Κώστας Δαβουρλής: Ο «μαύρος πρίγκιπας», ο «Έλληνας Πελέ» έφυγε στα 44…

Στις 23 Μαΐου του 1992 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 44 ετών ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Κώστας Δαβουρλής.

Κώστας Δαβουρλής: Ο «μαύρος πρίγκιπας», ο «Έλληνας Πελέ» έφυγε στα 44…

Εκείνη την ημέρα επρόκειτο να ταξιδέψει με την Παναχαϊκή στη Λάρισα, ως μέλος της ομάδας από την οποία αναδείχθηκε. Το πρωί πήγε στο καφενείο της γειτονιάς του και συναντήθηκε με τους φίλους του, αλλά δεν αισθανόταν καλά. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του η καρδιά του τον πρόδωσε. Ο θάνατός του συγκλόνισε την Πάτρα και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο στην Ελλάδα. Σήμερα στη γειτονιά του την Αγυιά έχει ιδρυθεί ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία Α.Ο. Κώστας Δαβουρλής ’92, ενώ η Παναχαϊκή έχει δώσει το όνομά του στο γήπεδό της.

Γεννήθηκε το 1948 στην Αγυιά Αχαΐας και ήταν ένα από τα οχτώ παιδιά της οικογένειας. Μεγάλωσε φτωχικά στις γειτονιές της Πάτρας, όπου συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες με τα παιδιά της γειτονιάς. Κάποια στιγμή τον παρακολούθησε να παίζει μπάλα ο Σπύρος Βουλγαράκης και τον πήγε στον Πανιώνιο Πατρών που αγωνιζόταν στη Γ’ κατηγορία. Σε ηλικία 16 ετών έπαιξε τον πρώτο του αγώνα με τη φανέλα της Παναχαϊκής. Προπονητής ήταν ο Γιουγκοσλάβος Λιούμπισα Σπάιτς, ο οποίος τον έχρισε ηγέτη της ομάδας. Σε 10 χρόνια με την Παναχαϊκή σκόραρε 164 φορές (σε 264 ματς)!

Toν αποκαλούσαν «Μαύρο πρίγκιπα» και «Έλληνα Πελέ», ενώ υπήρξε μια από τις ακριβότερες μεταγραφές του Ολυμπιακού. Ο τότε πρόεδρος των Πειραιωτών, Νίκος Γουλανδρής, έδωσε το ποσό των 9.250.000 δραχμών για να τον φέρει στον Πειραιά. Η πώλησή του στον Ολυμπιακό κατακρίθηκε από τους οπαδούς της Παναχαϊκής, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση της διοίκησης. Αντέδρασαν όμως και πολλοί Πειραιώτες που θεωρούσαν αστρονομικό το ποσό.

Όταν τον ρώτησαν γιατί αποφάσισε να πάει στον Ολυμπιακό, είπε γιατί το σωματείο του είχε ανάγκη από χρήματα και επειδή ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να κάνει. Από τα 9.250.000 δραχμές ο Δαβουρλής πήρε το ποσό των 750.000 δραχμών. Ήταν μόλις 26 χρόνων.

Έπαιξε τρία χρόνια ως βασικός, αλλά το 1977 αποφάσισε να αποχωρήσει γιατί ήθελε να γυρίσει στην Πάτρα, όπου ζούσαν η γυναίκα με την κόρη του. Είχε κερδίσει πρωτάθλημα και Κύπελλο με την ομάδα του Ολυμπιακού και επέστρεψε στην Παναχαϊκή, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1981.