Η άφιξη του Ριβάλντο

Στις 21 Ιουλίου του 2004 ο Ριβάλντο έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Η άφιξη του Ριβάλντο

Η άφιξή του προκάλεσε «αμόκ» στον κόσμο των «ερυθρόλευκων», αφού ο Βραζιλιάνος υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Έναν χρόνο πριν από τη μεταγραφή οι φίλοι των Πειραιωτών ζητούσαν από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Κόκκαλη, την απόκτηση του Ριβάλντο. Μάλιστα, είχαν βγάλει και το εξής σύνθημα: «Πρόεδρε, πρόεδρε, σε παρακαλώ, φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό». Το 2004 ο Βραζιλιάνος, έχοντας αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν στην Κρουζέιρο, αρνήθηκε να περάσει από τεστ στην Αγγλία και την Μπόλτον, θεωρώντας την πρόταση υποτιμητική για τον ίδιο. Τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης είδε την ευκαιρία, έκανε την κίνηση και τον έφερε στο λιμάνι, με τον Βραζιλιάνο να δηλώνει ότι: «Ο Τζιοβάνι, το ελληνικό Γιούρο και το Τσάμπιονς Λιγκ με έφεραν στον Πειραιά».

Μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας πλημμύρισε από χιλιάδες υποστηρικτές του Ολυμπιακού, ενώ το ίδιο συνέβη και στα κεντρικά γραφεία της ΠΑΕ στον Πειραιά. Ο Βραζιλιάνος ήταν 32 ετών όταν υπέγραψε στους «ερυθρόλευκους», με τη φανέλα των οποίων κατέκτησε τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμα χρόνια και δύο Κύπελλα, ενώ είχε συμμετοχές και στο Champions League. Σε 81 παιχνίδια πέτυχε 43 τέρματα, ορισμένα εκ των οποίων σπάνιας ομορφιάς, προκαλώντας τον ενθουσιασμό μικρών και μεγάλων.

Ήταν πολύ αγαπητός στην εξέδρα, μέχρι την αποχώρησή του το 2007 και τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ, η οποία έφερε οριστική ρήξη στις δύο πλευρές. «Είναι αδύνατο να ξεχάσω τις στιγμές που έζησα σε αυτήν τη σπουδαία ομάδα» δήλωσε ο Ριβάλντο μετά το τέλος της συνεργασίας του με τους Πειραιώτες. Στον Ολυμπιακό είχε έρθει έχοντας κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα το 1999, ενώ είχε αναδειχθεί τρίτος καλύτερος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως για τρεις χρονιές (2000, 2001, 2002). Μεταξύ άλλων πέρασε από τις Μπαρτσελόνα και Μίλαν και το 2002 κατέκτησε με τη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1899: Γεννιέται ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954.

1904: Ολοκληρώνεται ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος ξεκινάει από τη Μόσχα και φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 4.607 μίλια.

1928: Αυτοκτονεί ο Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής και πεζογράφος, ίσως η σημαντικότερη λογοτεχνική φωνή που ανέδειξε η γενιά του '20 και από τους πρώτους που εισήγαγαν στοιχεία του μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση.

1950: Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) τον τέως υπουργό Μεταφορών Πάνο Χατζηπάνο, με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων.

1965: Μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της κυβέρνησης των Αποστατών αντιμετωπίζεται από την αστυνομία με δακρυγόνα και γκλομπ. Νεκρός πέφτει ο 22χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λο.

1974: Σκοτώθηκε στη Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα στην Κύπρο ο Γεώργιος Κατσάνης, αθλητής στίβου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

2019: Ο Δημήτρης Τσίτσος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του ακοντισμού με νέο ατομικό ρεκόρ (77,79 μ.) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στο Μπορός της Σουηδίας.

2019: Η Δώρα Γκουντούρα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας στη Βουδαπέστη όταν ηττάται με 15-11 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βελίκαγια.

2021: Οι Μπακς ανακηρύσσονται πρωταθλητές του ΝΒΑ έπειτα από 50 χρόνια, αφού χάρη στη νίκη τους με 105-98 επί των Σανς έκαναν το 4-2 στους τελικούς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο πολυτιμότερος των τελικών. Στον έκτο τελικό σημείωσε 50 πόντους (ρεκόρ καριέρας στα πλέι οφ), με 14 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 5 κοψίματα.