Το Προεδρικό Διάταγμα ψήφου για κάποιες Ελληνίδες…

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1930 εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι πρώτες Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Το Προεδρικό Διάταγμα ψήφου για κάποιες Ελληνίδες…

Πρωτεργάτης στον αγώνα για τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά πράγματα της χώρας στάθηκε το φεμινιστικό κίνημα. Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού «Εφημερίς των Κυριών», ήταν η πιο σημαντική φωνή έκφρασης αυτών των διεκδικήσεων. Η ισότητα των δύο φύλων και η απαίτηση για τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες οδήγησαν στη σύσταση πολλών γυναικείων οργανώσεων, με αποτέλεσμα κατόπιν πιέσεών τους να φτάσουμε στο Προεδρικό Διάταγμα. Για πρώτη φορά οι γυναίκες της χώρας ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Για την ιστορία, στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 γυναίκες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Οι λόγοι για τον μικρό αυτόν αριθμό ήταν ότι, παρά τις προοδευτικές φωνές, υπήρχε δυστυχώς δυσπιστία ως προς τη χρησιμότητα των πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες. Χαρακτηριστική του κλίματος της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, υποστηρίζοντας πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά…

Τελικά η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου του 1952, χωρίς όμως τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Το 1953, σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ήταν η Ελένη Σκούρα (Ελληνικός Συναγερμός), που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα (Κόμμα Φιλελευθέρων) υπήρξαν οι δύο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα. Σε βουλευτικές εκλογές οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1576: Γαλλικοί θρησκευτικοί πόλεμοι: ο Ερρίκος της Ναβάρρας αποκηρύσσει τον καθολικισμό στο Τουρ και επανασυνδέεται με τις προτεσταντικές δυνάμεις.
1597: 26 Ιάπωνες χριστιανοί σκοτώνονται από τη νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς εκλαμβάνονται ως απειλή για την κοινωνία.
1782: Οι Ισπανοί νικούν τις βρετανικές δυνάμεις και καταλαμβάνουν τη Μινόρκα.
1783: Αρχίζει μία σειρά ισχυρών σεισμών στην Καλαβρία.
1810: Ιβηρικός πόλεμος: αρχίζει η πολιορκία του Κάντιθ.
1818: Ο Ζαν Μπατίστ Ζιλ Μπερναντότ γίνεται βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
1852: Ανοίγει για το κοινό το νέο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο.
1913: Οι Έλληνες αεροπόροι Μιχαήλ Μουτούσης και Αριστείδης Μωραϊτίνης εκτελούν την πρώτη αεροναυτική αποστολή στην Ιστορία με ένα υδροπλάνο Farman MF7.
1917: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών περνά τον νόμο περί μετανάστευσης, παρά το βέτο του Προέδρου Γούντροου Ουίλσον. Ο νόμος απαγορεύει τη μετανάστευση από το σύνολο σχεδόν της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας.
1924: Το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς αρχίζει να εκπέμπει από το ραδιόφωνο του BBC τα ωριαία σήματα χρόνου.
1966: Ένα άτομο χάνει τη ζωή του, πενήντα τραυματίζονται και περισσότερα από πέντε χιλιάδες μένουν άστεγα από ισχυρότατο σεισμό που πλήττει την Ευρυτανία, ισοπεδώνοντας δεκαπέντε χωριά.
1991: Αεροσκάφος C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο Όρος Όθρυς κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.