Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης: O Έλληνας που λατρεύτηκε σαν Θεός από τους Τούρκους

Στις 3 Μαΐου του 2009, σε μία λαμπρή τελετή στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενέρμπαχτσε, ο δήμος Κωνσταντινούπολης κάνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του 84χρονου Λευτέρη Αντωνιάδη ή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη, στην κεντρική πλατεία της άλλοτε ελληνικής συνοικίας, γνωστής ως Χαλκηδόνα.

Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης: O Έλληνας που λατρεύτηκε σαν Θεός από τους Τούρκους

Πρόκειται για έναν θρύλο της Φενέρ και του τουρκικού ποδοσφαίρου, ο οποίος το 1948 είχε σκοράρει ως διεθνής με την Εθνική ομάδα της Τουρκίας σε βάρος της αντίστοιχης της Ελλάδας. Το γκολ που είχε σημειώσει σε εκείνο το 1-3 της Λεωφόρου δεν το είχε πανηγυρίσει ο... Χριστιανός Λεφτέρ, ο οποίος φορούσε πάντα έναν σταυρό μέσα από τη φανέλα.

«Ξέρω πως όταν πεθάνω θα τυλίξουν το φέρετρό μου με την ερυθρά ημισέληνο, αλλά η καρδιά μου θα είναι γαλάζια με σταυρό» είχε πει και έτσι έγινε. Στις 13 Ιανουαρίου του 2012 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών και στην κηδεία του το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Τουρκίας και της Φενέρμπαχτσε, με την οποία τη δεκαετία του '50 είχε 615 συμμετοχές και 423 γκολ!

Ακόμα και σήμερα θεωρείται από τους Τούρκους ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το ποδόσφαιρό τους.

Υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Τουρκίας που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της ομοσπονδίας. Οι οπαδοί ακόμα τραγουδούν το σύνθημα: «VerLefter'e, YazsinDeftere», που σημαίνει «Δώσε στον Λευτέρη, θα γράψει στο τεφτέρι». Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο νησί Πρίγκηπος (Büyükada), το μεγαλύτερο των Πριγκιποννήσων, όπου ένας δρόμος φέρει το όνομά του. Δρόμος με το όνομά του υπάρχει και στην Κωνσταντινούπολη...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλει στην Ιβηρική. Με αφορμή το γεγονός, ο Γκόγια ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Οι Εκτελέσεις της 3ης Μαΐου».

1810: Ο Λόρδος Βύρων κολυμπάει τον Ελλήσποντο σε 1 ώρα και 10 λεπτά

1818: Γεννιέται ο Καρλ Μαρξ, Γερμανός φιλόσοφος

1837: Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ’ όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά.

1925: Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.

1929: Ο Ολυμπιακός χάνει μετά από 3 χρόνια. Ήταν αήττητος από τις 14/3/1926 με απολογισμό 30 νικών και 6 ισοπαλιών σε 36 αγώνες (124-42 γκολ).

1936: Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

1941: Οι Βούλγαροι συστήνουν τη «Διοίκηση του Αιγαίου» στα κατακτηθέντα ελληνικά εδάφη, με πρωτεύουσα την Ξάνθη.

1946: Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στον Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας παράλληλα αθλητικό υλικό και 250.000 δολάρια για τον ελληνικό αθλητισμό, που δοκιμάζεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

1980: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.

1998: Ο Νίκος Μαχλάς σκοράρει το 34ο του γκολ στον αγώνα του ολλανδικού πρωταθλήματος Βίτεσε-Φέγενορντ (2-1). Με το γκολ αυτό ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη

2002: O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην ιστορία του.

2004: Ο Νίκος Μαγγίτσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πατάει στο Έβερεστ

2009: Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για πέμπτη φορά στην ιστορία του.

2010: Στην τράπεζα Marfin πραγματοποιείται εμπρηστική επίθεση από διαδηλωτές, κατά την οποία τρεις εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους.

2011: Πεθαίνει ο Θανάσης Βέγγος



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110