Βερόνικα Γκέριν, η δράση και η δολοφονία της έγιναν ταινία

Η Βερόνικα Γκέριν ήταν Ιρλανδή δημοσιογράφος (αστυνομική συντάκτρια), θύμα του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας της, το οποίο ερευνούσε με την αρθρογραφία της. Έγινε παγκοσμίως γνωστή από τον κινηματογράφο και συγκεκριμένα μέσα από δύο ταινίες που γυρίστηκαν στις αρχές της νέας χιλιετίας.

Βερόνικα Γκέριν, η δράση και η δολοφονία της έγιναν ταινία

Το 1994 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την εφημερίδα «Sunday Independent» και ασχολήθηκε με έρευνες σχετικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών στην Ιρλανδία. Οι επώνυμες καταγγελίες προκάλεσαν την αντίδραση των κυκλωμάτων των ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Τον Ιανουάριο του 1995, ένας άγνωστος χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της και την απείλησε με όπλο, πυροβολώντας τη στο πόδι. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο βαρόνος των ναρκωτικών Τζον Γκίλιγκαν τής επιτέθηκε, επειδή σε ένα άρθρο της τον είχε κατηγορήσει για πολυτελή διαβίωση χωρίς εμφανή εισοδήματα. Αργότερα, της τηλεφώνησε στο σπίτι της και την απείλησε ότι θα απαγάγει και θα σκοτώσει τον γιο της, αν ξαναγράψει οτιδήποτε για αυτόν.

Στις 26 Ιουνίου 1996, κι ενώ είχε σταματήσει με το αυτοκίνητό της σε ένα φανάρι στα περίχωρα του Δουβλίνου, δέχτηκε έξι σφαίρες από τον συνεπιβάτη μιας μοτοσικλέτας που πλεύρισε το αυτοκίνητό της. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, και οι δύο επιβαίνοντες ήταν μέλη της συμμορίας του Γκίλιγκαν και την εντολή της δολοφονίας της είχε δώσει το πρωτοπαλίκαρό του, Τσαρλς Μπόουντεν.

Η δολοφονία της Γκέριν προκάλεσε οργή στη χώρα και ο πρωθυπουργός Τζον Μπρούτον τη χαρακτήρισε «επίθεση στη Δημοκρατία». Η κηδεία ήταν πάνδημη, παρουσία του Ιρλανδού πρωθυπουργού, και καλύφθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση (RTE). Οι συλλήψεις που ακολούθησαν ξεπέρασαν τις 150, ενώ κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και φορτία όπλων.

Το 2000 το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ενέταξε τη Βερόνικα Γκέριν στον κατάλογο με τους «50 ήρωες της Ελευθερίας του Τύπου» και το 2007 το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου προκήρυξε υποτροφία στη μνήμη της για μάστερ δημοσιογραφίας στην ερευνητική δημοσιογραφία. Η δράση και η δολοφονία της προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κινηματογράφου, που έκανε γνωστό το όνομά της παγκοσμίως και σύμβολο της μαχόμενης δημοσιογραφίας. Γυρίστηκαν δύο ταινίες: η πρώτη με τίτλο «Το τίμημα της αλήθειας» («When the sky falls», 2000) και η δεύτερη με τίτλο «Βερόνικα Γκέριν: Θανάσιμη αποκάλυψη» («Veronica Guerin», 2003).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1945: Πενήντα κράτη υπογράφουν στο Σαν Φρανσίσκο τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1954: Τα περισσότερα γκολ σε ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώνονται στον αγώνα Αυστρία - Ελβετία (7-5) για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας.

1957: Η Ρόμα νικά την ΑΕΚ 3-1 σε διεθνές φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολών αναλφαβήτων.

1963: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι επισκέπτεται το διαιρεμένο Βερολίνο. Αρχίζει τον λόγο του με την περίφημη φράση «Ich bin ein Berliner» (Είμαι κι εγώ Βερολινέζος).

1977: Τελευταία συναυλία του Έλβις Πρίσλεϊ, μπροστά σε 200.000 κόσμο!

1978: Η πτήση 189 της Air Canada βγαίνει εκτός διαδρόμου στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Τορόντο και συντρίβεται σε χαράδρα. Δύο από τους 107 επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.

1979: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Άλι, σε ηλικία 37 ετών ανακοινώνει ότι αποχωρεί οριστικά από τα ρινγκ.

1983: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-1 τη Δόξα Δράμας και κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας, το τέταρτο συνεχόμενο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

1989: Η Ελλάδα χάνει στον τελικό του 30ού Ευρωμπάσκετ από τη Γιουγκοσλαβία με 98-77 και κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Ζάγκρεμπ.

1992: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις-προτάσεις.

1996: Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α’ Νεκροταφείο ο ιδρυτής, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου.

1999: Ο 38χρονος διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ, Αλέξης Τομπουλίδης, σκοτώνεται σε τροχαίο στη Χαλκιδική.

1999: Εγκαινιάζεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας το υπερσύγχρονο στάδιο «Μιλένιουμ» με τον αγώνα ράγκμπι Ουαλία - Νότια Αφρική.

2011: Η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην 110χρονη Ιστορία της στη Nacional B, τη Β’ Κατηγορία ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

2016: Η Χιλή νικά την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι (0-0 κανονικός αγώνας) και κατακτά το επετειακό Κόπα Αμέρικα που διεξάγεται στα γήπεδα των ΗΠΑ.

2019: Ο μεγάλος παλαιστής της ελληνορωμαϊκής, ο δις τρίτος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 και το 1988, Μπάμπης Χολίδης, αφήνει αιφνιδίως, μέσα στο σπίτι του, την τελευταία του πνοή πριν συμπληρώσει τα 63 του χρόνια.

2021: Ο 39χρονος Βασίλης Σπανούλης ανακοινώνει μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Ίνσταγκραμ ότι βάζει τέλος στην 22χρονη τεράστια καριέρα του.

2022: Ο Διονύσης Ξένος νικά τον Λούκα Μαρέσκα στο τελικό των -67 κιλών στο καράτε και κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν στην Αλγερία.

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ: Μακάριος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110