Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών…
Ήταν 30 Ιουνίου του 1934 όταν ξέσπασε εμφύλιος εντός του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας.
Από τη μία πλευρά ο Αδόλφος Χίτλερ και οι άμεσοι συνεργάτες του Γκέρινγκ, Χίμλερ, Γκέμπελς και Χέιντριχ και από την άλλη τα ηγετικά στελέχη της παραστρατιωτικής οργάνωσης SA που είχε επικεφαλής τον φίλο και συναγωνιστή του Χίτλερ, Ερνστ Ρεμ. Το αιματηρό ξεκαθάρισμα διήρκεσε δύο μέρες και έμεινε στην Ιστορία ως «Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών».
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1933, όταν μέλη της SA ξεκίνησαν δριμεία κριτική στον Χίτλερ. Το μεγαλύτερο ποσοστό της οργάνωσης προερχόταν από ανθρώπους της εργατικής τάξης και ήρθαν σε ρήξη με τον ηγέτη του ναζιστικού κόμματος. Ο Χίτλερ, φοβούμενος για πραξικόπημα, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Κάλεσε σε επείγουσα σύσκεψη τα ηγετικά στελέχη στο ξενοδοχείο «Χανσελμπάουερ» στο θέρετρο Μπαντ Βίσε, κοντά στο Μόναχο. Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Χίτλερ εισέβαλε στο δωμάτιο του Ρεμ και έδωσε εντολή να τον συλλάβουν. Μάλιστα, λέγεται ότι ο ίδιος ο Χίτλερ τον σκότωσε.
Τις επόμενες ώρες, πολλά στελέχη των φαιοχιτώνων συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Λίγες μέρες αργότερα, ο Χίτλερ ανακοίνωσε πως 61 άτομα εκτελέστηκαν για την εις βάρος του συνωμοσία. Μάλιστα, ο ίδιος δικαιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας: «Αν κάποιος με ρωτήσει γιατί δεν έστειλα τους συνωμότες στη δικαιοσύνη, έχω να τους πω ότι είμαι υπεύθυνος για τη μοίρα του γερμανικού λαού και γι' αυτό έγινα ο υπέρτατος κριτής».
Μετά το λουτρό αίματος, ο Χίτλερ επέβαλε πλήρως την κυριαρχία του στο κόμμα και στην εξουσία του κράτους.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1884: Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης.
1908: Μία περίεργη έκρηξη σημειώνεται κοντά στον ποταμό Τανγκούσκα στη Σιβηρία, η οποία αργότερα θα υπολογιστεί στους 10 με 15 μεγατόνους. Το μέγεθος της έκρηξης είναι τόσο μεγάλο, ώστε καταστρέφονται 60.000.000 δέντρα σε έκταση 2.150 χιλιομέτρων. Οι πρώτες έρευνες θα αρχίσουν το 1920, αλλά τα αίτια της έκρηξης είναι ακόμη άγνωστα. Άλλοι λένε ότι πρόκειται για μετεωρίτη, άλλοι για πυρηνικό πείραμα, άλλοι για επίθεση εξωγήινων.
1913: Οι Βούλγαροι, υποχωρώντας, λεηλατούν και πυρπολούν το Δοξάτο Δράμας, ενώ σφαγιάζουν περισσότερους από 650 κατοίκους, ιδίως γυναικόπαιδα.
1950: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ χάνει την ευκαιρία να παίξει πρωτοσέλιδο στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της μέχρι τότε Ιστορίας της. Την προηγούμενη μέρα είχε κερδίσει την Αγγλία με 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Το τηλεγράφημα φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας, αλλά δεν δημοσιεύεται επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αληθινό!
1956: Δύο αεροπλάνα συγκρούονται πάνω από το Γκραντ Κάνιον στην Αριζόνα και συντρίβονται, σκοτώνοντας και τους 128 επιβαίνοντες.
1957: Εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο πρώτος ατομικός αντιδραστήρας (Δημόκριτος).
1959: Αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο συντρίβεται σε δημοτικό σχολείο στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 11 μαθητές και 6 κατοίκους από τη γειτονιά.
1996: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 64 ετών ο Λάκης Πετρόπουλος στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται με την ομάδα ποδοσφαίρου των παλαιμάχων.
1998: Αρχίζει επίσημα τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
2002: Η Βραζιλία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, κερδίζοντας στον τελικό στη Γιοκοχάμα τη Γερμανία με 2-0.
2009: Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού, Μπράις Μουν, επιστρέφοντας από πάρτι συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα της Νοτίου Αφρικής, τραυματίζει θανάσιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ μία 25χρονη γυναίκα με το αυτοκίνητό του.
2011: Βάσει του νόμου της κυβέρνησης Ερντογάν, υποχρεώνονται όλες οι ομάδες με χορηγούς τσιγάρα ή ποτά να αφαιρέσουν το όνομα του χορηγού από την ονομασία τους. Έτσι, μετά από 55 χρόνια παρουσίας στο τουρκικό πρωτάθλημα, η Eφές Πίλσεν μετονομάζεται σε Aναντολού Εφές, αφαιρώντας το όνομα της παραγωγού μπίρας Πίλσεν, εισάγοντας όμως το όνομα της εταιρείας εμφιαλώσεως.
2012: Πεθαίνει ο Θύμιος Καρακατσάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.
2022: Ο πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας Στράτος Κοσμόγλου πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταλάβει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας στα μικτά πληρώματα του Τornado με τη Μαρία Βογιατζοπούλου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ