Βίκτωρ Ουγκώ: Ο πατέρας των «Άθλιων»
Σαν σήμερα, στις 26 Φεβρουαρίου 1802 γεννιέται ο Βίκτωρ Ουγκώ.
Στις 26 Φεβρουαρίου του 1802 ήρθε στη ζωή ο Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.
Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του αντιλήφθηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του πρωτότυπες ποιητικές εργασίες. Η αξία του αναγνωρίστηκε σύντομα μέσα στον γαλλικό ακαδημαϊκό κύκλο αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
Ολυμπιακός: Η τιμητική 5η θέση στο Champions League
Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την πολιτική, μεταλλασσόμενος βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό. Την τελευταία περίοδο της ζωής του γνώρισε τη λατρεία του γαλλικού έθνους, ταυτιζόμενος με την ίδια τη Γαλλία, όπως ο ίδιος έλεγε στο ποίημά του «Γράμμα σε μία γυναίκα»: «Δεν γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς».
Προπάντων, όμως, ως ο μεγαλύτερος Γάλλος συγγραφέας του άμεσου μετεπαναστατικού περιβάλλοντος, ήταν ο ποιητής του νέου κόσμου, ο προφητικός, παραισθησιακός φιλόσοφος και μυθοπλάστης μιας ριζικά νέας εποχής.
Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του γαλλικού ρομαντισμού, χάρη στο λυρικό του ύφος, στις λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων που εκφράζει και στις μετρικές του πρωτοτυπίες. Στη συνείδηση των απανταχού βιβλιόφιλων καθιερώνεται ως ο δημιουργός της «Παναγίας των Παρισίων» (1831) και των «Άθλιων» (1862).
Λάτρης της ζωγραφικής, ο Ουγκώ έχει φιλοτεχνήσει αρκετά έργα σε μικρά κομμάτια χαρτιού με σκούρα μελάνη, ακολουθώντας μια τεχνοτροπία εξαιρετικά μοντέρνα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Ντελακρουά φέρεται να έχει υποκλιθεί στο εικαστικό του ταλέντο.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ αφήνει την τελευταία του πνοή στις 22 Μαΐου 1885. Κηρύσσεται εθνικό πένθος και για ένα ολόκληρο βράδυ η σορός του παραμένει κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ενώ την κηδεία του παρακολουθούν περίπου 2.000.000 άνθρωποι.
Με μια ματιά…
1725: Γεννιέται ο Νικολά Ζοζέφ Κινιό, Γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, δημιουργός του πρώτου αυτοκινήτου στον κόσμο.
1883: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός.
1906: Γεννιέται ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης.
1933: Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αναδεικνύονται ισόπαλοι 4-4 για το πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 1-0, 2-1 και 4-2, αλλά οι «Ενωσίτες» κατάφεραν να ισοφαρίσουν στα τελευταία λεπτά του αγώνα.
1936: Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φέρντιναντ Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Βολκσβάγκεν.
1969: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ζ» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.
1986: Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμιγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η ίδια εξελέγη και βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
1995: O τραπεζικός οίκος Barings, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, καταρρέει εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών που συνήψε στη Σιγκαπούρη ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε κι έχασε στην αγορά παραγώγων 1,4 δισ. δολάρια. Θα αγοραστεί για 1 λίρα από την ING.
2020: To πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού covid-19 στη χώρα μας ανακοινώνουν οι αρχές. Πρόκειται για την 38χρονη σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Βουλγαρίδου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την έκθεση μόδας. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η Βουλγαρίδου νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα.
2020: Πεθαίνει ο Κώστας Βουτσάς, σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός.