Ο εμπνευστής του Champions League
Στις 4 Ιουνίου του 2019 έφυγε από τη ζωή ο Λέναρτ Γιόχανσον, Σουηδός αθλητικός παράγοντας, μακροβιότερος πρόεδρος της UEFA (1990-2007) και «πατέρας» του Champions League.
Ο Νιλς Λέναρτ Γιόχανσον γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1929 στη Στοκχόλμη. Γιος ξυλουργού, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και το 1950 άρχισε να εργάζεται ως πωλητής στη μεγάλη σουηδική παρκετοβιομηχανία Φόρμπο. To 1990 ολοκλήρωσε την καριέρα του στην εταιρεία από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Από μικρός ήταν οπαδός της ΑΪΚ Στοκχόλμης και συχνά παρακολουθούσε τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας. Από την ΑΪΚ ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικού παράγοντα και από το 1967 έως το 1980 διετέλεσε πρόεδρος των «κιτρινόμαυρων» της σουηδικής πρωτεύουσας. Από το 1985 έως το 1990 ήταν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σουηδίας και τον Απρίλιο του 1990 πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ. Παρέμεινε στο τιμόνι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου έως τον Ιανουάριο του 2007, οπότε τον διαδέχθηκε ο παλαίμαχος Γάλλος άσος Μισέλ Πλατινί.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Επί των ημερών του Γιόχανσον το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε, εκσυγχρονίστηκε, βελτιώθηκε σε πολλούς τομείς και έγινε πολύ πιο επαγγελματικό. Η καθιέρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, το καλοκαίρι του 1992, που ήρθε για να διαδεχτεί το Κύπελλο Πρωταθλητριών, υπήρξε η μεγαλύτερη και πιο επιδραστική παρέμβαση που έκανε στο άθλημα σε επίπεδο συλλόγων.
Στη διάρκεια της θητείας του ανατέθηκαν και διοργανώθηκαν δύο τελικοί του Τσάμπιονς Λιγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας: το 1994 η αναμέτρηση Μίλαν - Μπαρτσελόνα (4-0) και το 2007 το ματς Μίλαν - Λίβερπουλ (2-1). Οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι θα τον θυμούνται και για έναν άλλον λόγο, γιατί ήταν αυτός που παρέδωσε στον αρχηγό της Εθνικής, Θοδωρή Ζαγοράκη, το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004.
Τον Ιούνιο του 1998 ο Γιόχανσον έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΦΙΦΑ, αλλά ηττήθηκε από τον Ελβετό Σεπ Μπλάτερ με 111 ψήφους έναντι 80 που συγκέντρωσε. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις ψήφους που έλαβε ο Μπλάτερ ήταν προϊόν δωροδοκίας, στην οποία αναμείχθηκε και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζοάο Χαβελάνζε.
Μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της ΟΥΕΦΑ, διορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής για τη διεκδίκηση της ένταξης του μπάντι (ένα είδος χόκεϊ επί πάγου που παίζεται στη Σουηδία) στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
O Λέναρτ Γιόχανσον πέθανε στη Στοκχόλμη στις 4 Ιουνίου 2019, σε ηλικία 89 ετών. Είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά.
Με μια ματιά…
1456: Οι Οθωμανοί Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.
1827: Αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία του Κόχραν στην Αίγυπτο. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καίει μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.
1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία η Κύπρος περιέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία.
1940: Οι δυνάμεις των ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Την ίδια ώρα, όμως, ολοκληρώνεται με επιτυχία η επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων που βρίσκονταν στην περιοχή.
1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η ναυμαχία του Μίντγουεϊ.
1942: Πρώτος τουφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του ΛΣ, Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.
1989: Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας του, με τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν.
1996: Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, μετά την αμφισβήτηση από Τούρκο αξιωματούχο της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου. Η νέα πρόκληση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδιασμού νατοϊκής άσκησης στο στρατηγείο της Νάπολης. Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εγγράφως να μη συμπεριληφθεί η νήσος στην περιοχή όπου θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση, ισχυριζόμενος ότι το νησί αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή και κάνοντας λόγο για γκρίζα περιοχή.
2017: Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της επικροτεί την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και διαβεβαιώνει ότι η παγκόσμια θέρμανση «είναι κατασκεύασμα επιχειρηματικών συμφερόντων».