Το «θαύμα» της Βιέννης

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Φεβρουαρίου του 1949 όταν γεννήθηκε στη Βιέννη ο μεγάλος Νίκι Λάουντα, που με την πορεία του έμελλε να σημαδέψει τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ειδικότερα της Φόρμουλα 1.

Το «θαύμα» της Βιέννης

Στα χρόνια κατά τα οποία μεγαλούργησε στις πίστες υπήρξε από τις θρυλικές μορφές που πέρασαν από το σπορ, ενώ η μεθοδικότητα στην προετοιμασία και η αποφασιστικότητα στους αγώνες ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που τον διέκριναν. Ήταν ο μοναδικός πιλότος που κέρδισε παγκόσμια πρωταθλήματος και με τις δύο κορυφαίες ομάδες της Φόρμουλα 1, τη Φεράρι και τη Μακ Λάρεν, αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1975, 1977, 1984) και έμεινε στον χώρο ως οδηγός μέχρι το 1985, πριν αφοσιωθεί στην αεροπορική εταιρεία που είχε δημιουργήσει (Lauda Air).

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό παρά τις αντιρρήσεις της ευκατάστατης οικογένειάς του, ώσπου βρέθηκε τελικά και στους κόλπους της Φόρμουλα 1. Πρώτη του ομάδα ήταν η Μαρτς το 1972, πριν μεταπηδήσει στη Φεράρι, στην οποία ξεδίπλωσε το ταλέντο του και κατέκτησε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο. Η στιγμή που σημάδεψε τη ζωή του ήταν στο περίφημο σιρκουί του Νίρμπουργκρινγκ στη Γερμανία τον Αύγουστο του 1976. Τότε που το μονοθέσιό του έπεσε με σφοδρότητα πάνω σε έναν διαχωριστικό τοίχο και έπιασε φωτιά, με τον ίδιο να μένει παγιδευμένος, πριν σωθεί τελικά με την παρέμβαση άλλων οδηγών.

Ο Λάουντα υπέστη σοβαρά εγκαύματα, έπεσε σε κώμα και πάλεψε για να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο όχι μόνο επέζησε αλλά έξι εβδομάδες αργότερα βρέθηκε στην Ιταλία και πήρε μέρος στο Γκραν Πρι της Μόντσα. Συνέχισε τη μάχη για τον τίτλο με μεγάλο αντίπαλο τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ, ο οποίος στέφθηκε τελικά νικητής, αλλά η επική κόντρα των δύο οδηγών έμελλε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για να γυριστεί το 2013 η ταινία «Rush».

Ο Λάουντα, πάντως, κατέκτησε στη συνέχεια δύο ακόμα τίτλους, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ωστόσο τα τοξικά αέρια που είχε εισπνεύσει στο παραλίγο μοιραίο ατύχημα του 1976 επηρέασαν τον οργανισμό του, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών και μεταγενέστερα σε μεταμόσχευση πνεύμονα το 2018, πριν φύγει τελικά από τη ζωή, έναν χρόνο αργότερα, σε ηλικία 70 ετών.

Με μια ματιά…

1732: Γεννήθηκε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον.

1848: Ξεσπά η λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση στη Γαλλία, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β’ Γαλλικής Δημοκρατίας.

1917: Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ρωσία οδηγούν στη λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση και στο τέλος της κυριαρχίας των τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β’.

1950: Γεννήθηκε ο θρύλος του ΝΒΑ, Τζούλιους Έρβινγκ.

1973: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1985: Γεννήθηκε ο πρώην αρχηγός της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης.

1993: H «Ορχήστρα των Χρωμάτων», υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της, Μάνου Χατζιδάκι, δίνει συναυλία διαμαρτυρίας κατά του νεοναζισμού με έργα Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

2003: Τραγικό δυστύχημα σημειώνεται όταν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με προορισμό την Αθήνα πέφτει στα παγωμένα νερά του ποταμού Αλιάκμονα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άτομα, ανάμεσά τους και ο οδηγός του λεωφορείου.

2015: Κατά τη διάρκεια του ντέρμπι πρωταθλήματος Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός σημειώνονται επεισόδια πριν από την έναρξη, με εισβολή οπαδών του «τριφυλλιού» στον αγωνιστικό χώρο. Οι «πράσινοι» επικράτησαν τελικά 2-1.