Η «επανάσταση των γαρυφάλλων»

Στις 28 Μαΐου του 1926 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί εγκατέστησαν στην Πορτογαλία μια δικτατορία με επικεφαλής τον Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, ο οποίος έγινε αρχικά υπουργός Οικονομικών το 1928 και στη συνέχεια πρωθυπουργός το 1932.

Η «επανάσταση των γαρυφάλλων»

Το νέο καθεστώς ονομάστηκε Νέο Κράτος (Estado Novo) και έμεινε στην εξουσία έως το 1974. Ο πόλεμος που διεξήγαγε αργότερα η Πορτογαλία από το 1961 έως το 1974 για να διατηρήσει τον έλεγχο των αποικιών της στην Αφρική είχε αποβεί ιδιαίτερα δαπανηρός, ωθώντας φιλοδημοκρατικά και φιλοκομμουνιστικά μέλη του πορτογαλικού στρατού να στραφούν εναντίον του καθεστώτος, συγκροτώντας το Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων (Movimento das Forcas Armadas), το οποίο οργάνωσε πραξικόπημα.

Στις 25 Απριλίου του 1974, ώρα 12.20, δόθηκε σύνθημα από το ραδιόφωνο στα μέλη του Κινήματος να καταλάβουν στρατηγικά σημεία εξουσίας στη χώρα. Αν και οι πραξικοπηματίες απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους της Λισαβόνας να μείνουν στα σπίτια τους, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και αναμείχθηκαν με τους στρατιώτες των επαναστατών, βάζοντας γαρύφαλλα στις κάννες των όπλων τους (εξ ου και η ονομασία της επανάστασης). Έξι ώρες μετά, το καθεστώς είχε καταρρεύσει. Η επανάσταση είχε μόλις 4 νεκρούς. Παρ’ όλα αυτά, δεν χαρακτηρίζεται ως λαϊκή επανάσταση, καθώς δεν υπήρξαν εκδηλώσεις του λαού πριν από το πραξικόπημα.

Επακόλουθη ήταν η άμεση ανεξαρτητοποίηση όλων των πορτογαλικών αποικιών, εκτός του Ανατολικού Τιμόρ το οποίο κατελήφθη από την Ινδονησία. Στις 25 Απριλίου του 1975 διοργανώθηκαν στην Πορτογαλία οι πρώτες ελεύθερες εκλογές για την ψήφιση νέου συντάγματος. Το 1976 έγιναν εκ νέου εκλογές και η πρώτη συνταγματική πλέον κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Άγγλου συγγραφέα Ντάνιελ Ντεφόε.

1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1901: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι η πρώτη που επιβάλλει διά νόμου τη χρήση πινακίδων στα αυτοκίνητα.

1915: Δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1940: Γεννιέται ο Αλ Πατσίνο, Αμερικανός ηθοποιός.

1944: Πραγματοποιούνται μυστικές εκλογές στην κατεχόμενη Ελλάδα για την ανάδειξη εκλεκτόρων στο Εθνικό Συμβούλιο (ΠΕΕΑ).

1947: Γεννιέται ο Γιόχαν Κρόιφ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη του 20ού αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1990: Ο μπασκετμπολίστας του Άρη, Μάικ Τζόουνς, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και χρήση ναρκωτικών και φεύγει από την Ελλάδα. Ο Τζόουνς είχε έρθει στην Ελλάδα το 1988 στον ΠΑΟΚ και ήταν ο πρώτος ξένος στην Ιστορία της ομάδας.

1993: Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας.

1994: Πεθαίνει ο Γεώργιος Γεννηματάς, Έλληνας πολιτικός.

1995: Πεθαίνει από λευχαιμία ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, Αντρέα Φορτουνάτο, σε ηλικία 24 ετών.

2001: Ο Μικέλε Αλμπορέτο, πρώην οδηγός της Φόρμουλα 1, σκοτώνεται στη Γερμανία κατά τη διάρκεια δοκιμών του νέου μοντέλου της Audi R8. Ήταν 44 ετών και είχε κερδίσει 5 γκραν πρι τη δεκαετία του ’80.

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Μίσσας Πανταζόπουλος, ο επονομαζόμενος «τσάρος» του ελληνικού μπάσκετ.

2007: Ο διεθνής μέσος Άλαν Μπολ πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών. Υπήρξε το νεότερο (21 ετών) μέλος της Εθνικής Αγγλίας όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Με τη φανέλα της αγωνίστηκε 72 φορές (1965-75) και σκόραρε 8 τέρματα.

2014: Πεθαίνει ο Τίτο Βιλανόβα, Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής.

2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού κερδίζει 10-9 την αήττητη τρία χρόνια Σαμπαντέλ και κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών.