Επιχείρηση Εντέμπε

Την 4η Ιουλίου 1976 οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν πολύνεκρη επέμβαση στο αεροδρόμιο της πόλης Εντέμπε της Ουγκάντα.

Επιχείρηση Εντέμπε

Επιχείρηση Εντέμπε ή Επιχείρηση Κεραυνός ή Επιχείρηση Ιωνάθαν ήταν ονομασίες για μία πολύνεκρη επέμβαση ειδικών δυνάμεων (κομάντος) των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) στο αεροδρόμιο της πόλης Εντέμπε της Ουγκάντα. Στο εν λόγω αεροδρόμιο είχε καθηλωθεί από αεροπειρατές ένα πολιτικό αεροσκάφος (AirBus A300) της εταιρείας Air-France, το οποίο είχε απογειωθεί από το Τελ Αβίβ με κατεύθυνση το Παρίσι με 248 επιβάτες. Ενδιάμεσος σταθμός ήταν το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα όπου και επιβιβάστηκαν οι αεροπειρατές.

Οι αεροπειρατές ανήκαν στην οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης - Ομάδα ειδικών αποστολών» και δρούσαν υπό την ηγεσία του Ουαντί Χαντάντ, γνωστού και ως Άμπου Χάνι, και δύο Γερμανών-μελών επαναστατικής οργάνωσης. Η κυβέρνηση της Ουγκάντα, υπό τον Ίντι Αμίν, έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ των αεροπειρατών.

Οι Παλαιστίνιοι (μέλη της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης»), οι Γερμανοί της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» και οι Άραβες αεροπειρατές είχαν καταλάβει το αεροπλάνο στις 27 Ιουνίου 1976 και ζητούσαν την απελευθέρωση συνολικά 53 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε φυλακές του Ισραήλ και τεσσάρων ακόμη χωρών. Θα γινόταν ανταλλαγή με τους 106 από τους 248 επιβάτες, που κράτησαν τελικά ως ομήρους, απελευθερώνοντας σταδιακά τους υπόλοιπους, όλους μη Ισραηλινούς. Δώδεκα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους κρατήθηκαν όμηροι. Οι αεροπειρατές απείλησαν επανειλημμένα ότι θα σκότωναν τους ομήρους σε περίπτωση μη υλοποίησης του αιτήματός τους και αυτή η απειλή οδήγησε στην επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, κατόπιν σχεδιασμού της κυβέρνησης του Ισραήλ, σε συνεργασία με τη μυστική της υπηρεσία (Μοσάντ).

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε από 100 κομάντος, που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Εντέμπε από το Ισραήλ, είχε στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 1976. Το αποτέλεσμά της, μέσα σε 90 λεπτά που διήρκεσε, υπήρξε επιτυχές, καθώς όλοι οι αεροπειρατές έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Ισραηλινών, ενώ σκοτώθηκαν ο επικεφαλής των Ισραηλινών, 55 στρατιώτες της Ουγκάντα (οι οποίοι επενέβησαν υπέρ των αεροπειρατών) και τέσσερις όμηροι. Επίσης, καταστράφηκαν 11 αεροπλάνα των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντα. Μετά τη σύγκρουση έγιναν μαζικές εκτελέσεις Κενυατών ως αντίποινα για τη συνεργασία των τελευταίων με τις δυνάμεις του Ισραήλ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
362 π.Χ.: Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας, τραυματίζεται όμως θανάσιμα.

1776: Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1822: Έξι χιλιάδες Τουρκαλβανοί νικούν 2.000 Έλληνες στη μάχη του Πέτα στην Άρτα, σκοτώνοντας και πολλούς φιλέλληνες.

1909: Συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδή τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1911: Κύμα καύσωνα πλήττει τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας 380 ανθρώπους σε έντεκα ημέρες και σπάζοντας το ρεκόρ θερμοκρασίας σε διάφορες πόλεις.

1938: Η 39χρονη, έξι φορές νικήτρια του Γουίμπλεντον και του Ρολάν Γκαρός, Σουζάν Λενγκλέν, πεθαίνει από λευχαιμία.

1941: Τα ναζιστικά στρατεύματα σφάζουν Πολωνούς επιστήμονες και συγγραφείς στην ουκρανική πόλη Λβιβ.

1954: Η Γερμανία κερδίζει στον τελικό 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία του Πούσκας στη Βέρνη και κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Ελβετίας.

1961: Ο Ολυμπιακός κερδίζει σε φιλικό 2-1 την ξακουστή Σάντος του Πελέ, σπάζοντας το αήττητο των Βραζιλιάνων επί ευρωπαϊκού εδάφους.

1973: Συλλαμβάνεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ ως υποκινητής και πολιτικός σύμβουλος του «Κινήματος του Ναυτικού».

1976: Ιδρύεται στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

1988: Η ΦΙΦΑ αποφασίζει στη Ζυρίχη την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 1994 στις ΗΠΑ, ημέρα που η Αμερική γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της.

1999: Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, παντρεύεται τη Βικτόρια Άνταμς των Spice Girls σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο κάστρο Λάτρεστοουν του Δουβλίνου. Τα αποκλειστικά δικαιώματα του γάμου πωλούνται στο περιοδικό «OK» έναντι 500 εκατομμυρίων δραχμών.

1999: Ο Πιτ Σάμπρας κερδίζει στον τελικό τον Άντρε Άγκασι με 3-0 σετ και κατακτά το Γουίμπλεντον για έκτη φορά σε επτά χρόνια.

2004: Το ελληνικό ποδοσφαιρικό έπος. Η Εθνική στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας στον τελικό του Γιούρο τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημείωσε στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας.

2015: Ο Παντελής Δέδες, παλαιός μπασκετμπολίστας και αντιπρόεδρος της ΕΟΚ, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 79 ετών.