Η γέννηση του Τσάρλι Τσάπλιν

Στις 16 Απριλίου 1889 γεννιέται στο Λονδίνο ο Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου, Τσάρλι Τσάπλιν.

Η γέννηση του Τσάρλι Τσάπλιν

Σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο γεννιέται ο Τσαρλς Σπένσερ «Τσάρλι» Τσάπλιν. Έχοντας δύσκολα παιδικά χρόνια, σε ηλικία οκτώ ετών ήταν ήδη επαγγελματίας ηθοποιός, που ερμήνευε παιδικούς ρόλους σε παραστάσεις στο Λονδίνο και στα 17 του έγινε μέλος του επιτυχημένου τότε θιάσου του Φρεντ Κάρνο, με τον οποίον έκανε δύο περιοδείες στην Αμερική.

Φθάνοντας στο Λος Άντζελες, τον Δεκέμβριο του 1913, ήταν ήδη αποφασισμένος να μη γυρίσει πίσω στην Αγγλία. Η πρώτη ταινία του «Making a living» (1914) δεν ενθουσίασε τους παραγωγούς του εκκολαπτόμενου τότε Χόλιγουντ, οι οποίοι όμως διέκριναν στον Άγγλο κωμικό με το αστείο περπάτημα ένα ξεχωριστό ταλέντο.

Λίγους μήνες αργότερα και με 11 ταινίες στο ενεργητικό του νιώθει ήδη «βετεράνος» ηθοποιός, έτοιμος να πάρει ο ίδιος την κάμερα στα χέρια του. Είναι η εποχή του πειραματισμού, μέσα από τον οποίο θα γεννηθεί η τόσο οικεία και παγκοσμίως αναγνωρίσιμη εικόνα του Σαρλό: του καλοκάγαθου αλητάκου με το κοντό μαύρο μουστάκι, τα υπερμεγέθη παπούτσια, το ημίψηλο καπέλο σε μικρότερο από το κανονικό νούμερο και το μπαστούνι από μπαμπού, που προσπαθεί να επιβιώσει, διατηρώντας την αξιοπρέπειά του μέσα σ’ ένα κόσμο κοινωνικής αδικίας και ανισότητας.

Το 1921 βγαίνει στις αίθουσες το «Χαμίνι» («The Kid»), το οποίο μένει στην ιστορία ως το πρώτο αριστούργημά του. Με το νέο συμβόλαιο που υπογράφει στην εταιρεία Mutual, ο Τσάπλιν γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος άνθρωπος στο Χόλιγουντ, με μισθό που δεν πέφτει κάτω από τις 10.000 δολάρια την εβδομάδα και με ένα επιπλέον μπόνους 150.000 δολαρίων.

Το 1919 ιδρύει τη United Artists μαζί με δύο ακόμη μεγάλους ηθοποιούς της εποχής του, τη Μαίρη Πίκφορντ και τον Ντάγκλας Φέρμπανκς, και συνεχίζει τις εισπρακτικές επιτυχίες του, αγνοώντας για αρκετά χρόνια τη νέα τεχνολογία του ομιλούντος κινηματογράφου, φοβούμενος ότι η ουσία της τέχνης του, η παντομίμα, θα εξαφανιζόταν ανάμεσα στους διαλόγους. Έργα του, όπως «Τα φώτα της πόλης» («City Lights»,1931) και οι «Μοντέρνοι καιροί» («Modern Times», 1936) ήταν βωβές ταινίες που γνώρισαν τεράστια επιτυχία την εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου.

Το 1940 γύρισε την πρώτη του ομιλούσα ταινία, τον «Μεγάλο Δικτάτορα» («The Great Dictator»), που ήταν μια σάτιρα για τους ναζί και τον Αδόλφου Χίτλερ.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

1346: Ο Στέφανος Δουσάν ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.
1520: Ξεσπά στην Ισπανία η εξέγερση των Κομμουνάρων εναντίον του Καρόλου Ε΄.
1582: Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάνδο ντε Λέρμα ιδρύει τη Σάλτα στην Αργεντινή.
1746: Διεξάγεται στη Σκωτία η μάχη του Κάλλοντεν μεταξύ των υποστηριζόμενων από τους Γάλλους Ιακωβιτών και των βρετανικών δυνάμεων του Οίκου του Αννόβερου υπό τον Γουλιέλμο του Κάμπερλαντ.
1780: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο του Μύνστερ στο Μύνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας.
1799: Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας νικά τους Οθωμανούς στη μάχη του όρους Θαβώρ.
1894: Η Άρντγουικ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Σίτι.
1908: Ιδρύεται το Εθνικό Μνημείο Φυσικών Γεφυρών στη Γιούτα των Η.Π.Α.
1917: Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας από την Ελβετία όπου ήταν εξόριστος.
1919: Ο πολωνικός στρατός εξαπολύει επίθεση για να καταλάβει το Βίλνιους στη σημερινή Λιθουανία.
1922: Υπογράφεται η Συνθήκη του Ραπάλλο, με την οποία η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις.
1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεση εναντίον των γερμανικών δυνάμεων, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες να πολεμούν στα Υψώματα Ζέελοβ.
1964: Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως «δράκος του Σέιχ Σου», Αριστείδης Παγκρατίδης.
2003: Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης 10 νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.