Ο αναπάντεχος χαμός του Αστόρι

Στις 4 Μαρτίου του 2018 άφησε την τελευταία του πνοή ο αρχηγός της Φιορεντίνα, Ντάβιντε Αστόρι, ύστερα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη στον ύπνο του.

Ο αναπάντεχος χαμός του Αστόρι

Ο Ιταλός αμυντικός βρισκόταν στο ξενοδοχείο της ομάδας ενόψει του αγώνα με την Ουντινέζε. Στο καθιερωμένο πρωινό των «βιόλα» ο αρχηγός τους άργησε να κατέβει και ο μασέρ του συλλόγου ανέβηκε στο δωμάτιο του 31χρονου για να τον ειδοποιήσει. Εκεί εντόπισε νεκρό τον άτυχο ποδοσφαιριστή.

Τον Mάιο του 2021 ο Τζόρτζιο Γκαλάντι, επικεφαλής του τμήματος αθλητιατρικής στην πολυκλινική «Φλορεντίνο Καρέτζι» και σύμβουλος της ομάδας, καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια για δύο πιστοποιητικά καταλληλότητας για αγωνιστική δραστηριότητα που εκδόθηκαν στον Αστόρι. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, αν ο Αστόρι είχε υποβληθεί σε πιο λεπτομερείς εξετάσεις, που έπρεπε να είχαν γίνει λόγω των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεως, θα ήταν δυνατό να σωθεί η ζωή του, αφού θα ήταν ενήμερος για τη νόσο της αρρυθμογενούς μυοκαρδιοπάθειας από την οποία έπασχε, ώστε να λαμβάνει την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή. Επίσης, στον 71χρονο γιατρό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων οι 250.000 ευρώ θα πήγαιναν στη σύντροφο του ποδοσφαιριστή, Φραντσέσκα Φιορέτι, οι 240.000 ευρώ στην κόρη του, Βιτόρια, και οι υπόλοιπες 600.000 ευρώ στους γονείς του πρώην αρχηγού της Φιορεντίνα, Ρενάτο και Τζιοβάνα, καθώς και στα αδέρφια του, Μάρκο και Μπρούνο.

«Έπρεπε να βρεθώ ενώπιόν τους, σε έναν έναν ξεχωριστά, και να πω στους συμπαίκτες του ότι ο γιατρός είχε πει ότι ο Ντάβιντε δεν ήταν πια μαζί μας. Αυτή η τραγωδία με έκανε να καταλάβω ότι οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι. Ότι θα πρέπει να προσπαθώ να μπω μέσα στο μυαλό τους» δήλωσε λίγο αργότερα ο τότε προπονητής της Φιορεντίνα, Στέφανο Πιόλι, ο οποίος «χτύπησε» τατουάζ το όνομα του Αστόρι στο χέρι του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι.

1881: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της «Σπουδή στο κόκκινο».

1912: Οι σουφραζέτες πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.

1944: Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Θα τελειώσει στις 8 Μαρτίου με την αποχώρηση των εισβολέων Γερμανών.

1945: Ιδρύεται ο Ερυθρός Αστέρας του Βελιγραδίου, μία από τις σημαντικότερες ομάδες που ανέδειξε η Γιουγκοσλαβία, με δραστηριότητα σε πολλά σπορ, και παίρνει το όνομά του από τον Σλόμπονταν Kότσιτς (αστέρας) και τον Zόραν Zούγιοβιτς (ερυθρός).

1966: Ο Τζον Λένον δηλώνει «Είμαστε (σ.σ. οι Μπιτλς) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

1970: Το γαλλικό υποβρύχιο «Ευρυδίκη» εκρήγνυται μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την απώλεια ολόκληρου του 57μελούς πληρώματος.

2008: Πεθαίνει από καρκίνο του πνεύμονα στα 61 χρόνια της η ηθοποιός Έλενα Ναθαναήλ.

2014: Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου τον πολιτικό σχηματισμό «Το Ποτάμι», ο οποίος θα συμμετάσχει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

2016: Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ.

2017: Με άλμα στα 4,85 μ. η Κατερίνα Στεφανίδη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Βελιγράδι.