Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού έλαβε χώρα τη 1η Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης από οργανωμένη ομάδα οπαδών.

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός βρισκόταν με την παρέα του στα σκαλοπάτια της εισόδου της πολυκατοικίας του επί της οδού Θεοδώρου Γαζή 18, στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όταν δύο αυτοκίνητα με χούλιγκαν του ΠΑΟΚ σταμάτησαν στο σημείο και ρώτησαν τον Άλκη και την παρέα του τι ομάδα είναι.

Ο Άλκης, μη γνωρίζοντας τι επρόκειτο να ακολουθήσει είπε ότι είναι Άρης και οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν στον νεαρό και στην παρέα του με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Ο Άλκης δέχθηκε μαχαιριά από δρεπάνι και τραυματίστηκε στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ τα άλλα δύο παιδιά φέρουν τραύματα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην παρέα υπήρχαν και άλλα δύο άτομα, τα οποία κατάφεραν να διαφύγουν από τους αδίστακτους δράστες. Το δολοφονικό όπλο βρέθηκε στο πλαίσιο των ερευνών της ΕΛΑΣ λίγα μέτρα μακριά από το σημείο του εγκλήματος, πεταμένο στον δρόμο, πλάι σε απορρίμματα. Η δίκη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τους δράστες να αρνούνται τις κατηγορίες.

ME MIA MATIA...

1862: Αντιοθωνική εξέγερση ξεσπά στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης. Μολονότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).

1865: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει τη 13η τροπολογία του Συντάγματος που καταργεί τη δουλεία.

1887: Ο Χάρβεϊ Γουίλκοξ τεμαχίζει και πουλά τη γη του, έκτασης 500 στρεμμάτων, σε οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το Χόλιγουντ.

1914: Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.

1968: Μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες: ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν, Nγκουέν Nγκοκ Λοάν εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ.

1974: Πυρκαγιά σε 25ώροφο κτίριο στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας έχει ως απολογισμό 191 νεκρούς και 300 τραυματίες.

1998: Ο «υπό διάλυση» Άρης του Χρήστου Μαγκότσιου, παίζοντας με 6 παίκτες, κερδίζει την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας με 71-68. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ο Μάριο Μπόνι που παίζει απλήρωτος χαρίζει τα οφειλόμενα στην ομάδα και φεύγει για την Ιταλία.

1999: Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί άφιξης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης, ξεκαθαρίζει στην τουρκική πλευρά ότι δεν θα επιτραπεί στον Οτσαλάν να μεταβεί στη χώρα μας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, καθιστά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα.

2002: Ο Ντάνιελ Περλ, Αμερικανός δημοσιογράφος και επικεφαλής του γραφείου της Νότιας Ασίας της «Wall Street Journal», ο οποίος απήχθη στις 23 Ιανουαρίου του 2002, αποκεφαλίζεται και ακρωτηριάζεται από τους απαγωγείς του.

2004: Στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών που ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.

2020: Διεξάγεται εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας το κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας στο Κουκούλι μετονομάζεται σε «Κώστας Πετρόπουλος», ως ελάχιστη τιμητική αναγνώριση σε έναν αθλητή που έβαλε τις βάσεις του υψηλού επιπέδου τόσο στο τοπικό όσο και στο ελληνικό μπάσκετ.