H έκρηξη του Βεζούβιου

Το 79 μετά Χριστόν, στις 24 Αυγούστου, εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια. Μέχρι εκείνη τη χρονιά ο Βεζούβιος θεωρείτο ένα απλό βουνό.

H έκρηξη του Βεζούβιου

Ο Στράβωνας, μάλιστα, λέει ότι το βουνό Ουεσούιον (έτσι αποκαλεί τον Βεζούβιο) ήταν σκεπασμένο με ωραίους αγρούς, εκτός από την κορυφή του, που ήταν επίπεδη, μαύρη, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι το βουνό είχε πάρει φωτιά και είχε καεί.

Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου, σύμφωνα με τους ιστορικούς, που κατέστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στις λάβες την Πομπηία και την Ηράκλεια, έγινε το 79 μ.Χ. Την έκρηξη την περιέγραψε ο Πλίνιος ο Νεότερος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής. Άλλες μεγάλες εκρήξεις έγιναν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων. Παρόλο τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι και το ξέρουν, η περιοχή γύρω από τον Βεζούβιο είναι πυκνά κατοικημένη, γιατί το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά εύφορο.

Τη μορφή και τη διαμόρφωση που έχει σήμερα ο Βεζούβιος την πήρε μετά την έκρηξη του 79 μ.Χ., αν και οι διάφορες εκρήξεις που έγιναν αργότερα προξένησαν μερικές μεταβολές στην όψη του. Έχει τρεις κορυφές: τη Σόμα βόρεια, τον κυρίως Βεζούβιο νότια και το Οταγιάνο ανάμεσα. Σήμερα ο Βεζούβιος έχει περιφέρεια βάσης 45 χιλιόμετρα και η διάμετρος του κρατήρα του είναι 570 μέτρα περίπου. Το ύψος του μεταβάλλεται μετά από κάθε ισχυρή έκρηξη και είναι σήμερα 1.180 μέτρα.

Οι πλαγιές του βουνού είναι κατάφυτες από κήπους και αγρούς μέχρι ένα ορισμένο ύψος. Ιδιαίτερα ευδοκιμούν τα αμπέλια από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα κρασιά του Βεζούβιου τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα από τη ρωμαϊκή εποχή και είναι περιζήτητο το θαυμάσιο κρασί «Λάκριμα Κρίστι» (Δάκρυα του Χριστού).

Σε ένα βίντεο που παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Μουσείο της Μελβούρνης τον Οκτώβριο του 2009, η εταιρεία Zero One προσπάθησε με γραφικά να κάνει τον θεατή να βιώσει τις τελευταίες ώρες της ιστορικής πόλης της Πομπηίας που καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.

Η πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα, που βρίσκεται εκεί κοντά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1824: Ο ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, συγκρούεται με τον τουρκοαιγυπτιακό, υπό τον Τοπά πασά, σε αμφίρροπη ναυμαχία μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού.

1893: Χιλιάδες νεκροί από καταιγίδα στο Τσάρλεστον και στην ακτή Σαβάνα.

1952: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή».

1967: Το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα με τον Αναγκαστικό Νόμο 127 περί Αναδιοργανώσεως Εξωσχολικού Αθλητισμού.

1975: Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.

1986: Ο 21χρονος μπασκετμπολίστας Ντέιβιντ Ρίβερς, νεότερος από 14 αδέλφια, που μία δεκαετία μετά θα αγωνιστεί με τα χρώματα του Ολυμπιακού, τραυματίζεται σοβαρά όταν το φορτηγάκι που οδηγεί ο πρώην συμπαίκτης του, Κεν Μπάρλοου, μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ, εμπλέκεται σε τροχαίο. Ο Ρίβερς, που θεωρείται ο καλύτερος πόιντ γκαρντ στην Ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ, θα σωθεί από θαύμα, έχοντας χάσει σχεδόν το μισό του αίμα, και θα επιστρέψει στις προπονήσεις στο τέλος της χρονιάς.

2007: Ξεσπούν πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική και σταδιακά επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 60 άτομα και να καούν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα γης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2014: Ο Καρίμ Μπελαραμπί της Μπάγερ Λεβερκούζεν σημειώνει στο 9ο δευτερόλεπτο του αγώνα της πρώτης αγωνιστικής εναντίον της Ντόρτμουντ το γρηγορότερο γκολ στην Ιστορία της Μπουντεσλίγκα, καταρρίπτοντας την επίδοση (11ο δευτερόλεπτο) που κρατούσαν από κοινού οι Τζιοβάνι Έλμπερ της Μπάγερν Μονάχου (εναντίον του Αμβούργου το 1998), Ουλφ Κίρστεν της Λεβερκούζεν (εναντίον της Καϊζερσλάουτερν το 2002) και Πολ Φράιερ της Μπόχουμ (εναντίον της Μπάγερν Μονάχου το 2003).

2019: Ξεκινάει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Σούπερ Λιγκ με την εφαρμογή του VAR (video assistant referee) σε όλους τους αγώνες.

2020: Πεθαίνει ο μεγάλος ερμηνευτής Γιάννης Πουλόπουλος.