Η αεροπορική τραγωδία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 συνετρίβη στο Μόναχο το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η αεροπορική τραγωδία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μετά την πρόκριση εις βάρος του Ερυθρού Αστέρα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με προπονητή τον Ματ Μπάσμπι πήρε αεροπορικώς τον δρόμο της επιστροφής από το Βελιγράδι. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου του 1958 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Ο αεροδιάδρομος της γερμανικής πόλης ήταν καλυμμένος από χιόνι με αποτέλεσμα να μην υπάρξει άμεση αναχώρηση.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, και ενώ προηγήθηκαν δύο ανεπιτυχείς απόπειρες απογείωσης, το αεροσκάφος έκανε απόπειρα απογείωσης για τρίτη φορά. Αρχικά ανέβασε ταχύτητα, αλλά στη συνέχεια χαμήλωσε η ένταση και εντέλει έπεσε με δύναμη στον φράχτη στο τέλος του αεροδιαδρόμου. Το αεροσκάφος στην πορεία έπεσε πάνω σε ένα δέντρο και κατέληξε με ορμή σε ένα ξύλινο υπόστεγο που είχε βυτίο με καύσιμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη.

Έτσι, σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, με τα συνεργεία διάσωσης να ανασύρουν από τα συντρίμμια νεκρούς 7 παίκτες (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και 2 φιλάθλους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τον 21χρονο ποδοσφαιριστή Ντάνκαν Έντουαρντς να αφήνει την τελευταία του πνοή δύο εβδομάδες αργότερα.

Οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον πιλότο Τζέιμς Θέιν ως υπαίτιο του δυστυχήματος, επειδή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η αεροπορική εταιρεία τον απέλυσε αμέσως και χρειάστηκαν δέκα χρόνια δικαστικών αγώνων για να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία που του είχαν προσάψει.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1825: Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1833: Ο Όθωνας γίνεται ο πρώτος βασιλιάς του νέου ελληνικού κράτους.

1895: Γεννήθηκε ο κορυφαίος Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ, Μπέιμπ Ρουθ.

1900: Ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

1911: Γεννήθηκε ο 40ός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν.

1918: Έφυγε από τη ζωή ο Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταφ Κλιμτ.

1945: Γεννήθηκε ο Τζαμαϊκανός μουσικός Μπομπ Μάρλεϊ.

1962: Γεννήθηκε ο τραγουδιστής των Guns ‘n’ Roses, Αξλ Ρόουζ.

1968: Γεννήθηκε ο Κολομβιανός ποδοσφαιριστής Αδόλφο Βαλένσια.

1982: Το υπουργείο Παιδείας κατήργησε τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

1989: Σηματοδοτήθηκε η έναρξη των γεγονότων που οδήγησε στην κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, έπειτα από τις συνομιλίες της «Στρογγυλής Τραπέζης» στην Πολωνία μεταξύ του καθεστώτος και του συνδικάτου «Αλληλεγγύη».

1996: 189 επιβάτες σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

2007: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, του ΟΦΗ και της Νάουσας, Αλέκος Παπαδόπουλος.