, Μάικλ Φαραντέι, ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, την παραγωγή ενός ηλεκτρικού κύματος από την αλλαγή της μαγνητικής έντασης, την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρομαγνητικής γεννήτριας.

1842: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Κίνας, που θέτει τέλος στον Α’ Πόλεμο του Οπίου. Με τη συνθήκη επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.

1885: Ο Γκότλιμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα.

1912: Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου συντρίβεται στον Κορινθιακό Κόλπο.

1924: Το αερόστατο «Γκραφ Ζέππελιν» ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά.

1947: Πεθαίνει ο θρυλικός ταυρομάχος Manolete σε ηλικία 30 ετών από θανάσιμο τραύμα που είχε δεχθεί την προηγούμενη μέρα στο Linares της Ισπανίας.

1949: Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που το υπερασπίζονται.

1959: Ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές.

1962: Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών - Λαμίας, από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1963: Σε 22 αξιωματικούς της Χωροφυλακής απαγγέλλεται κατηγορία για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

1966: Οι Μπιτλς δίνουν την τελευταία τους συναυλία, στο Σαν Φρανσίσκο.

1970: Στην Ελλάδα, δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

1987: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Σούπερ Καπ, κερδίζοντας στον τελικό τον ΟΦΗ με 1-0 και σκόρερ τον Πέτρο Ξανθόπουλο (65').

1992: Ο κυπελλούχος Ολυμπιακός κατακτά το Σούπερ Καπ, κερδίζοντας στον τελικό την πρωταθλήτρια ΑΕΚ με σκορ 3-1.

1999: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη που ξεκίνησε στις 20 του ίδιου μήνα. Την τελευταία ημέρα των αγώνων ο Κώστας Γκατσιούδης κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89,18. Με το μετάλλιο αυτό η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με δύο χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια.

2003: Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε Τζαμί της ιερής πόλης του Ιράκ Νατζάφ.

2004: Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η Ελλάδα κατακτά 16 μετάλλια.

2008: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «OLE!Sports», της πρώτης αθλητικής free press εφημερίδας.

2022: Η ομάδα των Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή, ούσα η πρωταγωνίστρια της τελευταίας ιστιοδρομίας του «55ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βαρύτιμο τρόπαιο.