Όταν ο Λόραντ «έσβησε» την ώρα του αγώνα…

Επτά χρόνια μετά το ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Γκιούλα Λόραντ στην δεύτερη θητεία του στην τεχνική ηγεσία του «Δικεφάλου» άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο κατά την διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Όταν ο Λόραντ «έσβησε» την ώρα του αγώνα…

Την 31η Μαΐου του 1981 προδόθηκε από την καρδιά του σε ηλικία 58 ετών. Στο 17ο λεπτό του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Ούγγρος κάτι ψέλλισε στους συνεργάτες του και αμέσως σωριάστηκε στο έδαφος.

Έπειτα από μία ευκαιρία του Κούδα, ο Λόραντ πέφτει δίπλα στον νεαρό ποδοσφαιριστή Στάθη Τριανταφυλλίδη. Ο γιατρός του ΠΑΟΚ προσπάθησε να τον επαναφέρει και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΑΧΕΠΑ, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στην ανάπαυλα οι υπεύθυνοι της ομάδας έκρυψαν την αλήθεια από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, οι οποίοι μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο με την σκέψη στον προπονητή τους και νίκησαν 1-0 τον Ολυμπιακό με γκολ του Βασιλάκου. Αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού οι ποδοσφαιριστές ενημερώθηκαν για τα δυσάρεστα και «λύγισαν» στα αποδυτήρια.

Πριν από το μοιραίο έμφραγμα η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο Λόραντ είχε υποστεί άλλα δύο εμφράγματα. Το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα και το δεύτερο μία εβδομάδα πριν… Λίγο αργότερα η γυναίκα του Λόραντ, Ιβ, και η μικρή τους ενημερώθηκαν ότι ο άνθρωπός τους κατέρρευσε στο γήπεδο και έτρεξαν αμέσως να μάθουν τι συνέβαινε. Ο διερμηνέας του Λόραντ τις οδήγησε στο νοσοκομείο και τις ενημέρωσε για το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε κυρίως ως αμυντικός και μέσος για λογαριασμό, μεταξύ άλλων, των Αράντ, Βάσας, Χόνβεντ και της Εθνικής Ουγγαρίας. Κατά την δεκαετία του 1950 ήταν σημαντικό μέλος της θρυλικής Εθνικής Ουγγαρίας, που συμπεριελάμβανε παίκτες όπως οι Φέρεντς Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ, Σάντορ Κότσις, Γιόζεφ Μπόζικ και Νάντορ Χιντεγκούτι. Ως προπονητής πέρασε -μεταξύ άλλων- από τους πάγκους των Χόνβεντ, Κολωνίας, Καϊζερσλάουτερν, Άιντραχτ, Σάλκε, Μπάγερν, ενώ ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος το 1976.

ME MIA MATIA...

1859: Ήχησε για πρώτη φορά το Μπιγκ Μπεν.

1903: Η ομάδα της Λειψίας κερδίζει την Πράγα με 7-2 στο Αμβούργο και ανακηρύσσεται η πρώτη πρωταθλήτρια στην Ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όλοι οι παίκτες είναι ερασιτέχνες που προπονούνται και αγωνίζονται στον ελεύθερό τους χρόνο.

1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

1911: Καθελκύεται το υπερωκεάνιο «Τιτανικός».

1916: Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 151 βρετανικά πλοία συγκρούονται με 91 γερμανικά. Οι Άγγλοι χάνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά κερδίζουν σε στρατηγικό επίπεδο.

1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ, με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120, είναι ο νικητής του Α’ Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού είδαν μόνο έξι αυτοκίνητα.

1960: Σάλος στην Ελλάδα από την αποκάλυψη εγγράφου του ιταλικού Γενικού Επιτελείου προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τμήματα της Ηπείρου ανήκουν εθνολογικά στην Αλβανία.

1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1995: Αντιδράσεις και στον χώρο της Εκκλησίας προκαλεί η περιφορά της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας σε σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, τηλεοπτικούς σταθμούς, τράπεζες και νοσοκομεία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.

1999: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων, στην Τουρκία.

2003: Τελευταία πτήση του υπερηχητικού αεροσκάφους Κονκόρντ των Γαλλικών Αερογραμμών.

2020: Με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλοιντ από αστυνομικό στις 25/5/2020, η EuroLeague κυκλοφορεί αντιρατσιστικό βιντεομήνυμα με τίτλο «not in my house», στο οποίο εμφανίζονται οι Καλάθης και Ομπράντοβιτς.