Η ανατροπή της θρυλικής Γιουνάιτεντ

Ήταν 26 Μαΐου του 1999 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπάγερν Μονάχου αναμετρήθηκαν στο «Καμπ Νόου» με φόντο το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ανατροπή της θρυλικής Γιουνάιτεντ

Οι Γερμανοί είχαν πάρει το προβάδισμα με απευθείας φάουλ του Μπάσλερ στο 6ο λεπτό. Όσο ο χρόνος κυλούσε τόσο οι Βαυαροί αγκάλιαζαν τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι «κόκκινοι διάβολοι» όμως είχαν διαφορετικά σχέδια και μέσα σε 102 δευτερόλεπτα έκαναν την ολική ανατροπή. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκιγκς έκανε το σουτ και η μπάλα έφτασε στον Σέριγχαμ που από κοντά ισοφάρισε σε 1-1. Σχεδόν δύο λεπτά μετά, ο Μπέκαμ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σέριγχαμ πήρε την κεφαλιά και ο Σόλσκιερ εξ επαφής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Με αυτόν τον απίστευτο τρόπο η Γιουνάιτεντ κατάφερε να φέρει τούμπα τον τελικό και να πανηγυρίσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Η ανατροπή των παικτών του Φέργκιουσον μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, ενώ αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, η αγγλική ομάδα αναδείχθηκε αήττητη πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 31 χρόνια, κάνοντας το τρεμπλ, ενώ ο Πέτερ Σμάιχελ έκανε την τελευταία του εμφάνιση με τους «κόκκινους διαβόλους» στον τελικό των ρεκόρ (97.000 εισιτήρια, 202 τηλεοπτικά δίκτυα, 30 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 760 δημοσιογράφοι, 176 φωτογράφοι και 5.500 αστυνομικοί).

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Έργουιν, Μπέκαμ, Μπατ, Γκιγκς, Μπλόμκβιστ (67’ Σέριγχαμ), Γιορκ, Κόουλ (81’ Σόλσκιερ).

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Χίτσφελντ): Καν, Ματέους (80’ Φινκ), Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Τάρνατ, Έφενμπεργκ, Γέρεμις, Μπάσλερ, Γιάνκερ, Τσίκλερ (71’ Σολ).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1897: Εκδίδεται ο «Δράκουλας», μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ.

1928: Το συνέδριο της ΦΙΦΑ αποφασίζει να κάνει δεκτή την πρόταση για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

1930: Ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ελληνικού Εθνικού Μελοδράματος. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα ιδρυθεί τον Μάρτιο του 1940 επί δικτατορίας Μεταξά.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση για την Ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου 1472 στο «Queen Elizabeth Hotel» του Μόντρεαλ.

1971: Καταργείται το Κύπελλο Εκθέσεων και αντικαθίσταται από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ως γνωστόν, στη διοργάνωση μετέχει η πρώτη στη βαθμολογία ομάδα της Θεσσαλονίκης, αφού στο Κύπελλο μετέχουν οι εκπρόσωποι των πόλεων που διοργανώνουν διεθνείς εκθέσεις.

1975: Τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.

1991: Ο Ερυθρός Αστέρας κερδίζει τη Μαρσέιγ 5-3 στα πέναλτι (0-0 κ. αγ. και παρ.) και γίνεται η πρώτη και τελευταία γιουγκοσλαβική ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

1996: Στην Κίνα, 84 είναι οι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο στην επαρχία Χενάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

2002: Το μη επανδρωμένο διαστημικό αεροσκάφος «Οδύσσεια του Άρη» ανακαλύπτει μεγάλες ποσότητες πάγου στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

2003: Ουκρανικό αεροσκάφος που μεταφέρει 62 Ισπανούς στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και 12μελές πλήρωμα, συντρίβεται στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, ενώ προσπαθεί να προσγειωθεί μέσα σε πυκνή ομίχλη. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν επιζεί. H συντριβή αποδίδεται σε λάθος χειρισμούς των πιλότων.

2008: Ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Γιάννη Βαρδινογιάννη, Παύλου Γιαννακόπουλου και Ανδρέα Βγενόπουλου. Έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της δημιουργίας της ΠΕΚ (Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση) στις 24/1/2008 από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, κατά την οποία έχει προταθεί η συμμετοχή επιχειρηματιών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ.

2011: Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τρεις βόμβες σε κυβερνητικά κτίρια στην Κίνα.

2018: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά 3-1 τη Λίβερπουλ στο Κίεβο και κατακτά το 13ο τρόπαιό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, αριθμός-ρεκόρ στον θεσμό. Είναι η τρίτη διαδοχική στέψη των «μερένγκες» και τέταρτη στις πέντε τελευταίες σεζόν.

2021: Η Βιγιαρεάλ κερδίζει τον πρώτο τίτλο της Γιουρόπα Λιγκ και το πρώτο μεγάλο τρόπαιο στην 98χρονη Ιστορία του συλλόγου, μετά τη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι. Ο τελικός έγινε στο Γκντανσκ της Πολωνίας, ο οποίος έληξε ισόπαλος 1-1 έπειτα από παράταση.

2021: Ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,60 μ. στη δεύτερη προσπάθειά του στο μήκος, στο μίτινγκ αλμάτων της Καλλιθέας, κάνει την καλύτερη επίδοση της χρονιάς στον κόσμο και βελτιώνει το απόλυτο ατομικό του ρεκόρ το οποίο ήταν 8,38 μ. από τον Μάρτιο του 2019.