Η πολύνεκρη επίθεση στο Λονδίνο

Στις 7 Ιουλίου του 2005 σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μεγάλη Βρετανία. Περίπου στις 8:50 το πρωί τρεις βόμβες εξερράγησαν με διαφορά πενήντα δευτερολέπτων σε τρία τρένα του μετρό του Λονδίνου και μία ώρα μετά εξερράγη άλλη μία βόμβα στην πλατεία Τάβιστοκ.

Η πολύνεκρη επίθεση στο Λονδίνο

Οι τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί βρίσκονταν σε σακίδια, ενώ η πυρπόλησή τους έγινε χειροκίνητα από τους ίδιους τους δράστες. Τις βομβιστικές επιθέσεις ενεργοποίησαν τέσσερις μουσουλμάνοι Βρετανοί, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Οι τέσσερις καμικάζι (Χασίμπ Χουσεΐν, Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, Ζερμέιν Λίντσεϊ και Σεχζάντ Τανουίρ) ήταν ηλικίας από 18 έως 30 ετών και πριν ενεργήσουν είχαν δώσει ραντεβού στο Λούτον πριν χωριστούν και στη συνέχεια ξεκινήσουν την τρομοκρατική τους ενέργεια.

Έπειτα από τις εκρήξεις το Λονδίνο τυλίχθηκε από ένα πέπλο χάους, με τις αστυνομικές αρχές να ανασύρουν συνεχώς νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια. Ο απολογισμός της μεγάλης αυτής τρομοκρατικής ενέργειας ήταν 56 νεκροί, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν οι δράστες. Περίπου 784 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκε καταστροφή στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου (σε μεγάλο βαθμό την πρώτη μέρα), καθώς επίσης στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή και στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας.

Δύο εβδομάδες αργότερα υπήρξε και ένας δεύτερος κύκλος τρομοκρατικών επιθέσεων στο μετρό του Λονδίνου και σε ένα λεωφορείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Όπως στην πρώτη, έτσι και στη δεύτερη επίθεση υπήρξαν τέσσερις βόμβες που εξερράγησαν. Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν ενεργοποιήθηκαν και δεν υπήρξαν νεκροί. Ο μοναδικός τραυματίας αποκαλύφθηκε αργότερα ότι έπασχε από άσθμα. Όλοι οι ύποπτοι βομβιστές κατάφεραν να διαφύγουν από τους τόπους όπου απέτυχαν οι βομβιστικές τους επιθέσεις, στη συνέχεια όμως συνελήφθησαν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η τότε κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δέχθηκαν σφοδρή κριτική επειδή δεν μπόρεσαν να προλάβουν τις επιθέσεις.

Στην τέταρτη επέτειο από τις επιθέσεις, στις 7 Ιουλίου του 2009, εγκαινιάστηκε ένα μνημείο, ως φόρος τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, στο Χάιντ Παρκ.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1456: Η Ιωάννα της Λωραίνης αθωώνεται από εκκλησιαστικό δικαστήριο στη Ρουέν, 25 χρόνια μετά τον θάνατό της στην πυρά.

1534: Πραγματοποιείται στο Νιου Μπράνζγουικ η πρώτη γνωστή συναλλαγή μεταξύ Ευρωπαίων και ιθαγενών του κόλπου Αγίου Λαυρεντίου.

1550: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

1896: Καταγράφεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης βόλεϊ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Εμπνευστής του ο Ουίλιαμ Μόργκαν, συμφοιτητής του Τζον Νέισμιθ που επινόησε το μπάσκετ.

1928: Το ψωμί σε φέτες για τοστ λανσάρεται για πρώτη φορά από αρτοβιομηχανία στο Τσίλικοθ του Μιζούρι.

1968: Με 5 γκολ του Γιώργου Σιδέρη ο Ολυμπιακός συντρίβει 8-3 την Παναχαϊκή στην Πάτρα για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

1969: Στον Καναδά η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μία από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.

1974: Η Δυτική Γερμανία κερδίζει την Ολλανδία με 2-1 στον τελικό στο Μόναχο και κατακτά το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

1989: Συνολικά 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέτουν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη «κάθαρση».

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης, ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του ΠΑΟΚ, με τον οποίο αγωνίστηκε 12 χρόνια (1966-1978).

2014: Ο Αργεντινός θρύλος (παίκτης και προπονητής) Αλφρέδο Ντι Στέφανο πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών μετά από καρδιακή προσβολή. Αγωνίστηκε 11 χρόνια (1953-1964) με τα χρώματα της Ρεάλ, με την οποία κατέκτησε 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 8 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο και 1 Διηπειρωτικό.

2015: Ο 25χρονος Μίκα Ξαβιέ Τζόνσον, πρώην στέλεχος του στρατού των ΗΠΑ, άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στο Ντάλας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε από αυτούς και να τραυματίσει άλλους επτά.

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο γνωστός επικοινωνιολόγος Βασίλης Τοκάκης, ο οποίος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ήταν διδάκτωρ του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο γνωστικό αντικείμενο της Διαχείρισης Κρίσεων και Συγκρούσεων, στέλεχος της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ και γνωστός σύμβουλος Επικοινωνίας. Διετέλεσε συνεργάτης σε υπουργούς και κατόπιν διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η τελευταία του δουλειά ήταν σύμβουλος Επικοινωνίας του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110