Η δίκη του «χασάπη της Λιόν»

Στις 11 Μαΐου του 1987 ξεκινά στη Λιόν η δίκη του αξιωματικού της Γκεστάπο, Κλάους Μπάρμπι, γνωστού και ως «χασάπη της Λιόν», που είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική για περισσότερα από 30 χρόνια.

Η δίκη του «χασάπη της Λιόν»

Ο Μπάρμπι εγκατέλειψε νωρίς τη φιλοδοξία του να σπουδάσει Θεολογία και αναζήτησε εργασία μέσω της RAD, ενός θεσμού που συνδεόταν άμεσα με το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Δύο χρόνια αργότερα στρατολογήθηκε στις Υπηρεσίες Ασφαλείας των Ες-Ες, ενώ τακτικό μέλος του κόμματος έγινε το 1937. Τον Νοέμβριο του 1942 τοποθετήθηκε στη Λιόν ως επικεφαλής της τοπικής Γκεστάπο, φέροντας τον βαθμό του λοχαγού, και αφού είχε νωρίτερα θητεύσει σε Άμστερνταμ και Ντιζόν. Εγκατέστησε το διοικητήριο στο ξενοδοχείο «Τέρμινους» και έμεινε στην Ιστορία για τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε αδιακρίτως άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Υπολογίζεται ότι έως το φθινόπωρο του 1944 που εγκατέλειψε την πόλη υπήρξε υπεύθυνος για τον θάνατο συνολικά 14.000 ανθρώπων.

Τις επόμενες δεκαετίες έζησε στη Βολιβία με πλαστό διαβατήριο, ως Κλάους Άλτμαν, συνεργαζόμενος όχι μόνο με την αμερικανική CIA αλλά για κάποιο διάστημα μετά το 1965 και με τη δυτικογερμανική BND. Χρησιμοποιήθηκε ως σύμβουλος σε ζητήματα αντικομμουνισμού και ως εκπαιδευτής παραστρατιωτικών ομάδων από βολιβιανές κυβερνήσεις. Ανάμεσα σε πολλά, μαρτυράται ότι συμμετείχε στους σχεδιασμούς για την εξόντωση του Τσε Γκεβάρα (1967) και το «πραξικόπημα της κοκαΐνης» (1980). Η Γαλλία γνώριζε από το 1971 ότι ο Βολιβιανός Κλάους Άλτμαν ήταν στην πραγματικότητα ο Μπάρμπι, αδυνατούσε όμως να επιτύχει την έκδοσή του. Τα πράγματα άλλαξαν το 1983, όταν ο νεοεκλεγείς σοσιαλιστής Πρόεδρος Ερνάν Σίλες Σουάσο συνέλαβε τον «Άλτμαν» και τον εξέδωσε στις γαλλικές αρχές.

Η δίκη μαγνητοσκοπήθηκε λόγω της ιστορικής σημασίας της. Ο Μπάρμπι αντιμετώπισε συνολικά 41 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασισμένες στις καταθέσεις Γάλλων αντιστασιακών και Εβραίων. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε φυλακισμένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1991 (σε ηλικία 78 ετών) από λευχαιμία.

ME MIA MATIA...

1926: Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φορούν κοντή φούστα. Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.

1927: Ιδρύεται στο Χόλιγουντ η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, που από το 1929 και μετά απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ.

1960: Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής τέσσερις Ισραηλινοί πράκτορες της Μοσάντ συλλαμβάνουν τον ναζί φυγά Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος ζούσε με το ψευδώνυμο «Ρικάρντο Κλέμεντ».

1963: Εννέα άτομα χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη που καταστρέφει ολοσχερώς κτίριο του εργοστασίου εκρηκτικών της ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

1964: Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Κύπρο. Δύο Έλληνες αξιωματικοί και ο γιος του αστυνομικού διευθυντή της Λευκωσίας εκτελούνται εν ψυχρώ στην Αμμόχωστο από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τραυματίζουν βαρύτατα και τρίτο αξιωματικό. Οι άτυχοι Έλληνες εισήλθαν κατά λάθος στην τουρκική συνοικία της πόλης. Τούρκοι άτακτοι αποβιβάζονται στην ακτή του τουρκικού χωριού Μανσούρα, ενώ νέα φορτία με όπλα φτάνουν στην Κύπρο.

1985: Πυρκαγιά σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μπράντφορντ της Αγγλίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 56 φιλάθλων.

1987: Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ λαμβάνει χώρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα από τον Μπρους Ράιτζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

1990: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Στράτος Διονυσίου.

1993: Ο Παναθηναϊκός δεν κατεβαίνει στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής στην Α1 μπάσκετ.

1999: Πεθαίνει ο 57χρονος Πέτρος Βουζουνεράκης, ο μεγαλύτερος σέντερ φορ που πέρασε από τον ΟΦΗ.

1999: Ο 36χρονος Σέρβος πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων και επτά φορές βαλκανιονίκης Γκόραν Ραΐσεβιτς πέφτει νεκρός στο Κόσοβο από πυρά Κοσοβάρου ελεύθερου σκοπευτή.

1999: Οι μαθητές του Λυκείου Μαντουλίδη, με προπονητή τον Νίκο Κεραμέα, αναδεικνύονται παγκόσμιοι πρωταθλητές μετά τη νίκη τους με 66-62 επί του τουρκικού λυκείου στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Λυκείων στην Ιερουσαλήμ. Ο Νίκος Ζήσης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.

2003: Θρίαμβος του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με σκορ 3-0, μία αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, και κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου τίτλου.

2013: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-1 τον Αστέρα Τρίπολης στην παράταση του τελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

2019: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς νικά τον Ράφα Ναδάλ για πρώτη φορά στην καριέρα του στον ημιτελικό του Όπεν της Μαδρίτης.

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 19 χρόνων ο Ιταλός παίκτης της Αταλάντα, Αντρέα Ρινάλντι, ο οποίος τρεις ημέρες νωρίτερα διαγνώστηκε με εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

2021: Η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατακτά το αργυρό -και πρώτο προσωπικό- στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται στη Βουδαπέστη.