Η θυσία των Καραολή και Δημητρίου

Στις 10 Μαΐου 1956 εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.

Η θυσία των Καραολή και Δημητρίου

Στις 10 Μαΐου 1956 εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως. Ήταν οι πρώτοι αγωνιστές του κυπριακού αγώνα που καταδικάστηκαν σε θάνατο.

«Λυπάμαι που δεν θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη, όμως δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στη σκλαβιά. Γεια σας» είχε πει ο Ανδρέας Δημητρίου στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης. Σε γράμμα του προς την οικογένειά του ο Μιχαλάκης Καραολής έγραφε: «Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν, ξέρουν και πώς να πεθαίνουν και πώς την πατρίδα να τιμούν».

Τα σώματά τους ενταφιάστηκαν μέσα στη φυλακή και δεν παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και το γεγονός της θανάτωσής τους προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή. Την προηγούμενη μέρα στην Αθήνα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Προς τιμήν των δύο ηρώων πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο φέρουν το όνομά τους.

Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

Στις 28 Αυγούστου 1955 μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που παρακολουθούσε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάστηκε σε θάνατο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον Ελληνοκύπριο αστυνομικό προερχόταν από το όπλο του Παναγιώτου. Οι Άγγλοι δεν του συγχώρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν είχε αποκαλύψει τους συναγωνιστές του.

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμείχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά. Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική και τα ονομάζει Λας Τορτούγας εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βλέπει.

1824: Ανοίγει για το κοινό η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

1859: Συγκρούσεις σημειώνονται στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας (Σκιαδικά).

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξί νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή είχε ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.

1905: Γεννιέται στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1933: Φοιτητές-μέλη του ναζιστικού κόμματος καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου, χαρακτηρίζοντάς τα «αντιγερμανικά».

1956: Γεννιέται ο Άγγλος μουσικός των Sex Pistols, Σιντ Βίσιους.

1960: Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Τρίτων» ολοκληρώνει τον πρώτο υποβρύχιο περίπλου της Γης.

1981: Ο Φρανσουά Μιτεράν γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας.

2000: Η Αγγλική Λίγκα Ποδοσφαίρου ανακοινώνει την κατάργηση του πλεονεκτήματος του γκολ εκτός έδρας, ευνοώντας τη διαδικασία των πέναλτι.

2000: Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας κερδίζοντας 3-0 τον Ιωνικό στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό στην Ιστορία του.

2006: Με τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-0 την ΑΕΚ στο Ηράκλειο και κατακτά το 22ο Κύπελλο στην Ιστορία του.

2009: Πεθαίνει ο Διαμαντής Πατέρας, γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο που η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ και πατέρας του πρώην προέδρου του ΠΑΟ, Νικόλα Πατέρα.

2010: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομική κρίση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.