Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Στις 17 Μαΐου του 1902 ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Στις 17 Μαΐου του 1902 ο Σπυρίδων Στάης επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών λίγες εβδομάδες μετά την ανάδειξή του ως υπουργού Παιδείας. Μαζί με τον ξάδερφό του και αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη παρακολούθησε τις εργασίες συγκόλλησης του μπρούντζινου αγάλματος του Εφήβου των Αντικυθήρων από τον Γάλλο ειδικό Αντρέ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο Σπυρίδων Στάης παρατήρησε πως ένα από τα χάλκινα αντικείμενα είχε γρανάζια και ακατάληπτα σχέδια που έμοιαζαν με επιγραφές.
Ύστερα από αρκετές μελέτες αποδείχθηκε πως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός μηχανικός υπολογιστής, που χρησιμοποιούνταν ως όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μεταξύ 150 π.Χ. και 100 π.Χ., και είναι σχεδόν μισό αιώνα παλαιότερο από το ίδιο το ναυάγιο του πλοίου που το μετέφερε, το οποίο εκτιμάται πως συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και το 63 π.Χ.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ο πολύπλοκος αυτός μηχανισμός ήταν κατασκευασμένος από μπρούντζο και φέρεται να υπολόγιζε με ακρίβεια τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης, καθώς επίσης πότε θα συνέβαινε η έκλειψή τους. Με τη βοήθεια ενός ειδικού τομογράφου διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός φέρει τριάντα οδοντωτούς τροχούς, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από δέκα άξονες. Με το πέρασμα των χρόνων ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει γίνει πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έχει εκτεθεί μέχρι και στο Πεκίνο. Λόγω της παλαιότητάς του και της ευαισθησίας του στον χρόνο πλέον δεν μπορεί να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1790: Σε νέα ναυμαχία του Λάμπρου Κατσώνη με τους Οθωμανούς, ανοιχτά της Άνδρου, ο στόλος του καταστρέφεται. Η λαϊκή σοφία σκαρώνει το σκωπτικό δίστιχο «Αν σ’ αρέσει μπαρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο».
1792: Μία ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το χρηματιστήριο της πόλης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο στη Γουόλ Στριτ.
1895: Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Πλατεία Ομονοίας.
1918: Η μάχη του Σκρα-ντι-Λεγκέν λήγει νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό, ο οποίος απωθεί τις βουλγαρικές δυνάμεις και ανοίγει τον δρόμο στις συμμαχικές δυνάμεις για να καταλάβουν την κοιλάδα του Αξιού.
1931: Εκτελείται από το αεροσκάφος «Αθήναι» τύπου Junkers G 24 της Ελληνικής Εταιρείας Εναερίων Συγκοινωνιών το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
1944: Ξεκινά το Συνέδριο του Λιβάνου, με σκοπό τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής.
1960: Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 86 ετών ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωάννης Γεωργιάδης από την Τρίπολη, ο οποίος έγινε χρυσός ολυμπιονίκης της σπάθης την τέταρτη μέρα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.
1978: Η ΑΕΚ νικάει 6-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Τρία γκολ σημείωσε ο Μαύρος (17’, 76’, 90’) και από ένα οι Μπάγεβιτς (13’), Τάσος (36’) και Νικολούδης (58’). Το γκολ του Ολυμπιακού πέτυχε ο Σπενς (12’).
1997: Ο Ολλανδός Ρουντ Γκούλιτ γίνεται ο πρώτος ξένος προπονητής που κερδίζει το Κύπελλο Αγγλίας στη νίκη της Τσέλσι επί της Μίντλεσμπρο με 2-0 στο «Γουέμπλεϊ».
1998: Τελευταία εμφάνιση του Στέλιου Μανωλά με την ΑΕΚ εναντίον της Ξάνθης στη Νέα Φιλαδέλφεια.
2016: Η ΑΕΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ κεκλεισμένων των θυρών λόγω των επεισοδίων που είχαν εκδηλωθεί στον προημιτελικό αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, προκαλώντας τη διακοπή της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ, που τη χρονιά εκείνη είχε ανέβει στη Σούπερ Λιγκ έπειτα από δύο χρόνια, κατακτά το 15ο Κύπελλο στην Ιστορία της.
2017: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Αριστείδης Αλαφούζος. Ήταν εκδότης, πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής. Πατέρας του σημερινού προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά εκείνος λάτρευε τον Ολυμπιακό.
2018: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο ιδρυτής και ψυχή της αεροπορικής εταιρείας Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ