Ο Κόρδα και η φωτογραφία που έμεινε στην Ιστορία

Ο Αλμπέρτο Κόρδα πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 25 Μαΐου του 2001 στο Παρίσι, όπου βρισκόταν για μία έκθεση έργων του.

Ο Κόρδα και η φωτογραφία που έμεινε στην Ιστορία

Η παρακαταθήκη του προς τους νέους φωτογράφους συνοψίζεται στη φράση «Ξέχνα τη μηχανή, ξέχνα τους φακούς, ξέχνα όλα αυτά. Με τη φτηνότερη μηχανή μπορείς να τραβήξεις την καλύτερη φωτογραφία». Κι εκείνος κατάφερε να τραβήξει το διασημότερο πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία με τον Τσε να κοιτάζει κάτω από τον μαύρο μπερέ του, την οποία ο Κόρδα ονόμασε «GuerrilleroHeroico» («Ο Ηρωικός Αντάρτης»), ήταν καθοριστική στιγμή για την καριέρα του. Την τράβηξε με μηχανή Λάικα στις 5 Μαρτίου 1960 στην Αβάνα, κατά τη διάρκεια της κηδείας για τα θύματα της έκρηξης στο γαλλικό πλοίο «LaCoubre», που μετέφερε πυρομαχικά και αποδόθηκε σε σαμποτάζ της CIA. «Βρισκόμουν περίπου δέκα μέτρα από την εξέδρα όπου μιλούσε ο Φιντέλ Κάστρο. Ξαφνικά πρόσεξα ότι ο Τσε πλησίαζε το κιγκλίδωμα» είχε δηλώσει ο Κόρδα, περιγράφοντας αργότερα πώς είχε συλλάβει με μια ματιά τον Γκεβάρα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της κηδείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η φωτογραφία κρίθηκε ακατάλληλη για δημοσίευση από την εφημερίδα «Revolución», όπου εργαζόταν τότε ο Κόρδα, και ήταν άγνωστη μέχρι που ο φωτογράφος έδωσε ή πούλησε ένα αντίγραφό της στον Ιταλό μεγαλοεκδότη Τζαντζάκομο Φελτρινέλι, ο οποίος βρισκόταν το 1967 στην Αβάνα για να διαπραγματευτεί την έκδοση των απομνημονευμάτων του Φιντέλ Κάστρο.

Όταν, λίγο αργότερα, πέθανε ο Τσε, ο Φελτρινέλι άρχισε να διανέμει τη φωτογραφία. Η περίφημη εικόνα, για την οποία ο Κόρδα δεν έλαβε ποτέ πνευματικά δικαιώματα, κοσμούσε και κοσμεί σε διάφορες εκδοχές το δωμάτιο των επαναστατημένων νιάτων, ενώ έχει αναπαραχθεί σε εκατομμύρια μπλουζάκια, πόστερ, μπρελόκ και πανό σε όλο τον κόσμο. Τα επόμενα χρόνια ο Κόρδα διετέλεσε προσωπικός φωτογράφος του Φιντέλ Κάστρο και απαθανάτισε με τον φακό του τις επισκέψεις του στο εξωτερικό και τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες.

MEMIAMATIA...

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, τον Μάιο του 1835.

1932: Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, ΝτίπιΝτογκ, γνωστότερο ως Γκούφι.

1935: Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος με επίδοση 8,13.

1973: Το αντιτορπιλικό «Βέλος» με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά αποχωρεί από ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Ο κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Η κίνηση αυτή (Κίνημα του Ναυτικού) αποτελεί πλήγμα για τη χούντα, καθώς διεθνοποιεί το ελληνικό πρόβλημα.

1980: Η Καστοριά κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2.

1983: Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας διεξάγεται ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το Αμβούργο κερδίζει τη Γιουβέντους 1-0 με γκολ-φάουλ του Φέλιξ Μάγκατ στα πρώτα λεπτά.

1997:O Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο μετά από εννιά σεζόν «ανομβρίας».

2002: Ο Ολυμπιακός στέφεται για πρώτη φορά στην Ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο, νικώντας 9-7 τη Χόνβεντ στον τελικό της Βουδαπέστης.

2003: Ο Ολυμπιακός νικά την Ξάνθη εκτός έδρας με 5-1 και κατακτά το 7ο σερί πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο.

2005: Ο Ολυμπιακός στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας για 33η φορά στην Ιστορία του, συγκεντρώνοντας 65 βαθμούς με τη νίκη του επί του Ηρακλή (0-1) στο Καυτανζόγλειογια την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Δεύτερος ο ΠΑΟ με 64β. και τρίτη η ΑΕΚ με 62 β.

2005: Η Λίβερπουλ στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, για πέμπτη φορά στην Ιστορία της, όταν κερδίζει τη Μίλαν με 3-2 στα πέναλτι (καν.αγ. και παρ. 3-3). Ο Πάολο Μαλντίνι της Μίλαν σημειώνει στο 52ο δευτερόλεπτο του αγώνα το πιο γρήγορο γκολ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.