Όταν «βούλιαξε» ο Πειραιάς για τον Ντέταρι

Ήταν 13 Ιουλίου του 1988 όταν οι φίλοι του Ολυμπιακού υποδέχτηκαν στον Πειραιά τον Λάγιος Ντέταρι.

Όταν «βούλιαξε» ο Πειραιάς για τον Ντέταρι

Οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν βγει αρκετές φορές στους δρόμους για να υποδεχτούν έναν αθλητή ή για να πανηγυρίσουν ένα χαρμόσυνο γεγονός. Όμως μία από τις στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στον κόσμο του συλλόγου είναι αδιαμφισβήτητα εκείνη της υποδοχής του Λάγιος Ντέταρι.

Ήταν 13 Ιουλίου του 1988 όταν ο Πειραιάς ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Μπουντεσλίγκα. Το Δημαρχείο είχε σκεπαστεί με μία μεγάλη ερυθρόλευκη σημαία, ενώ στην πλατεία Κοραή είχε οργανωθεί εκδήλωση από τη Λόλα Νταϊφά για την υποδοχή του σπουδαίου ποδοσφαιριστή. Κάθε δρόμος της περιοχής είχε «κοκκινίσει» από τους φιλάθλους του συλλόγου. Ο δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, υποδέχτηκαν τον Ντέταρι, ο οποίος, όταν βγήκε στο μπαλκόνι, με τη σύζυγό του και μίλησε ελληνικά, ακολούθησε πανδαιμόνιο. Στον Πειραιά είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 φίλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι φώναζαν μεταξύ άλλων «Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός», ενώ οι μικροπωλητές είχαν θησαυρίσει πουλώντας μπλούζες με το πρόσωπό του.

Πριν έρθει στον Ολυμπιακό ο Ντέταρι ψηφίστηκε ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος Γερμανίας, ενώ για την απόκτησή του είχε κινηθεί και η Γιουβέντους. Τελικά ο Κοσκωτάς έκανε την έκπληξη παίρνοντας τον παίκτη από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης έναντι 3.000.000.000 δραχμών (8.700.000 ευρώ). Για εκείνη την εποχή ήταν η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στον κόσμο, δεδομένου ότι ο Μαραντόνα είχε αφήσει την Μπαρτσελόνα για τη Νάπολι αντί του ποσού των 13.000.000 ευρώ.

Ο Ούγγρος έμεινε δύο χρονιές στο μεγάλο λιμάνι, κατακτώντας ένα Κύπελλο το 1990. Ως παίκτης των «ερυθρόλευκων» μέτρησε 35 γκολ σε 51 αγώνες και στη συνέχεια αποχώρησε για την Μπολόνια, καθώς είχε ξεσπάσει το οικονομικό σκάνδαλο με τον Κοσκωτά. Το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ» της 14ης Ιουλίου 1988 περιέγραφε ακριβώς την υποδοχή που βίωσε στον Πειραιά ο Ντέταρι. Συγκεκριμένα, έγραφε στον κεντρικό του τίτλο: «ΧΑΜΟΣ, ΣΑΝ ΘΕΟ ΤΟΝ ΝΤΕΤΑΡΙ».

ME MIA MATIA...

1930: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου αρχίζει στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης με τον αγώνα Γαλλία - Μεξικό (4-1). Ο Γάλλος Λισιέν Λοράν πετυχαίνει το πρώτο γκολ στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

1972: Ο καλαθοσφαιριστής του Ηρακλή, Αριστείδης Μούμογλου, επιτυγχάνει 145 πόντους κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον ΒΑΟ και δημιουργεί ρεκόρ όλων των εποχών στην Α’ Κατηγορία του μπάσκετ. Ο αγώνας λήγει με σκορ 170-94.

1973: Μία και μοναδική συνάντηση των δύο «Αιάντων», του Άγιαξ του Άμστερνταμ και του Αίαντα Σαλαμίνας, σε έναν αγώνα που διοργανώνουν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, η ΓΓΑ και ο δήμος Σαλαμίνας.

1985: Διεξάγεται ταυτόχρονα στη Φιλαδέλφεια και στο Λονδίνο το κοντσέρτο με την επωνυμία «Live Aid», που ως σκοπό έχει να συγκεντρώσει την προσοχή του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και χρήματα για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αφρικής. Εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μικ Τζάγκερ, η Τίνα Τέρνερ, η Μαντόνα, ο Μπομπ Nτίλαν και ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

1989: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, στον Ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία, ύστερα από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

1993: Σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα.

1999: Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί την πιο ακριβή μεταγραφή (περίπου 5 δισ. δραχμές) στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, εντάσσοντας στη δύναμή του τον Σλοβένο ποδοσφαιριστή Ζλάτκο Ζάχοβιτς.

2000: Πεθαίνει ο Στέλιος Τατασόπουλος, ένας από τους πρώτους Έλληνες κινηματογραφιστές. Το 1931 κινηματογράφησε την πρώτη ελληνική κοινωνική ταινία, τη βωβή «Κοινωνική σαπίλα», ενώ το 1951 γύρισε τη «Μαύρη Γη», τη δεύτερη νεορεαλιστική ταινία του για τη σκληρή ζωή στα σμυριδωρυχεία της Απειράνθου της Νάξου.

2004: Ο Μπόμπι Φίσερ, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Τόκιο, επιχειρώντας να αναχωρήσει για τις Φιλιππίνες, ως καταζητούμενος από το FBI από το 1992. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να εξαφανιστούν.

2011: Η Μουμπάι (πόλη της Ινδίας) κλονίζεται από τρεις εκρήξεις βομβών σε απογευματινή ώρα αιχμής, με απολογισμό 19 νεκρούς και 130 τραυματίες.

2014: Με το γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 112' η Γερμανία κερδίζει την Αργεντινή με 1-0 στον τελικό και κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο για τέταρτη φορά στην Ιστορία της.

2021: Η παραολυμπιονίκης Στέλλα Σμαραγδή (Ελπίδα Θεσσαλονίκης), μόλις στην πρώτη προσπάθεια (και μοναδική), καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του τριπλούν 47 με επίδοση 10,03 μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης.