Το διάταγμα «Νέρων»

Στις 19 Μαρτίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ εξέδωσε το διάταγμα «Νέρων» με το οποίο διέτασσε την πλήρη καταστροφή των υλικών υποδομών της Γερμανίας, προκειμένου να μην παραδοθούν στα χέρια των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Το διάταγμα «Νέρων»

Στις 19 Μαρτίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ εξέδωσε το «Διάταγμα για το έδαφος του Ράιχ» ή διάταγμα «Νέρων» όπως ονομάστηκε από τους ιστορικούς, με το οποίο διέτασσε την πλήρη καταστροφή των υλικών υποδομών και υλικών αξιών της Γερμανίας, προκειμένου να μην παραδοθούν στα χέρια των Συμμαχικών Δυνάμεων που νικηφόρα προέλαυναν στο γερμανικό έδαφος.

Το διάταγμα πήρε την ονομασία «Νέρων», συγκρινόμενο με τη διαταγή του αυτοκράτορα Νέρωνα, υπεύθυνου, σύμφωνα με την παράδοση, για την καταστροφική πυρκαγιά της Ρώμης το 64 μ.Χ.

«Ο αγώνας για την επιβίωση του έθνους μας μάς αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, ακόμη και εντός της επικράτειας του Ράιχ, που θα αποδυναμώνουν την πολεμική ισχύ του αντιπάλου μας και θα εμποδίζουν περαιτέρω προέλαση. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μη κατεστραμμένες συγκοινωνίες, επικοινωνίες και εγκαταστάσεις εφοδιασμού θα είναι χρήσιμες για εμάς μετά από ανακατάληψη χαμένων εδαφών» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο διάταγμα.

Το διάταγμα, ωστόσο, δεν εκτελέστηκε ποτέ, αφού ο επιφορτισμένος με την εκτέλεσή του υπουργός Εξοπλισμών και Πυρομαχικών, Άλμπερτ Σπέερ, αρνήθηκε να το υλοποιήσει. Ο Σπέερ είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του σε μια τέτοια πολιτική, στέλνοντας ένα υπόμνημα στον Χίτλερ στις 18 Μαρτίου, το οποίο ο τελευταίος αγνόησε. Εκείνος όμως επανήλθε, μόλις του επιδόθηκε και επίσημα το διάταγμα, στις 29 Μαρτίου του 1945, με επιστολή που έστειλε στον Χίτλερ.

Την παρακοή των εντολών του την ανακοίνωσε αυτοπροσώπως και στον ίδιο τον Χίτλερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο καταφύγιό του στις 22 Απριλίου 1945. Ο Χίτλερ, αν και θυμωμένος με τον υπουργό του, ήταν πλέον ανίκανος να αντιδράσει.

Με μια ματιά…

1947: Πρώτη εκτός έδρας νίκη της ελληνικής εθνικής ομάδας μπάσκετ (Τουρκία - Ελλάδα 30-34).

1972: Οι Λος Άντζελες Λέικερς νικούν τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με 162-99, τη μεγαλύτερη νίκη στην Ιστορία του ΝΒΑ.

1983: Δολοφονείται στο γραφείο του ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή», στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΟΠΑΠ και πρόεδρος της ΕΟΕ.

1989: Ιδρύεται ο ΠΣΑΚ.

2000: Ολοκληρώνεται το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στην Αθήνα. Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση και η Ελλάδα τη 15η. Η Κάτια Σαρακατσάνη σημείωσε εθνικό ρεκόρ στα 200 μ. μικτή με 2:17.24.

2004: Ο Νίκος Αλέφαντος αναλαμβάνει για τρίτη φορά προπονητής του Ολυμπιακού αντικαθιστώντας τον Όλεγκ Προτάσοφ. Την πρώτη φορά διαδέχθηκε τον Θανάση Μπέμπη, ενώ τη δεύτερη τον Κώστα Πολυχρονίου.

2019: Ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού σε μπάσκετ και βόλεϊ, Θανάσης Γιαννακόπουλος, πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110