O Ζυλ Ντασέν ερωτεύτηκε την Ελλάδα

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του Ζυλ Ντασέν. Την 31η Μαρτίου του 2008 ο Αμερικανός -με γαλλική καταγωγή- σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη, άφησε την τελευταία του πνοή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών.

O Ζυλ Ντασέν ερωτεύτηκε την Ελλάδα

Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1911 στο Κονέκτικατ και ήταν το όγδοο παιδί ενός Ρωσοεβραίου κουρέα. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως μαθητευόμενος στο πλευρό του Άλφρεντ Χίτσκοκ και στις αρχές της δεκαετίας του '50 εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για να εγκατασταθεί στη Γαλλία, όπου γύρισε την ταινία «Ριφιφί». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φιλμ νουάρ της παγκόσμιας κινηματογραφίας, με το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1955.

Στη Γαλλία παντρεύτηκε την Μπεατρίς Λονέρ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, αλλά τη ζωή του «σημάδεψε» ο έρωτας με τη Μελίνα Μερκούρη, την οποία γνώρισε δύο χρόνια μετά το «Ριφιφί». Από τότε οι περισσότερες ταινίες που σκηνοθέτησε είχαν πρωταγωνίστρια τη Μελίνα. Το «Τοπκαπί», η «Φαίδρα» και το «Ποτέ την Κυριακή», που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1960, ήταν τρεις από τις εννιά ταινίες που γύρισαν μαζί. Μάλιστα η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» ήταν υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου, όμως τελικά απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι. Με τη Μελίνα παντρεύτηκε το 1966 και υιοθέτησε τόσο την υπηκοότητα του Έλληνα όσο και το όραμα της συντρόφου του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Μαζί ανέπτυξαν έντονη αντιδικτατορική δράση την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών και με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα. Σε μία συνέντευξή του είχε πει: «Ζούσα μια διαφορετική εξορία από το '67 έως το '74. Σκηνοθέτησα μία μόνο ταινία, γιατί η καρδιά μου είχε μόνο απογοήτευση για τη δικτατορία στην Ελλάδα. Αφοσιώθηκα στη Μελίνα, μένοντας πλάι της όσο το δυνατόν περισσότερο».

Μετά τον θάνατο της διάσημης ηθοποιού και πολιτικού ο Ντασέν δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Κατέχοντας τη θέση του προέδρου, παραχώρησε στο Ίδρυμα τα έσοδα από τις ταινίες του προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της επανάστασης στη Λιβαδειά.

1833: Ο Τούρκος φρούραρχος των Αθηνών, Οσμάν Εφέντης, παραδίδει την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ. Οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα.

1889: Γίνεται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ.

1956: Η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητος εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγράψει από τα μητρώα της ΕΠΟ τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη, θεωρώντας ότι έκαναν χρήση της ιδιότητάς τους ως ερασιτέχνες αθλητές για να εισπράξουν αμοιβή συμμετέχοντας στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι άσοι του γηπέδου», που προβάλλεται από τις 15/3 με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

1970: Οκτώ μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Γιαπωνέζικος Κόκκινος Στρατός» καταλαμβάνουν αεροπλάνο των Ιαπωνικών Αερογραμμών με 129 επιβάτες, κραδαίνοντας σπαθιά σαμουράι και μία χειροβομβίδα. Θα τους ελευθερώσουν λίγες ώρες αργότερα.

1980: Πεθαίνει ο σπουδαίος ολυμπιονίκης, στο Βερολίνο του... Χίτλερ, Τζέσε Όουενς.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ «Chariots of Fire» που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

1991: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» πραγματοποιεί επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά.

1998: Στον γυρισμό από το Λονδίνο, και μετά τον αγώνα με τη Γουέστ Χαμ, η αποστολή της Λιντς γλιτώνει από θαύμα, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του και κάνει αναγκαστική προσγείωση.

2000: Ο προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ αποχωρεί από τον ΟΦΗ ύστερα από 15 χρόνια.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών ο πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Ντέιβιντ Ρόκαστλ, χτυπημένος από καρκίνο.

2011: Η Αυστριακή ολυμπιονίκης στο τζούντο Κλόντια Χέιλ αυτοκτονεί, πηδώντας από τον έκτο όροφο κτιρίου στη Βιέννη.

2015: Νεκρός βρίσκεται κοντά σε ποταμό στο Βαγιαδολίδ ο μπασκετμπολίστας Λάλο Γκαρσία.

2021: Η Αλβανία περνά νικηφόρα με 2-0 από την έδρα του Σαν Μαρίνο, σε ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, και ο αριστερός μπακ της ΑΕΚ, Μάριο Μιτάι, γίνεται ο νεαρότερος παίκτης (σε ηλικία 17 ετών και 237 ημερών) που αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας.