«Ο κομήτης του αιώνα»

Στις 7 Μαρτίου του 1973 ανακαλύπτεται ο Κομήτης του Κόχουτεκ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «κομήτης του αιώνα».

«Ο κομήτης του αιώνα»

Στις 7 Μαρτίου του 1973 ο Τσέχος αστρονόμος Λούμπος Κόχουτεκ ανακάλυψε έναν κομήτη μακράς περιόδου, τον Κομήτη Κόχουτεκ, με επίσημο προσδιορισμό C/1973 E1, 1973 XII και 1973f. Ο κομήτης ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για αστεροειδείς. Έφτασε στο περιήλιό του, σε απόσταση 0,14 Αστρονομικές Μονάδες, στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Εκτιμάται βάσει υπολογισμών ότι το επόμενο περιήλιό του θα είναι σε 75.000 χρόνια περίπου.

Πριν το περιήλιό του, ο κομήτης είχε χαρακτηριστεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ο «κομήτης του αιώνα». Εντούτοις, ο κομήτης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και θεωρείται ως μια απογοήτευση. Ωστόσο, έγινε αρκετά λαμπρός τις ημέρες κοντά το περιήλιο, με φαινόμενο μέγεθος (αριθμός που καθορίζει πόσο λαμπρό είναι ένα ουράνιο σώμα, όπως φαίνεται από τη Γη. Όσο πιο λαμπρό φαίνεται ένα ουράνιο αντικείμενο τόσο μικρότερη είναι η αριθμητική τιμή του μεγέθους του) -1 με -3, όταν παρατηρήθηκε από τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό Σκάιλαμπ. Ο κομήτης ήταν ορατός με γυμνό οφθαλμό από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε φαινόμενο μέγεθος +4, ενώ τελευταία φορά που εντοπίστηκε πριν από το περιήλιο ήταν στις 22 Δεκεμβρίου, όταν είχε φαινόμενο μέγεθος +2 και μια μικρή ουρά. Την πρωτοχρονιά του 1974 εντοπίστηκε στο λυκόφως ως αντικείμενο μηδενικού μεγέθους, αλλά η λαμπρότητά του έπεσε γρήγορα και στις 5 Ιανουαρίου είχε φαινόμενο μέγεθος +3. Στα μέσα του μήνα είχε μια αχνή ουρά μήκους 15 με 20 μοίρες και μέγεθος +4,5. Στα τέλη Ιανουαρίου ήταν στο όριο παρατηρήσεως με γυμνό οφθαλμό.

Παρατηρήσεις στο ορατό και το υπέρυθρο φως οδήγησαν πολλούς επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ο Κόχουτεκ ήταν στην πραγματικότητα ένα αντικείμενο της Ζώνης Κάιπερ (μεγάλο σύνολο μικρών σωμάτων στην περιοχή του εξωτερικού Ηλιακού συστήματος), γεγονός που θα εξηγούσε τον μειωμένο ρυθμό παραγωγής αερίων και τη σχετικά βραχώδη σύσταση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

961 - Ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες.

1876 - Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

1910 - Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (Δεκέμβριος 1909, στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η πρώτη μετονομασία του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το 1922 η τελική σε ΠΑΟ) και η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου (Ιανουάριος 1910).

1921 - Ο Κόκκινος Στρατός υπό τον Τρότσκι επιτίθεται στους αναρχικών αντιλήψεων στασιαστές ναύτες της Κροστάνδης.

1948 - Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα.

2004 - Έπειτα από 11 χρόνια η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, επιστρέφει στην εξουσία. Εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 165 εδρών, με ποσοστό 45,36%, έναντι 40,55% και 117 έδρες του ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο μήνες εξέλεξε ως νέο πρόεδρό του τον Γιώργο Παπανδρέου.

2021 – Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται ο πρώτος Έλληνας και ο πρώτος Ευρωπαίος που κερδίζει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στο All Star Game του 2021, σημειώνοντας 35 πόντους με 16 στα 16 σουτ.