Η «μάχη του Σαντιάγκο»

Στις 2 Ιουνίου 1962, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, η αστυνομία αναγκάζεται να παρέμβει πολλές φορές στις συγκρούσεις μεταξύ των Χιλιανών και των Ιταλών παικτών σε ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η «μάχη του Σαντιάγκο»

Οι ποδοσφαιριστές, αντί να κυνηγούν την μπάλα, έπαιζαν ξύλο και ο διαιτητής με τους αστυνομικούς προσπαθούσαν μάταια να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν οι καλύτερες πριν από την έναρξη του αγώνα. Είχε προηγηθεί το αίτημα της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να μη διοργανώσει η Χιλή το Μουντιάλ λόγω του καταστροφικού σεισμού που έγινε το 1960. Η Χιλή επέμενε να φιλοξενήσει το Κύπελλο θεωρώντας ότι θα συνέβαλε στην ανάπτυξη των υποδομών και θα βελτίωνε την οικονομία της.

Οι Ιταλοί χειροτέρεψαν τη θέση τους όταν δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να δυσφημούν την πρωτεύουσα της Χιλής. Είχαν δημοσιεύσει στον ιταλικό Τύπο ότι η πόλη του Σαντιάγκο έμοιαζε με χωματερή, ότι τα τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν, ότι ο λαός ήταν υποσιτισμένος και αναλφάβητος και ότι η πορνεία ήταν σε έξαρση. Oι Χιλιανοί δημοσιογράφοι πέρασαν στην αντεπίθεση αποκαλώντας τους Ιταλούς φασίστες, μαφιόζους και τοξικομανείς.

Οι δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι που προκάλεσαν την οργή των Χιλιανών αποχώρησαν από το τουρνουά νωρίτερα, ώστε να αποφύγουν κάποια δυσάρεστη συνάντηση μαζί τους. Μάλιστα, Χιλιανοί φίλαθλοι είχαν γρονθοκοπήσει έναν Αργεντινό δημοσιογράφο επειδή νόμιζαν ότι ήταν Ιταλός.

Η συνέχεια δόθηκε στο γήπεδο στις 2 Ιουνίου 1962 στον αγώνα μεταξύ της Χιλής και της Ιταλίας. Στις τρεις το μεσημέρι ο Βρετανός διαιτητής Κεν Άστον σφύριξε την έναρξη του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Το στάδιο «Νασιονάλ» του Σαντιάγκο ήταν κατάμεστο από 65 χιλιάδες φιλάθλους. Στο 12ο λεπτό ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Τζόρτζο Φερίνι έκανε το πρώτο σκληρό φάουλ σε Χιλιανό παίκτη, ο οποίος ανταπέδωσε με γροθιά. Ο διαιτητής απέβαλε τον Ιταλό, ο οποίος αρνήθηκε να αποχωρήσει και οι αστυνομικοί τον οδήγησαν εκτός γηπέδου. Ο αγώνας διακόπηκε πολλές φορές και χρειάστηκε να επέμβουν η αστυνομία και παράγοντες της ΦΙΦΑ για να ξεχωρίσουν τους παίκτες που δεν σταματούσαν να χτυπούν, να βρίζουν και να φτύνουν ο ένας τον άλλον.

Το πιο σκληρό φάουλ του αγώνα ήταν του Χιλιανού παίκτη Σάντσες που έριξε γροθιά στον Ουμπέρτο Μάτσιο της Ιταλίας και του έσπασε τη μύτη. Σε άλλη φάση του αγώνα ο Σάντσες έριξε ξανά γροθιά στον Ιταλό ποδοσφαιριστή Ντάβιντ και εκείνος σε μια εναέρια διεκδίκηση τον κλότσησε στον λαιμό και αποβλήθηκε από τον αγώνα. Οι Ιταλοί έπαιξαν στο δεύτερο ημίχρονο με δύο παίκτες λιγότερους και η Χιλή έβαλε δύο γκολ στα τελευταία λεπτά και κέρδισε τον αγώνα. Οι παίκτες αποχώρησαν από το γήπεδο με αίματα.

Ο αγώνας μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο βίαιος στην Ιστορία του ποδοσφαίρου και ήταν μια ακόμη αφορμή που μερικά χρόνια αργότερα ο διαιτητής του αγώνα Κεν Άστον επινόησε την κόκκινη και την κίτρινη κάρτα. Δημοσιογράφος του BBC χαρακτήρισε το παιχνίδι των δύο ομάδων ως «το πιο ηλίθιο, απαίσιο, αποκρουστικό και επαίσχυντο ποδοσφαιρικό θέαμα, πιθανότατα, στην Ιστορία του παιχνιδιού».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1891: Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου -την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας- ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε ιδέα του Ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα Γουίλιαμ Μακ Κραμ.

1941: Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης.

1969: Πεθαίνει στο νοσοκομείο ο κορυφαίος Σέρβος μπασκετμπολίστας Ραντιβόι Κόρατς μετά από τροχαίο που έγινε την προηγούμενη μέρα σε προάστιο του Σαράγεβο.

1971: O Άγιαξ κερδίζει 2-0 τον Παναθηναϊκό στον 16ο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1978: Πεθαίνει ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ο παίκτης, προπονητής και πρόεδρος, τα τελευταία 35 χρόνια, της Ρεάλ Μαδρίτης.

1980: Με απόφαση της Τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής ο Ηρακλής υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική, αφού κρίνεται ένοχος απόπειρας δωροδοκίας στις 17 Μαΐου 1980, όταν λίγες ημέρες πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ άνθρωποί του προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Φιλώτα Πέλλιο του ΠΑΟΚ.

1990: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο Λιγκ Καπ νικώντας τον Ολυμπιακό με 3-2.

2007: Κατά τη διάρκεια των Παπαφλεσσείων στην Καλαμάτα, ο Λούης Τσάτουμας με άλμα 8,66 μ. και άνεμο +1.60 καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα Κουκοδήμου (8,36 μ. στις 5/6/1994 στα Χανιά).

2012: Μετά το έπος στην Κωνσταντινούπολη και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός κερδίζει 82-76 στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας.

2015: Η ανδρική ομάδα πόλο του Ολυμπιακού «σκουπίζει» τον Παναθηναϊκό και κατακτά το τρίτο συνεχόμενο και 29ο πρωτάθλημα στην Ιστορία της.