Η διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς
Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 22 Ιουλίου 1944 στο Μπρέτον Γουντς, ένα μικρό χωριό κοντά στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 44 χώρες με σκοπό να συζητήσουν τα οικονομικά θέματα που αντιμετώπιζε ο κόσμος μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο και να διαμορφώσουν ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Την εποχή εκείνη η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση αναστάτωσης και αβεβαιότητας. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συνειδητοποίησαν την ανάγκη για μια νέα οικονομική τάξη που θα προωθούσε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Η κύρια απόφαση που πήρε η διάσκεψη ήταν η θέσπιση ενός νέου νομίσματος ως κεντρικού νομίσματος του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Αυτό το νόμισμα, που αργότερα ονομάστηκε δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών, θα λειτουργούσε ως αναφορά για τις άλλες νομισματικές μονάδες. Επιπλέον, δημιουργήθηκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα παρείχε δάνεια και οικονομική βοήθεια σε χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα πληρωμών.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η διάσκεψη, επίσης, θέσπισε κανόνες για το διεθνές εμπόριο με στόχο την προώθηση της ελεύθερης ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των χωρών. Αυτό επιτεύχθηκε με την αναγνώριση της σημασίας της ελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου και την επιβολή περιορισμένων εμπορικών φραγμών.
Η διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο νέος θεσμός του ΔΝΤ δημιούργησε ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των νομισματικών συναλλαγών και τη σταθεροποίηση των νομισμάτων, προσφέροντας σταθερότητα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές σχέσεις.
Επιπλέον, η ελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου που προωθήθηκε από τη διάσκεψη συνέβαλε στην ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου και στην αύξηση των ευημεριακών επιπέδων πολλών χωρών.
Συνολικά, η διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς ήταν ένα κρίσιμο γεγονός στην οικονομική Ιστορία, καθώς καθόρισε τα θεμέλια για τη διεθνή οικονομική συνεργασία και σταθερότητα μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη διάσκεψη εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία μέχρι σήμερα.
Μετά τη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και αλλαγές. Το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών καθιερώθηκε ως κύριο αποθεματικό νόμισμα και παρέμεινε η παγκόσμια αναφορά για τις νομισματικές συναλλαγές.
Κατά τη δεκαετία του 1970 οι χώρες αντιμετώπισαν μεγάλες οικονομικές αναταράξεις, μεταξύ άλλων το πρόβλημα της υπερτίμησης του δολαρίου και της υπερπαραγωγής πετρελαίου. Αυτό οδήγησε στην ένταξη της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία και στην ανάδυση νέων οικονομικών δυνάμεων.
Επίσης, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε η κοινότητα του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να εισέρχεται σε κυκλοφορία το 2002. Αυτό ενίσχυσε την οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρώπη και επέτρεψε την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και αγαθών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, η αύξηση του προστατευτισμού και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η τεχνολογική εξέλιξη και η ψηφιακή επανάσταση επίσης επηρεάζουν την οικονομία, με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών νομισμάτων να ανοίγουν νέες προοπτικές και προκλήσεις.
Οι προκλήσεις και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται και η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι σημαντική για την αντιμετώπισή τους. Οι οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο έχουν ευρύτατες συνέπειες στην οικονομική ευημερία και στη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Με μια ματιά…
1828: Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.
1849: Γεννιέται ο Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη, επιχειρηματία, ποιητή και συγγραφέα από τον Μόλυβο της Λέσβου. («Μανόλης ο Ντελμπεντέρης», «Μαζώχτρα»).
1932: Δύο μήνες μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.
1979: Η SONY λανσάρει στην Ιαπωνία το walkman.
2015: Πεθαίνει ο Νίκολας Γουίντον, γνωστός και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος είχε σώσει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 669 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.
2015: Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου καλεί τους πολίτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, με στόχο μία καλύτερη συμφωνία. «Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ» τονίζει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ