Η αφορμή του Μεγάλου Πολέμου

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 1914 μια σειρά τυχαίων συμβάντων άλλαξε οριστικά τον ρουν της Ιστορίας. Ήταν μια μέρα που η θλίψη και ο τρόμος επισκίασαν τον κόσμο, καθώς ο αρχιδούκας Φερδινάνδος, διάδοχος του θρόνου της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας, και η αγαπημένη του σύζυγος, Σοφία, έχασαν τη ζωή τους σε μια αποτρόπαια δολοφονία στο Σαράγεβο.

Η αφορμή του Μεγάλου Πολέμου

Το πρωί εκείνης της μοιραίας μέρας ο αρχιδούκας και η Σοφία κατέβηκαν από το τρένο και επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο, κινούμενο από τη Βιέννη, για να ξεκινήσουν την περιήγησή τους. Ωστόσο, αυτό που ήταν να ακολουθήσει ήταν μια τραγωδία ανείπωτων διαστάσεων. Πέντε μέλη μιας τρομοκρατικής ομάδας, με επικεφαλής τον Γκαβρίλο Πρίνσιπ, είχαν οργανώσει αυτήν την αποστολή για να ανατρέψουν τον καταπιεστικό ζυγό της Αυστροουγγαρίας. Όταν το αυτοκίνητο πλησίασε, ο Πρίνσιπ πυροβόλησε τον αρχιδούκα και τη Σοφία με μια σειρά ριπών. Το ζευγάρι δέχθηκε θανατηφόρα πλήγματα, ενώ ο τρομοκράτης συνελήφθη αμέσως.

Ο κόσμος ανατρίχιασε καθώς η είδηση της δολοφονίας εξαπλώθηκε. Η Αυστροουγγαρία αντέδρασε αποφασιστικά, απαιτώντας από το Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, να αναλάβει ευθύνες για την επίθεση και να προσφέρει ικανοποιητικές εξηγήσεις. Η κρίση αυτή εκτοξεύτηκε σε μια ακόμα μεγαλύτερη ένταση όταν οι γεωπολιτικές συμμαχίες της εποχής εμπλέκονταν, οδηγώντας στην έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι συνέπειες αυτής της τραγωδίας ήταν καταστροφικές. Ο παγκόσμιος πόλεμος διήρκεσε τέσσερα χρόνια, με εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και τον κόσμο να μεταβάλλεται με μόνιμο τρόπο. Το σύστημα των εθνικών κρατών ανατράπηκε, νέες πολιτικές ιδεολογίες εμφανίστηκαν και οι γεωπολιτικοί χάρτες αλλάχθηκαν ουσιαστικά.

Σήμερα, 109 χρόνια μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου, θυμόμαστε αυτήν τη σημαντική στιγμή στην Ιστορία. Η δολοφονία αυτή υπενθυμίζει το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη και πόσο γρήγορα μπορεί να καταρρεύσει από τις διακρίσεις, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τη βία. Ας μας υπενθυμίζει αυτή η τραγωδία να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αμοιβαία συνεργασία, προκειμένου να αποφύγουμε τις παγκόσμιες καταστροφές που μπορεί να επιφέρει ο πόλεμος.

Σε αυτήν την αναμνηστική μέρα, ας αναλογιστούμε τη θυσία του αρχιδούκα Φερδινάνδου και της Σοφίας και να δεσμευτούμε να διασφαλίσουμε ότι οι τραγωδίες του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Ας επιδείξουμε αλληλεγγύη, συμφιλίωση και σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους, προάγοντας την ειρήνη και τη συνεργασία παγκοσμίως.

Σήμερα ο θάνατος του αρχιδούκα Φερδινάνδου παραμένει ένα μνημείο στην Ιστορία, υπενθυμίζοντάς μας τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της καταπολέμησης της βίας. Ας μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και ας εργαστούμε για έναν κόσμο όπου ο διάλογος, η κατανόηση και η ειρήνη επικρατούν. Μόνο έτσι μπορούμε να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Με μια ματιά…

1913: Η εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας απελευθερώνει τις εσπερινές ώρες την πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους, καίνε 4.050 οικίες, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.

1919: Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Γερμανία.

1948: Το κομμουνιστικό κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τίτο, εκδιώκεται από την «Κομινφόρμ», επισημοποιώντας τη ρήξη Μόσχας - Βελιγραδίου. Η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό εμφύλιο, αφού σύντομα ο Τίτο δεν θα αναγνωρίζει πλέον τις δεσμεύσεις του απέναντι στον Δημοκρατικό Στρατό.

1963: Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

1979: Εγκρίνεται από τη Βουλή η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές (175 της Νέας Δημοκρατίας, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, 1 του ΚΚΕ Εσωτερικού, 1 της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι), κατά 104 (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ενώ τρεις βουλευτές (Ιωάννης Ζίγδης, Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς) δηλώνουν «παρών».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110