Η «ΣΙΩΠΗ» της Πηνελόπης Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν μια γυναίκα που μάγεψε όλα τα παιδιά με τις φανταστικές ιστορίες της. Κατάφερε να κάνει και την ανδροκρατούμενη λογοτεχνία των αρχών του αιώνα να της υποκλιθεί.

Η «ΣΙΩΠΗ» της Πηνελόπης Δέλτα

Γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν το τρίτο από τα συνολικά έξι παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη, του γνωστού μεγαλέμπορου βαμβακιού. Ο θείος της τη γνωρίζει στον επίσης μεγαλέμπορο βαμβακιού Στέφανο Δέλτα και της προτείνει να τον παντρευτεί. Η Πηνελόπη Δέλτα αρνείται και κάνει την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας της. Ο γάμος όμως έγινε. Απέκτησε τρία παιδιά και υπήρξε κάτι περισσότερο από καλή μητέρα.

Από την παιδική της ηλικία είχε ένα έμφυτο συγγραφικό ταλέντο. Η προσφορά της στο παιδικό βιβλίο ήταν πραγματικά τεράστια. Τα έργα της διαβάζονται μέχρι τις ημέρες μας και έχουν εξελιχθεί σε κλασικά αναγνώσματα για παιδιά αλλά και ενήλικες. Το 1905 επέστρεψε με την οικογένειά της στην Αλεξάνδρεια. Εκεί θα γνωρίσει τον υποπρόξενο τότε, Ίωνα Δραγούμη. Ο έρωτάς τους ήταν ακαριαίος, αλλά η αγάπη τους θα παραμείνει ανεκπλήρωτη. Η Δέλτα έδειξε θάρρος και εξομολογήθηκε στον σύζυγό της τον έρωτά της για τον Δραγούμη. Εκείνος πείσμωσε και δεν δέχθηκε να της δώσει διαζύγιο. Η Πηνελόπη Δέλτα έκανε άλλη μια απόπειρα αυτοκτονίας. Η δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη το 1920 από φανατικούς βενιζελικούς, οι οποίοι τελούσαν μάλιστα υπό τις διαταγές του πατέρα της, την οδήγησε στην κατάρρευση. Το 1925 προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα και έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής της σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου του 1941, η Πηνελόπη Δέλτα δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα. Την ίδια μέρα έκανε τρίτη απόπειρα αυτοκτονίας, πίνοντας δηλητήριο. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, θα αφήσει την τελευταία της πνοή και ένα σημείωμα. Το σημείωμα έγραφε: «Παιδιά μου, ούτε παπά ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ. Π.Σ. Δέλτα».

Ήταν 67 ετών. Πάνω στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη «ΣΙΩΠΗ». Η Πηνελόπη Δέλτα άφησε πίσω της ένα τεράστιο έργο, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια λογοτεχνία.

ME MIA MATIA...

1919: Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης.

1941: Ο 17χρονος μαθητής Μαθιός Πόταγας εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός.

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πτώση του Βερολίνου. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το κτίριο του Ράιχσταγκ.

1976: Οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών εξεγείρονται και καταλαμβάνουν το οίκημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα κομμάτι του αναπηρικού χώρου εμπράκτως αμφισβητεί τον περιθωριακό ρόλο που του έχει επιβληθεί, αρνούμενο τον κοινωνικό πατερναλισμό και τους φορείς-εκπροσώπους του.

1982: Πόλεμος των Φόκλαντ: Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο βυθίζει το αργεντίνικο καταδρομικό Στρατηγός Μπελγκράνο.

1998: Ο 37χρονος Άγγλος ποδοσφαιριστής Τζάστιν Φάσανου, που έχει αγωνιστεί με τη Νόριτς, τη Νόττινγχαμ, τη Σάουθάμπτον και άλλες ομάδες, κρεμιέται σε ένα ερειπωμένο γκαράζ στα περίχωρα του Λονδίνου. «Πιστεύω ότι είμαι ήδη καταδικασμένος μόνον και μόνο επειδή είμαι γκέι», έγραφε σε σημείωμα που άφησε.

1999: Η εκκλησία της Σκωτίας αναγκάζεται να μεταφέρει δύο ώρες νωρίτερα τις απογευματινές λειτουργίες για να μη συμπίπτουν με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Sky Sports.

2001: Αυτοκτονεί σε ηλικία 55 ετών ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της Σιένα και της Εθνικής Ιταλίας Ενρίκο Μποβόνε.

2009: Παρότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται να χάνει 0-2 στο 9', 2-3 στο 90' και παίζει με 9 παίκτες στην παράταση, κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΚ (15-14 πέν.), στον συναρπαστικότερο τελικό όλων των εποχών.

2011: Βρίσκεται νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, Άραβας τρομοκράτης, ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα