H σφαγή στην Κλεισούρα από τα γερμανικά Ες-Ες

Το πρωί της 5ης Απριλίου του 1944, παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας, ομάδα 40 ανταρτών με επικεφαλής τον καθηγητή φιλολογίας Αλέξανδρο Ρόσιο, γνωστό και ως «καπετάν Υψηλάντη», στήνουν ενέδρα σε γερμανική αυτοκινητοπομπή στην Κλεισούρα.

H σφαγή στην Κλεισούρα από τα γερμανικά Ες-Ες

Όταν είδαν την εμπροσθοφυλακή των Γερμανών να εμφανίζεται στην τοξωτή γέφυρα του Νταουλιού, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ. Οι Γερμανοί αμύνθηκαν και κάλεσαν σε βοήθεια τους κομιτατζήδες συνεργάτες τους που ήταν σχετικά κοντά. Μετά από τρίωρη ανταλλαγή πυρών έφτασε στο σημείο μια γερμανική φάλαγγα που εξανάγκασε τους αντάρτες σε υποχώρηση. Στη μάχη σκοτώθηκαν δυο Γερμανοί μοτοσικλετιστές και οι άνδρες του ΕΛΑΣ λαφυραγώγησαν τη μοτοσικλέτα τους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας φτάνουν στην Κλεισούρα μονάδες του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Ες-Ες από την Κοζάνη και την Καστοριά. Επικεφαλής ήταν ο συνταγματάρχης Καρλ Σίμερς, o οποίος είχε διαπράξει σφαγές στο Δίστομο και στην Υπάτη. Ως αντίποινα για τον θάνατο των δύο Γερμανών μοτοσικλετιστών, οι άντρες των Ες-Ες ξεχύθηκαν μέσα στο χωριό και άρχισαν να πυροβολούν. Ξεκίνησαν από τη συνοικία του Αγίου Δημητρίου και σκότωναν χωρίς σταματημό. Έσφαξαν εγκυμονούσες γυναίκες, παιδιά που έτρεχαν στους δρόμους, ηλικιωμένους και νεαρές κοπέλες. Πυρπόλησαν τα σπίτια, το γυμνάσιο, ακόμα και την εκκλησία. Μόλις δύο ώρες ήταν αρκετές για να σκοτωθούν 280 άμαχοι, να τραυματιστούν 40 και να καταστραφούν 150 σπίτια.

Ο συνταγματάρχης Καρλ Σίμερς κλήθηκε σε απολογία από τη γερμανική διοίκηση για το γεγονός ότι διέταξε τη σφαγή γυναικόπαιδων. Εκεί κατέθεσε πως οι στρατιώτες του αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν όλους επειδή δυνάμεις ανταρτών κρύβονταν και πυροβολούσαν μέσα από το χωριό. Αθωώθηκε, παρά τις αντιφατικές καταθέσεις των υφισταμένων του. Μετά τον πόλεμο αποδείχτηκε ότι η μαρτυρία του ήταν ψευδής. Ο ίδιος σκοτώθηκε από την ελληνική αντίσταση με έκρηξη και θάφτηκε στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου - Ραπεντόζης.

Την ηρωική κωμόπολη τίμησε, μαζί με τους κατοίκους της, το ελληνικό κράτος με τον Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξεως.

ME MIA MATIA…

1884: Πεθαίνει ο Τζον Ουίσντεν, συγγραφέας του «Αλμανάκ του Κρίκετ», το οποίο κυκλοφόρησε το 1864 σε 116 σελίδες και κόστιζε 1 σελίνι.

1897: Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία.

1902: Έναρξη λειτουργίας του τραμ της Πάτρας.

1902: Λίγο μετά την έναρξη του αγώνα Σκωτία – Αγγλία, για το «British Home Championship», καταρρέει η νεόκτιστη δυτική κερκίδα του γηπέδου, με αποτέλεσμα 25 νεκρούς και 517 τραυματίες.

1904: Διεξάγεται στο Γουίγκαν της Αγγλίας ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι μεταξύ της Αγγλίας και μίας ομάδας άλλων εθνικοτήτων (Ουαλοί και Σκωτσέζοι παίκτες).

1936: Ανεμοστρόβιλος έντασης F5 σκοτώνει 233 άτομα στο Τούπελο του Μισισίπι.

1938: Γεννιέται ο Γιώργος Σιδέρης, θρυλικός άσος του Ολυμπιακού.

1965: Δεκαεπτά άτομα χάνουν τη ζωή τους και 217 τραυματίζονται από νέο ισχυρότατο σεισμό που πλήττει την κεντρική και δυτική Πελοπόννησο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη και στην Πάτρα.

1986: Τρία άτομα σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Δυτικού Βερολίνου στη Γερμανία.

1994: Αυτοκτονεί ο Κερτ Κομπέιν, Αμερικανός μουσικός και φρόντμαν των Νιρβάνα.

2000: Δύο φίλαθλοι της Λιντς σκοτώνονται σε συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Γαλατασαράι. Στις 15/4 η ΟΥΕΦΑ θα ανακοινώσει ότι απαγορεύει τη μετακίνηση Τούρκων φιλάθλων στη ρεβάνς.

2009: H γυναικεία ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης νικά 12-9 την Οριζόντε Κατάνια στον τελικό του F4 στο Κίρισι της Ρωσίας και στέφεται για πρώτη φορά στην Ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

2019: Ο Ισραηλινός τερματοφύλακας Ισαάκ Χάικ, σε ηλικία 73 ετών και 95 ημερών, γίνεται ο γηραιότερος ενεργός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε επαγγελματικό αγώνα πρωταθλήματος με την ομάδα της Iρόνι Γεχούντα εναντίον της Mακάμπι Ραμάτ Γκαν για την 4η κατηγορία.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110