Όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε το πριμ στον Γουλανδρή

Το 1971 ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, προσφέρει στους παίκτες του Παναθηναϊκού 225.000 δραχμές ως πριμ για την πρόκρισή τους επί της Έβερτον στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η προσφορά του, όμως, δεν έγινε δεκτή λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς του» στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι δύο ημέρες πριν στο Καραϊσκάκη.

Όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε το πριμ στον Γουλανδρή

Πριν από τη ρεβάνς στη Λεωφόρο για τα προημιτελικά ο Νίκος Γουλανδρής είχε δηλώσει: «Παναθηναϊκέ, να είσαι βέβαιος ότι όλος ο Ολυμπιακός είναι μαζί σου εις τον αγώνα Ελλάδος - Έβερτον. Η ευκαιρία να φθάσεις στους “4” είναι μοναδική στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Όλοι ανά την υφήλιον Έλληνες απαιτούν όπως η Έβερτον να μη βγη νικήτρια από το γήπεδό σου. Ζήτω η Ελλάδα».

Στις 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής επετείου, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Έβερτον και ο Νίκος Γουλανδρής επισκέφθηκε για τα επινίκια τους «πράσινους» σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, όπου και τους ανακοίνωσε το πριμ. Για τον ίδιο ήταν εθνική υπόθεση και στο μυαλό του δεν χωρούσε να υπάρχει αντιπαλότητα σε αγώνα ελληνικής ομάδας με ξένη.

Τέσσερις μέρες μετά γινόταν το «αιώνιο» ντέρμπι πρωταθλήματος (2-2). Πολλοί από τους φίλους του Παναθηναϊκού καταφέρθηκαν εναντίον του Γουλανδρή όταν τον είδαν στις εξέδρες της Λεωφόρου και, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 0-2, εκείνος πανηγύρισε έντονα προς το μέρος τους, πράγμα που εξαγρίωσε κάποιους. Το γεγονός αυτό έφερε την άμεση αντίδραση της διοίκησης του Παναθηναϊκού, η οποία στις 29 Μαρτίου του 1971 εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι το πριμ θα επιστραφεί στον Γουλανδρή.

Η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Το ΔΣ και οι ποδοσφαιρισταί του Παναθηναϊκού ΑΟ επιστρέφουν αμφοτέρας τας επιταγάς, αίτινες εδόθησαν υπό του γενικού αρχηγού του Ολυμπιακού κ. Ν. Γουλανδρή, επί τη προκρίσει του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, λόγω της ύπ' αυτού επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς κατά την διάρκειαν του αγώνα ΠΑΟ - Ολυμπιακός της 28ης τρέχοντος». Τα χρήματα επιστράφηκαν στη συνέχεια και ο Γουλανδρής τα προσέφερε ως δωρεές στα νοσοκομεία «Βασιλεύς Παύλος» και «Άγιος Σάββας».