Σοφία Βέμπο, η «τραγουδίστρια της νίκης»

Στις 11 Μαρτίου του 1978 φεύγει από την ζωή η εμβληματική Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια που συνέδεσε την φωνή της με το Έπος του ’40.

Σοφία Βέμπο, η «τραγουδίστρια της νίκης»

Η Σοφία Βέμπο ή Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στον Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σε ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της η καταξίωση δεν άργησε να έρθει.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των Ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα, φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «τραγουδίστρια της νίκης».

Το 1949 απέκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο. Σε μια εποχή όπου θέατρα έκλειναν και μετατρέπονταν σε κινηματογράφους, η Βέμπο επανέφερε την επιθεώρηση, ανεβάζοντας έργα που διατήρησαν ζωντανή την παράδοση της λαϊκής σάτιρας και καθιέρωσαν τους μεγάλους κωμικούς μας. Ταυτόχρονα, έβαλε τα θεμέλια μιας καινούργιας εποχής για το ελληνικό τραγούδι, λανσάροντας το «αρχοντορεμπέτικο».

Όλα αυτά τα χρόνια η Σοφία Βέμπο διατηρούσε δεσμό με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο, με τον οποίο παντρεύτηκε τελικά το 1957.

Το 1959 πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ταινία «Στουρνάρα 288», όπου υποδύεται μια διάσημη τραγουδίστρια που ξεχάστηκε από τους θαυμαστές της και εργαζόταν ως καθηγήτρια πιάνου. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της το 1955 στην κλασική «Στέλλα» και το 1938 στην «Προσφυγοπούλα», όπου είχε κάνει και το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρθηκε οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τη βραδιά του Πολυτεχνείου άνοιξε το σπίτι της και έκρυψε φοιτητές, τους οποίους αρνήθηκε να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτύπησε την πόρτα της.

Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε πάνδημο συλλαλητήριο.

Με μια ματιά…

1928: Βυθίζεται στην Αίγινα το τορπιλοβόλο «Πάνορμος», μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, χωρίς ανθρώπινη απώλεια.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απελευθερώνεται η πρώτη πόλη της Ευρώπης από τις ιταλικές δυνάμεις του Άξονα, η οποία είναι η Καρδίτσα, καθιστάμενη έτσι η «πρωτεύουσα» της ελεύθερης Ελλάδας.

1973: Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός μεταδίδεται τηλεοπτικά από την ΕΙΡΤ (μετέπειτα ΕΡΤ). Στο 83', και ενώ το σκορ είναι 3-2, ο διαιτητής Τιμολέων Λάτσιος θα αποβάλει τον Αθανασόπουλο και ο Μίμης Δομάζος θα πάρει την ομάδα και θα αποχωρήσει από το γήπεδο. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου, που τρέχει πίσω από τον Τάκη Συνετόπουλο, θα τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό από την εθνική ομάδα και έναν χρόνο εκτός γηπέδων. Ο ΠΑΟ θα τιμωρηθεί και θα χάσει το πρωτάθλημα, τερματίζοντας τρίτος.

1990: Η Τζένιφερ Καπριάτι γίνεται η νεαρότερη τενίστρια (13 ετών και 347 ημερών) που παίζει σε τελικό επαγγελματικού τουρνουά. Χάνει από την Γκαμπριέλα Σαμπατίνι με 4-6, 5-7 στον τελικό της Φλόριντα.

1998: Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και μελλοντικός πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τραυματίζεται στον αχίλλειο τένοντα κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ βουλευτών στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

2012: Ο Δημήτρης Χονδροκούκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος με 2,33 μ., κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ατομικό ρεκόρ και είναι το τέταρτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά τον Χάρη Παπαδιά (1997 στα 60 μ. στη Ρώμη), την Κατερίνα Κόφφα (1997 στα 60 μ. στο Παρίσι) και την Κατερίνα Θάνου (1999 στα 60 μ. στο Μαϊμπάσι).

2022: Χρειάστηκαν 26 σεζόν για τον προπονητή των Σαν Αντόνιο Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, για να σημειώσει τη 1.336η νίκη του (με το 104-102 επί των Γιούτα Τζαζ) και να βρεθεί στην κορυφή της λίστας των προπονητών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ, ξεπερνώντας τον πρώην προπονητή του, Ντον Νέλσον (1.335).