Η μεγάλη σφαγή στη Χίο 

Στις 30 Μαρτίου 1822 οι Οθωμανοί Τούρκοι σφάγιασαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στη Χίο.

Η μεγάλη σφαγή στη Χίο 

Στις 30 Μαρτίου 1822 οι Οθωμανοί Τούρκοι σφάγιασαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στη Χίο ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη. Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων και 100 Εβραίων). Με τον στόλο τους, το εμπορικό τους δαιμόνιο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό ώθησε τον σουλτάνο να παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια, που άγγιζαν το καθεστώς αυτονομίας.

Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου. Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο και η ολιγοήμερη πολιορκία τους δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι. Μόλις έφτασε το μαντάτο της εξέγερσης στην Υψηλή Πύλη, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά Αλή πασά να καταπλεύσει στο νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες. Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό ο Καρά Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη. Στη συνέχεια πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές. Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού οι 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη. Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες.

Τη σφαγή της Χίου περιέγραψε σαν αυτόπτης μάρτυρας ο Χριστόφορος Πλάτωνος Καστάνης. Αρχικά συνελήφθη από τους Τούρκους και πουλήθηκε ως σκλάβος. Δραπέτευσε και κατέφυγε στο Ναύπλιο όπου βρήκε βοήθεια από τον φιλέλληνα Χάου, ο οποίος τον πήρε μαζί του στις ΗΠΑ. Ο Καστάνης επέστρεψε προσωρινά στην Ελλάδα, όπου έλαβε πολύ καλή μόρφωση από δασκάλους όπως ο Ν. Βάμβας. Το 1851 στις ΗΠΑ εξέδωσε βιβλίο με την ιστορία της επανάστασης στη Χίο και την περιπέτειά του. Το βιβλίο, μαζί με άλλες εργασίες του Καστάνη, μεταφράστηκε στα ελληνικά με τον τίτλο «Ο Έλληνας εξόριστος».

Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλαν τη θλιβερά καταστροφή. Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Η ελληνική νέμεση θα έρθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6-7 Ιουνίου 1822).

ME MIA MATIA...

1841: Με βασιλικό διάταγμα ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Γεώργιος Σταύρου.

1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μη γνωρίζοντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός.

1889: Ο Χαρίλαος Τρικούπης καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το όνειρό του για την ένωση Ρίου-Αντιρρίου. Ακριβώς 115 χρόνια μετά, στις 12/8/2004, η γέφυρα παραδίδεται στην κυκλοφορία.

1896: Πεθαίνει ο Χαρίλαος Τρικούπης, κορυφαίος Έλληνας πολιτικός.

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Αργυριάδης, Μπάτσης και Καλούμενος εκτελούνται στο Γουδή.

1955: Ο Φαίδων Ματθαίου αποχωρεί από την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έχοντας διαφωνήσει με τους συμπαίκτες του. Αρχικά θα μετακινηθεί στον Πανιώνιο, μετά στον Σπόρτιγκ και στη συνέχεια πάλι στον Πανιώνιο και θα ακολουθήσει η ιταλική Ίνις Βαρέζε.

1980: Οι Police εμφανίζονται στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, στην πρώτη μεγάλη ροκ συναυλία στην Αθήνα, μετά το επεισοδιακό κονσέρτο των Rolling Stones τον Απρίλιο του 1967.

1981: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν στην Ουάσινγκτον.

2022: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Εθνικού Πειραιώς κατακτά, μετά από 12 χρόνια, το δεύτερο ΛΕΝ Τρόφι.

2022: Η Μπαρτσελόνα επικρατεί 5-2 της Ρεάλ Μαδρίτης στο «κλάσικο» των γυναικών στο «Καμπ Νόου» και προκρίνεται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αναμέτρηση κόπηκαν 91.553 εισιτήρια που αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης σε γυναικείο αγώνα.