Ο αρχιτέκτονας της ψηφιακής επανάστασης

Στις 23 Ιουνίου του 1912 έρχεται στη ζωή ο Άλαν Τιούρινγκ, Βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος, από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής, με σημαντικό έργο στους αλγόριθμους.

Ο αρχιτέκτονας της ψηφιακής επανάστασης

Ο Άλαν Τιούρινγκ, ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς και επιστήμονες της πληροφορικής στην Ιστορία, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο της τεχνολογίας. Η ζωή του, η επιρροή του και οι κατακτήσεις του έχουν διαμορφώσει τον ψηφιακό κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Τιούρινγκ γεννήθηκε το 1912 στο Λονδίνο και ήδη από μικρή ηλικία έδειξε το εξαιρετικό ταλέντο του στα μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Τιούρινγκ υπήρξε κρίσιμος παράγοντας στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό των συναδέλφων του. Ο ρόλος του Τούρινγκ υπήρξε καθοριστικός, τόσο για το σπάσιμο του κώδικα «Ενίγκμα» όσο και για τον σχεδιασμό ενός πρωτόγονου (για τα σημερινά δεδομένα) ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αποκωδικοποιούσε με μεγάλη ταχύτητα τις επικοινωνίες των ναζιστών στον Ατλαντικό.

Ωστόσο, παρά την εξαιρετική του συνεισφορά στην επιστήμη, ο Τιούρινγκ έζησε μια ζωή γεμάτη προκαταλήψεις και δυστυχία. Λόγω της σεξουαλικής του προτίμησης, κατηγορήθηκε για αντικοινωνική συμπεριφορά και υποβλήθηκε σε χημική «θεραπεία». Αυτή η αδικία οδήγησε στον θάνατό του το 1954.

Ωστόσο, η κληρονομιά του Τιούρινγκ είναι ζωντανή και αναπνέει μέσα από το έργο του. Τα επιτεύγματά του στον τομέα της μηχανικής λογισμικού, με την ανάπτυξη των γνωστών «μηχανών Τιούρινγκ», προέγραψαν τον δρόμο για τη δημιουργία των ψηφιακών υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ο Τιούρινγκ συνέβαλε στη θεμελίωση της λογικής των υπολογιστών και στην ανάπτυξη της θεωρίας των υπολογίσιμων συναρτήσεων, με έμφαση στην έννοια της επίλυσης προβλημάτων αλγοριθμικά.

Η κληρονομιά του Τιούρινγκ αναγνωρίζεται ευρέως και σεβάσμια στον χώρο της επιστήμης. Το 2013, περίπου έξι δεκαετίες μετά τον θάνατό του, στον Τιούρινγκ απονεμήθηκε μια μεταθανάτια συγγνώμη από τη βρετανική κυβέρνηση για τον τρόπο που είχε αντιμετωπιστεί. Σήμερα ο Τιούρινγκ θεωρείται είδωλο για πολλούς επιστήμονες και προγραμματιστές. Η επιρροή του στην τεχνολογία και την πληροφορική είναι αναμφίβολη. Η ιστορία του Τιούρινγκ μάς υπενθυμίζει τη σημασία της ανοχής, της πολυμορφίας και της αναγνώρισης των ικανοτήτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα ή τις προτιμήσεις.

Έτσι, ο Άλαν Τιούρινγκ παραμένει μια ηρωική φιγούρα, ένας αρχιτέκτονας της ψηφιακής επανάστασης και ένας αγωνιστής για την ελευθερία της σκέψης και της επιστήμης. Η παρουσία του στην Ιστορία μάς εμπνέει και μας υπενθυμίζει τη δύναμη της γνώσης και της ανθρώπινης ευφυΐας στην προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο.

Με μια ματιά…

1878: Οι αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων στο συνέδριο του Βερολίνου αποδέχονται την παραχώρηση της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου και συγκεκριμένα την περιοχή της Άρτας στην Ελλάδα.

1894: Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο Έλληνας Δημήτρης Βικέλας.

1902: Το όνομα «Μερτσέντες» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Ντάιμλερ. Μερτσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου Αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του.

1913: Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Δοϊράνη, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

1997: Ο διάσημος ηθοποιός Μάρλον Μπράντο, που επισκέπτεται την Ελλάδα καλεσμένος του Ομίλου Λάτση, μιλά σε εκδήλωση στο μέγαρο «Παλλάς Αθηνά» για την προστασία του περιβάλλοντος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110