Η εκτόξευση του «Χαμπλ»

Στις 24 Απριλίου του 1990 γίνεται η πρώτη εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ». Το όνομά του το πήρε από τον Αμερικανό αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ.

Η εκτόξευση του «Χαμπλ»

Μπορεί να μην ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν όμως ένα από τα πιο ευέλικτα και ζωτικής σημασίας εργαλεία που έχουν υπάρξει.

Το «Χαμπλ» διαθέτει καθρέφτη 2,4 μέτρων και τέσσερα κύρια όργανα, τα οποία παρατηρούν τις υπεριώδεις, ορατές και σχεδόν υπέρυθρες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η τροχιά που έχει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης τού επιτρέπει να τραβάει εικόνες υψηλής ανάλυσης με πολύ χαμηλότερο φωτισμό σε σχέση με τα επίγεια τηλεσκόπια.

Δικαίως το «Χαμπλ» έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα παρατηρητήρια της ΝΑΣΑ, καθώς κατάφερε να απαθανατίσει εξαιρετικές εικόνες που δεν μπορούσαν να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Καταγράφοντας μια μεγάλη ποικιλία από λεπτομερείς εικόνες ορατού φωτός, έφερε επανάσταση στην αστροφυσική, χαρίζοντάς μας μια βαθιά θέα στο διάστημα.

Τη δεκαετία του 1970 χρηματοδοτήθηκε με στόχο την εκτόξευσή του το 1983. Κάποια τεχνικά προβλήματα όμως που αντιμετώπισε δεν του επέτρεψαν να εκτελέσει την αποστολή του. Τελικά η πρώτη του εκτόξευση στο διάστημα έγινε στις 24 Απριλίου του 1990 με το αμερικάνικο «Σπέις Σατλ Ντισκάβερι». Πρόκειται για μια κοινή αποστολή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ΝΑΣΑ και της ευρωπαϊκής ΕΣΑ.

Λόγω όμως κάποιου προβλήματος του κύριου καθρέφτη του, πραγματοποιήθηκε αποστολή στο διάστημα το 1993 προκειμένου να το επισκευάσει. Έχουν γίνει πέντε αποστολές επιδιόρθωσης, αλλά η πρώτη ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το οπτικό σύστημα ήταν ελαττωματικό και έστελνε θαμπές φωτογραφίες.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του «Χαμπλ» στην αστροφυσική. Πολλές παρατηρήσεις του «Χαμπλ» έχουν οδηγήσει σε ανακαλύψεις και έχουν επιλύσει αρκετά προβλήματα. Μία από τις ανακαλύψεις ήταν πως κατάφερε να προσδιορίσει τον ρυθμό με τον οποίο το σύμπαν επεκτείνεται, μέσω της μέτρησης της απόστασης με τη μέθοδο των μεταβλητών Κηφειδών.

Ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο σπουδαίες εφευρέσεις που έχουν υπάρξει ποτέ στην Ιστορία της επιστημονικής εξερεύνησης.

Το εξαιρετικό αυτό εργαλείο φέτος τον Απρίλιο έκλεισε 30 χρόνια λειτουργίας και θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2030 με 2040. Ένας διάδοχος του «Χαμπλ» είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» (JWST) που προγραμματίστηκε να ξεκινήσει στα τέλη του 2021.

Με μια ματιά…

1827: Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινό Νέο Κόσμο.

1915: Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους έως το 1923.

1932: Οι νέες τεχνολογίες τίθενται για πρώτη φορά στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Στον αγώνα Άρσεναλ - Νιουκάστλ (2-1) για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι το νικητήριο γκολ του Άλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ».

1944: Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1967: Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

2004: Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού τίθεται σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στη Μεγαλόνησο και απορρίπτεται από τους Ελληνοκυπρίους. Κατά του σχεδίου τάσσεται το 75,83% έναντι 24,17% των υποστηρικτών του. Αντίθετα, στα κατεχόμενα, «ναι» ψηφίζει το 64,91% των Τουρκοκυπρίων, «όχι» το 35,01%.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110