Όταν ο Νουρέγεφ λιποτάκτησε από τη Σοβιετική Ένωση

Στις 16 Ιουνίου 1961 ο Ρούντολφ Νουρέγεφ λιποτακτεί από τη Σοβιετική Ένωση.

Όταν ο Νουρέγεφ λιποτάκτησε από τη Σοβιετική Ένωση

Σε μία περιοδεία των μπαλέτων Κίροφ του Λένινγκραντ, ο 23χρονος τότε Νουρέγεφ, που ήταν πρώτος χορευτής των μπαλέτων, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με τον θίασο για την Αγγλία. Η ιστορία, με γαργαλιστικές λεπτομέρειες που αφορούσαν την ερωτική ζωή του Νουρέγεφ, απασχόλησε επί μακρόν τον Τύπο της εποχής.

Την απόφαση, πάντως, την πήρε ο Ρώσος χορευτής στο αεροδρόμιο «Λε Μπουρζέ», όταν τον πλησίασαν δύο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών KGB, της οποίας στο μεταξύ είχε γίνει στόχος, και του ζήτησαν να επιστρέψει στη Μόσχα. Εκείνος κάλεσε σε βοήθεια τους Γάλλους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Έκτοτε έγινε ανεπιθύμητος στη Σοβιετική Ένωση και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα. Κάτι που άρθηκε 28 χρόνια αργότερα (1989), όταν με προσωπική παρέμβαση του τότε ηγέτη της χώρας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του επετράπη η είσοδος προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του.

Ο Νουρέγεφ, ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων του 20ού αιώνα στο κλασικό μπαλέτο, γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1938 σε ένα βαγόνι της υπερσιβηρικής αμαξοστοιχίας κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ κι ενώ η μητέρα του βρισκόταν καθ' οδόν προς το Βλαδιβοστόκ, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του στον Κόκκινο Στρατό. Ο Νουρέγεφ ήταν ομοφυλόφιλος και ουδέποτε έκρυψε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η ζωή του, πέρα από τη λάμψη, συνοδεύτηκε και με ιστορίες γεμάτες έρωτα και σκάνδαλα. Συνδέθηκε ερωτικά με τον Δανό χορευτή Έρικ Μπρουν, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του. Ανάμεσα στις συναναστροφές του υπήρξαν πολλά ονόματα του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου αλλά και του διεθνούς τζετ σετ. Το 1961 δεν δίστασε να φωτογραφηθεί γυμνός στο Παρίσι. Προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και πέθανε από AIDS στις 6 Ιανουαρίου 1993, σε ηλικία 55 ετών. Ετάφη στο Παρίσι.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1816: Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ εμπνέεται τον Φρανκενστάιν.

1913: Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1975: Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ μεταγράφεται στους Λέικερς.

1976: Μία ειρηνική διαδήλωση 15.000 φοιτητών στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 νεαροί διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 200 σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

1979: Είναι η ημερομηνία που έχει οριστεί ο αγώνας μπαράζ του πρωταθλήματος μεταξύ των ισόβαθμων με 56 βαθμούς ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ο αγώνας όμως δεν γίνεται, αφού ο Ολυμπιακός δεν κατεβαίνει έπειτα από σχεδόν ομόφωνη (587-14) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που διεξήχθη δύο μέρες πριν (14/6/1979) θεωρώντας ότι η ομάδα αδικήθηκε στο προηγούμενο παιχνίδι με τον ΟΦΗ (3-3). Ο τίτλος θα καταλήξει στην ΑΕΚ χωρίς αγώνα, στο τελευταίο ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, στο οποίο ο Δομάζος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, ο Δεληκάρης στον Παναθηναϊκό και ο Αντωνιάδης στον Ολυμπιακό!

1983: Έρχεται στον Παναθηναϊκό ο Πολωνός προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ. Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο το «τριφύλλι» θα κερδίσει το νταμπλ.

1998: Τέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας απειλεί τώρα όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους αλλά ευθέως και την Τουρκία, αντιδρά στέλνοντας έξι μαχητικά F16 στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα.

2000: Η Λιμόζ, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1993 και τρεις φορές κάτοχος του Κυπέλλου Kόρατς, παύει να αποτελεί επαγγελματικό σύλλογο και υποβιβάζεται δύο κατηγορίες λόγω υπερβολικών χρεών.

2004: Η Εθνική μας αποσπά ισοπαλία 1-1 από την Ισπανία και κάνει βήμα πρόκρισης για τους «8» του Γιούρο 2004. Τα γκολ σημειώνουν οι Μοριέντες (28’) και Χαριστέας (66’).

2012: Η Ελλάδα προκρίνεται στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, καθώς επικρατεί 1-0 της Ρωσίας στη Βαρσοβία και κατακτά τη δεύτερη θέση του Α’ Ομίλου.

2014: Ο Μίχαελ Σουμάχερ βγαίνει από το κώμα μετά από 170 ημέρες, παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ και μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο του Βο που βρίσκεται στη Λωζάνη.

2021: O Κέβιν Ντουράντ κάνει μία από τις πιο σπουδαίες εμφανίσεις στα πλέι οφ του ΝΒΑ, πετυχαίνοντας 49 πόντους με τριπλ νταμπλ (10 ασίστ και 17 ριμπάουντ), χωρίς να βγει ούτε λεπτό από το παρκέ, στη νίκη των Νετς με 114-108 επί των Μπακς στο Game 5 του Μπρούκλιν, σπάζοντας το ρεκόρ των 43 που είχε ο Βινς Κάρτερ από το 2006.