Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Στις 28 Αυγούστου 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε έναν λόγο που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Στις 28 Αυγούστου 1963 έγινε πορεία διαμαρτυρίας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαύρων στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή να είναι μεγάλη και να περνά τον αριθμό των 200.000 διαδηλωτών. Στο περιθώριο της πορείας, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε έναν λόγο που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα με τίτλο «Έχω ένα όνειρο».

Ο Αμερικανός ιερωμένος και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 είχε πει μεταξύ άλλων: «Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην δουλοκτητών θα μπορούν να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι της αδελφοσύνης. Έχω ένα όνειρο, ότι κάποια μέρα ακόμη και η πολιτεία του Μισισιπή, που φλέγεται από την αδικία, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα παιδιά μου θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το ποιόν του χαρακτήρα τους».

Έναν χρόνο μετά, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε τον νόμο που καθιστούσε παράνομες τις φυλετικές διακρίσεις σε δημόσιους χώρους. Βλέποντας την ανάγκη να υπάρξει ένα μαζικό κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποφάσισε να δημιουργήσει την οργάνωση Συνδιάσκεψη της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου. Η δημιουργία της σήμανε αυτόματα τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, ο ίδιος ξεκίνησε τις περιοδείες στις ΗΠΑ διοργανώνοντας καθιστικές διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, εκφωνώντας παράλληλα πύρινους λόγους.

Το σχέδιό του για μία «Πορεία των φτωχών προς την Ουάσινγκτον» διακόπηκε την άνοιξη του 1968 από ένα ταξίδι του στο Μέμφις του Τενεσί για την υποστήριξη μιας απεργίας εργαζομένων στα νοσοκομεία. Στις 4 Απριλίου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών από έναν λευκό ελεύθερο σκοπευτή, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του. Στις 10 Μαρτίου 1969 ο δολοφόνος του, Τζέιμς Ιρλ Ρέι, ομολόγησε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 99 ετών.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1749: Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος, Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.

1826: Η μάχη του Πολυαράβου: οι οπλαρχηγοί της Μάνης νικούν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Ιμπραήμ. Έτσι, η Μάνη δεν υποκύπτει πλέον στον Ιμπραήμ και μένει ελεύθερη μέχρι τέλους.

1828: Γεννιέται ο Λέων Τολστόι, μεγάλος Ρώσος συγγραφέας.

1898: Ο Κάλεμπ Μπράνταμ μετονομάζει το ανθρακούχο αναψυκτικό του από Brad’s Drink σε Pepsi Cola.

1904: Ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας.

1922: Οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν τη Σμύρνη και επιδίδονται στην εξόντωση του ελληνικού στοιχείου. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο τελευταίος μητροπολίτης Σμύρνης, βρήκε μαρτυρικό θάνατο, κατακρεουργήθηκε από φανατισμένο όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1922.

1968: Πεθαίνει ο Δημήτρης Πικιώνης, Έλληνας αρχιτέκτονας. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

1987: Πεθαίνει ο Τζον Χιούστον, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1991: Πεθαίνει ο Αλέκος Σακελλάριος, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος.

1995: Ένας όλμος προερχόμενος από την πλευρά των Σερβοβοσνίων πέφτει στην αγορά του Σαράγεβο και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Είναι η αφορμή για τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων.

1996: Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η πριγκίπισσα Νταϊάνα παίρνουν διαζύγιο.

1999: Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες, ανάμεσά τους 31 αστυνομικοί, είναι ο τραγικός απολογισμός σοβαρών επεισοδίων που σημειώνονται στο Μπανγκλαντές μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα.

2001: Η ΕΠΟ και η αντίστοιχη τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία καταλήγουν σε συμφωνία για την υποβολή υποψηφιότητας συνδιοργάνωσης του Γιούρο 2008. H ΟΥΕΦΑ τελικά θα δώσει τη διοργάνωση σε Αυστρία και Ελβετία.

2016: Η Αναστασία Βόντζου και η Αννέτα Κυρίδου με χρόνο 7:10.55 κατακτούν το αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκιφ νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ρότερνταμ. Με ελάχιστα εκατοστά διαφορά τερματίζει 3η η Ιταλία (7:10.78), ενώ το χρυσό μετάλλιο κατακτά η βάρκα των ΗΠΑ με 7:08.12.

2018: Στα 41 του χρόνια ο παίκτης-σύμβολο του μπάσκετ της Αργεντινής, Μανού Τζινόμπιλι, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τους Σπερς, συμπεριλήφθηκε δύο φορές στις καλύτερες πεντάδες της κανονικής περιόδου και άλλες δύο έγινε Ολ Σταρ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110