Η φάρσα του BBC με τα... μακαρονόδεντρα!

Η πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία του 1957 άφησε εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι, παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!

Η φάρσα του BBC με τα... μακαρονόδεντρα!

Από την ώρα εκείνη και μετά έγινε χαμός, καθώς το 1957 τα σπαγγέτι ήταν για τους Βρετανούς (και όχι μόνο) είδος πολυτελείας. Για πολλές ημέρες μετά τη φάρσα το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε «σπάσει» από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πώς μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια, με το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής να φτάνει τα 8 εκατομμύρια!

Η φάρσα εκείνη θεωρείται ακόμα και σήμερα μια από τις πιο πετυχημένες και φυσικά πολύ προχωρημένη για την εποχή. Στο ρεπορτάζ γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στα δέντρα που παράγουν σπαγγέτι, ενώ ο ίδιος ο Ντίμπλεμπι εξηγούσε με ποιον τρόπο γίνεται η συγκομιδή. Μάλιστα η εξιστόρηση ξεκινούσε από την ανθοκομία των δέντρων, έδειχνε δε πώς... ανθίζουν οι μακαρονιές, ενώ δόθηκε έμφαση και στα άνθη αυτών των δέντρων. Στο επόμενο πλάνο τα μακαρόνια κρέμονταν από τα κλαδιά των δέντρων. Οι γυναίκες του χωριού με τα πανέρια τους εμφανίζονταν στο επόμενο πλάνο και άρχιζαν την αποκομιδή. Με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα έπαιρναν ένα ένα τα μακαρόνια, τα στοίβαζαν σε δεσμίδες και τα τοποθετούσαν στα καλάθια. Μόλις τελείωσε η ιεροτελεστία, ξεκίνησε το γλέντι. Στρώθηκε το τραπέζι στο χωριό, απλώθηκε το τραπεζομάντιλο, μπήκαν στη θέση τους τα σερβίτσια και όλοι απολάμβαναν μια λαχταριστή μακαρονάδα.

Το ρεπορτάζ μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC2 της 1ης Απριλίου 1957. Την επόμενη μέρα, όταν ο ίδιος παρουσιαστής αποκάλυψε ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο ψέμα, οι περισσότεροι απογοητεύτηκαν. Κάποιοι, δε, διαμαρτυρήθηκαν γιατί θεώρησαν ότι ο παρουσιαστής τούς έλεγε ψέματα τη 2α Απριλίου!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
334 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο και αρχίζει την εκστρατεία του στην Ανατολή.
1824: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήρθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικαστεί την επομένη ως «επίβουλος της πατρίδος και προδότης».
1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο «Πάπας» του αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος, συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».
1924: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο «Πραξικόπημα της μπιραρίας», αλλά θα εκτίσει μόνο εννέα μήνες στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γράφει το βιβλίο «Ο αγών μου».
1955: Στην Κύπρο η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.
1969: Συνωστισμός αρχηγών κρατών και πολιτικών ηγετών από όλο τον κόσμο στην Ουάσινγκτον για την κηδεία του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
1976: Ιδρύεται η εταιρεία πληροφορικής Apple.
1987: Ο Στιβ Νιούμαν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.
1990: Το κλασικό σκωτσέζικο ντέρμπι Ρέιντζερς - Σέλτικ στο «Άιμπροξ» είναι ο πρώτος αγώνας της λίγκας που μεταδίδεται από δορυφόρο από το BSB της Αγγλίας.
1992: Ο παλιός και σπουδαίος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης (1977-87) Χουανίτο σκοτώνεται σε τροχαίο σε ηλικία 37 ετών.
1997: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 65-57 τον Παναθηναϊκό και με νίκες 2-0 προκρίνεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Ρώμη, το οποίο και θα κατακτήσει.
2001: Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραδίνεται στις ειδικές δυνάμεις για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.
2004: Πεθαίνει ο Γιάννης Κυράστας χτυπημένος από σπάνια νόσο σε ηλικία 52 ετών. Παίκτης-κλειδί στην άμυνα του Ολυμπιακού (5 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα), του ΠΑΟ (2 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα) και της Εθνικής Ελλάδας (46 φορές διεθνής).
2021: Η FIBA ανακοινώνει την ένταξη του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Hall of Fame.
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών ο επίτιμος πρόεδρος (από το 2002) της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ζαχαρίας Αλεξάνδρου.