Στίβεν Χόκινγκ: Ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας της εποχής μας

O Στίβεν Χόκινγκ (1942-2018) γεννήθηκε στην Οξφόρδη στις 8 Ιανουαρίου 1942, 300 χρόνια μετά τον θάνατο του Γαλιλαίου. Από το 1979 έως το 2009 κατείχε τη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (την οποία επίσης κατείχε ο σερ Ισαάκ Νεύτων). Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους διαπρεπέστερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Στίβεν Χόκινγκ: Ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας της εποχής μας

Το έργο του στη θεωρητική φυσική, σχετικά με την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη έως τις Μαύρες Τρύπες, έφερε επανάσταση στην επιστημονική κοινότητα, ενώ τα βιβλία του συνέβαλαν στην επιστημονική εκλαΐκευση, προσελκύοντας εκατομμύρια αναγνώστες. Για την επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητά του τιμήθηκε με πάρα πολλά βραβεία, επαίνους και διακρίσεις. Το 2009 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε στον Στίβεν Χόκινγκ το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το υψηλότερο τιμητικό βραβείο -σε καιρό ειρήνης- στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Χόκινγκ έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και η κατάσταση την υγείας του επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές, με την Ελέιν Μέισον, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Λούσι, τον Ρόμπερτ και τον Τίμοθι, και με την Τζέιν Χόκινγκ. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Το χρονικό της ζωής μου». Έφυγε από τη ζωή στο Κέιμπριτζ στις 14 Μαρτίου 2018, από επιπλοκές της αμυοτροφικής σκλήρυνσης από την οποία έπασχε, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Χόκινγκ αποφάσισε να καταστήσει δημόσια και προσιτή τη διατριβή του σε όλους, ελπίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα εμπνεύσει και άλλους επιστήμονες να μοιραστούν το έργο τους. «Ο καθένας οπουδήποτε στον κόσμο θα πρέπει να έχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά επίσης στην έρευνα κάθε μεγάλου και διερευνητικού νου σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης».

Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι «Οι ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων» και όταν επιτράπηκε από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ η δωρεάν λήψη της, είχε τέτοια ζήτηση που κατέρρευσε η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης με περισσότερες από 60.000 επισκέψεις σε μία μέρα, όταν για άλλες δημοφιλείς διατριβές οι επισκέψεις ήταν περίπου 100 τον μήνα.

Με μια ματιά…

1957 - Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα, οδηγείται στην αγχόνη.Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο προτού η καταπακτή ανοίξει και ο αγωνιστής περνά στην αιωνιότητα.

1960 - Ο Ουίλτ Τσάμπερλεν σημειώνει ρεκόρ 53 πόντων στα πλέι οφ του ΝΒΑ.

1970 - Αρχίζει στη Βιέννη το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου με τη συμμετοχή 153 αθλητών και 87 αθλητριών από 24 χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει με έναν μόνο αθλητή, τον Χρήστο Παπανικολάου, ο οποίος θα τερματίσει 4ος στο αγώνισμα του επί κοντώ με άλμα στα 5 μέτρα.

1978 - Το NFL προσθέτει 7ο διαιτητή.

1980 - 22 μέλη της ομάδας πυγμαχίας των ΗΠΑ πεθαίνουν σε αεροπορικό δυστύχημα στη Βαρσοβία.

1989 - Η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης μετά τη νίκη της επί της Σναϊντέρο Καζέρτα με 117-113 στην παράταση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς πετυχαίνει 62 πόντους για τη Ρεάλ και ο Όσκαρ Σμιτ 44 για την Καζέρτα σε ένα παιχνίδι που διαιτήτευσε ο Κώστας Ρήγας

1999 - Με απόφαση της IAFF, ο πρώτος και ο δεύτερος νικητής στη σφαιροβολία, Παυλής και Κορτσαρένκο, στερούνται των μεταλλίων τους, αφού δεν πέρασαν τον έλεγχο για ναρκωτικά. Ως αποτέλεσμα, η Σβετλάνα Κριβιέλοβα κατακτά το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας.

2000 - Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Άλφρεντ Σβάρτσμαν. Κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και 1 αργυρό (εκπροσωπώντας τη Δυτική Γερμανία) 16 χρόνια αργότερα στο Ελσίνκι.

2018 - Ο Λιονέλ Μέσι γίνεται ο δεύτερος παίκτης μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο που φτάνει τα 100 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ με τα δύο που πέτυχε με την Μπαρτσελόνα κόντρα στην Τσέλσι (3-0).



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110