Από το γλέντι στον θάνατο…

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1843 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 73 ετών, λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι του από δεξίωση στα Ανάκτορα.

Από το γλέντι στον θάνατο…

Το προηγούμενο βράδυ είχε γλεντήσει με την ψυχή του. Γύρω στα μεσάνυχτα άρχισε να ζαλίζεται και γύρισε στο σπίτι του, που ήταν κοντά στο παλάτι. Όταν έπεσε στο κρεβάτι, τον χτύπησε κόλπος, δεν μπορούσε να κινηθεί ούτε να μιλήσει, μόνο ανάσαινε. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι καλύτεροι γιατροί, ο Γλαράκης, ο Ρέζερ, ο Οικονόμου. Έκαναν ό,τι μπορούσαν, του έβαλαν βδέλλες, πάγο στο κεφάλι, αλλά δεν έγινε τίποτα. Κάποια στιγμή ανοίγει τα μάτια, κοιτά το πλήθος των φίλων και συγγενών που τον περιτριγύριζε και τα κλείνει για πάντα.

Το υπουργικό συμβούλιο έκανε το πρόγραμμα της κηδείας και κήρυξε τριήμερο πένθος. Του φόρεσαν τη στολή του στρατηγού, του έζωσαν το σπαθί που είχε όταν πρωτοξεκίνησε ο αγώνας, του φόρεσαν τσαρούχια και τον τοποθέτησαν στο φέρετρο. Κάτω στα πόδια τού έβαλαν μια τουρκική σημαία με το μισοφέγγαρο για να «πατάει για πάντα την Τουρκιά». Δεξιά και αριστερά του την περικεφαλαία, τον θώρακά του και τον σκέπασαν με τη γαλανόλευκη. Ακολούθησε την επομένη η μεγάλη πομπή για την Αγία Ειρήνη όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία. Την πομπή ακολούθησαν όλοι οι μεγάλοι της εποχής και χιλιάδες απλών ανθρώπων. Ο Κολίνος κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης τελετής λιποθύμησε αλλά συνήλθε πολύ γρήγορα, ενώ ο Γενναίος, σοβαρός και πολύ συγκινημένος, συγκρατούσε τον εαυτό του. Μετά την ακολουθία και τους επικήδειους που εκφωνήθηκαν ξεκίνησε η πομπή για το νεκροταφείο. Η Ελλάδα τίμησε το μεγάλο αυτό τέκνο της και σύντομα στήθηκαν αγάλματα σε πολλές πόλεις.
Από τον γάμο του με την Αικατερίνη Καρούσου απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Πάνο (1798-1824), τον Γενναίο (1806-1868), τον Κολίνο (1810-1848) και την Ελένη, ενώ από τη σχέση του με τη Μαργαρίτα Βελισσάρη τον Παναγιωτάκη (1836-1893), τον οποίο αναγνώρισε με τη διαθήκη του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης τα πέρασε στην Αθήνα με την ερωμένη του, Μαργαρίτα Βελισσάρη (η σύζυγός του είχε πεθάνει το 1820), στο ιδιόκτητο σπίτι του, στη γωνία των σημερινών οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα. Την ίδια περίοδο υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα απομνημονεύματά του που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1867: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Κεφαλονιά, με εκατοντάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Σκοτώνονται 224 άνθρωποι και καταρρέουν 2.612 σπίτια.
1899: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Βέρντερ Βρέμης.
1900: Διαπιστώνεται ότι το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το αδριάνειο υδραγωγείο είναι μολυσμένο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρίσκεται δίπλα στο υδραγωγείο.
1924: Επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του βενιζελικού βουλευτή Θεόδωρου Πάγκαλου και του αντιπολιτευόμενου συναδέλφου του, Αθανασίου Τζώνη. Ο Τζώνης προκληθείς ραπίζει τον Πάγκαλο, που τον απειλεί με το περίστροφό του, αλλά αφοπλίζεται από τον βουλευτή Άρτας.
1943: Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.
1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία επειδή ύψωσαν τη γαλανόλευκη.
1959: Αρχίζουν στη Ζυρίχη ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
1971: Δημιουργείται ειδική πτέρυγα για μαύρους παίκτες στο Baseball Hall of Fame.
2000: Ο Συμεών Μαυροσκούφης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που εννιά χρόνια μετά τον θάνατό του συμπεριλαμβάνεται στο Hall of Fame του μπάσκετ. Ο πρώτος «ιεραπόστολος» του ελληνικού μπάσκετ υπήρξε ένας από τους εκπροσώπους των οκτώ χωρών που συνυπέγραψαν τον Μάιο του 1932 στη Γενεύη την ιδρυτική διακήρυξη της ΦΙΜΠΑ.
2004: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ιδρύει το Facebook.
2006: Οι αρχές της Ημαθίας βρίσκονται ενώπιον μιας πρωτοφανούς τραγωδίας, καθώς ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2006, φέρεται να δολοφονήθηκε από συνομηλίκους του.
2021: Πεθαίνει ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος.