Η αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Στις 28 Ιουλίου του 1914 έγινε η αρχή για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αφορμή στάθηκε η διπλή δολοφονία με δράστη τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Ακριβώς έναν μήνα νωρίτερα ο νεαρός Σερβοβόσνιος εθνικιστής δολοφόνησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας τον διάδοχο του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο μαζί και τη σύζυγό του, Σοφία. Οι Αυστριακοί θεώρησαν αμέσως αποκλειστική υπεύθυνη την κυβέρνηση της Σερβίας και έτσι αποφάσισαν να της κηρύξουν τον πόλεμο. Εκείνη την περίοδο η Αυστροουγγαρία βρισκόταν απέναντι στη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια, εκεί όπου οι Ρώσοι είχαν τον ρόλο του προστάτη των ορθόδοξων λαών, κάτι που έβρισκε αντίθετες τις δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας. Μετά και τον θάνατο του Φερδινάνδου η Αυστρία πέρασε στην αντεπίθεση ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είχε ονομαστεί και Μεγάλος Πόλεμος εξαιτίας της ανάμειξης χωρών από όλο τον κόσμο.
Μετά την απόφαση της Αυστροουγγαρίας να κηρύξει πόλεμο στη Σερβία, η Γερμανία ακολούθησε τον ίδιο δρόμο κατά της Ρωσίας και της Γαλλίας. Στις 4 Αυγούστου η Αγγλία και στις 23 Αυγούστου η Ιαπωνία κήρυξαν με τη σειρά τους τον πόλεμο κατά της Γερμανίας λόγω της εισβολής της στο Βέλγιο. Η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συντάχθηκαν με τους Ρώσους και τους Αγγλογάλλους, ενώ με τη Γερμανία και την Αυστρία συμμάχησαν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία.
Μετά τον πολύνεκρο πόλεμο η χώρα μας είχε απώλειες 27.000 ανδρών, εκ των οποίων οι 6.000 ήταν νεκροί και οι 21.000 τραυματίες. Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη εδαφικά από τον Μεγάλο Πόλεμο. Στις 27 Νοεμβρίου 1919 της αποδόθηκε η Δυτική Θράκη έπειτα από τη συνθήκη του Νεϊγί, ενώ με τη Συνθήκη των Σεβρών στις 10 Αυγούστου 1920 τής παραχωρήθηκαν η Ανατολική Θράκη (μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης), τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, καθώς και η δυνατότητα εξάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή της Σμύρνης. Στην Ιταλία δόθηκαν τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίστηκε η προσάρτηση της Κύπρου.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1741: Πεθαίνει ο Αντόνιο Βιβάλντι, Βενετσιάνος συνθέτης.
1750: Πεθαίνει ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γερμανός συνθέτης.
1821: Οι Σουλιώτες, πολιορκούμενοι από τον Ομέρ Βρυώνη, εγκαταλείπουν οριστικώς το Σούλι.
1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας κόβει το νόμισμα «φοίνιξ».
1836: Γεννιέται ο Εμμανουήλ Ροΐδης, Έλληνας λόγιος και συγγραφέας.
1858: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.
1920: Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που σημαίνει το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο (10 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο).
1948: Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές-θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί αποτελούν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα διοργανωθούν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.
1976: Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην πόλη Τανγκσάν της Κίνας. Τουλάχιστον 24.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1996: Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, βαθμολογούμενος με 9.850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική.
1998: Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση στην Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.
2000: Ο γηραιότερος λαμπαδηδρόμος, ο 109χρονος Τζακ Λόκερ, ο οποίος γεννήθηκε το 1891, 5 χρόνια πριν από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, μεταφέρει με τη βοήθεια του μπαστουνιού του για 200 μέτρα την Ολυμπιακή Φλόγα προς το Σίδνεϊ.
2002: Εννέα ανθρακωρύχοι, παγιδευμένοι σε πλημμυρισμένο ορυχείο στην Πενσιλβάνια, σώζονται μετά από 77 ώρες κάτω από τη γη.
2021: Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου τερματίζουν σε χρόνο 6:48.70, επίδοση που είναι η κορυφαία όλων των εποχών, παίρνουν την πρώτη θέση στον ημιτελικό της δικώπου και προκρίνονται στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6:49.08 και ανήκε σε πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας από το 2017. Το παγκόσμιο ρεκόρ του ελληνικού πληρώματος όμως δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς στη δεύτερη ημιτελική σειρά το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας θα το καταρρίψει τερματίζοντας σε χρόνο 6:47.41.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ