Η γέννηση του Μότσαρτ

Το πρωί της 27ης Ιανουαρίου του 1756 γεννήθηκε ο Γιοχάνες Κρισόστομους Βολφγκάνγκους Τεόφιλους (Αμαντέους) Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ, τμήμα τότε της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους και νυν της Αυστρίας.

Η γέννηση του Μότσαρτ

Ήταν γιος του συνθέτη Λεοπόλδου Μότσαρτ και της Άννας-Μαρίας Περτλ. Υπήρξε μία ιδιοφυΐα της μουσικής, αφού μόλις στα 5 του συνέθεσε, ενώ έναν χρόνο μετά έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο. Αν και έζησε μόλις 35 χρόνια, ο Μότσαρτ κατάφερε να συνθέσει περίπου 600 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαχρονικά αριστουργήματα. Εκτός από την εξαιρετική τεχνική του στο πιάνο, στο όργανο και στο βιολί, είχε την ικανότητα να αποστηθίζει πληθώρα συνθέσεων με φαινομενική ευκολία, ενώ αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει πάνω σε ένα μουσικό θέμα χωρίς προετοιμασία.

Η μουσική του λέγεται πως έχει και «μαγικές» ιδιότητες. Κτηνοτρόφοι παίζουν Μότσαρτ στις αγελάδες για να αυξήσουν την παραγωγή τους σε γάλα ή για να δώσουν πιο τρυφερό κρέας. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η ακρόαση της μουσικής του βοηθά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των βρεφών και των παιδιών. Επίσης, η μορφή του απεικονίζεται σε σοκολατάκια, σουβενίρ και άλλα είδη διακόσμησης.

Παρά την τεράστια επιτυχία του, ο Μότσαρτ δεν έζησε πλουσιοπάροχη ζωή, αφού ο ίδιος -σύμφωνα με μαρτυρίες- είχε οικονομικές δυσκολίες. Η γενέτειρά του, το Σάλτσμπουργκ, ζει και αναπτύσσεται μέχρι σήμερα χάρη στο όνομα του σπουδαίου συνθέτη, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου 1791, επί των επάλξεων, γράφοντας το «Ρέκβιεμ» της ζωής και της καριέρας του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1593: Το Βατικανό οδηγεί σε δίκη τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο για τις αιρετικές απόψεις του.

1827: Ελληνικά επαναστατικά τμήματα, υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Πανούτσο Νοταρά και Βάσο Μαυροβουνιώτη, δέχονται επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων, υπό τον Κιουταχή, στο Καματερό Αττικής. Στη μάχη που επακολουθεί πέφτουν ηρωικά ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.

1880: Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

1934: Ο Σοβιετικός ηγέτης Στάλιν ισχυρίζεται ότι οι καπιταλιστικές χώρες θα επιλέξουν τη λύση του πολέμου για να βγουν από το αδιέξοδο της οικονομικής ύφεσης.

1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τους περίπου 7.500 αιχμαλώτους κρατουμένους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, στην Πολωνία, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι εκεί.

1963: Τίθεται σε εφαρμογή, σε ολόκληρη τη χώρα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος ρυθμίζει λεπτομερώς τα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

1965: O ΠΑΟΚ υποχρεώνεται από τον Ολυμπιακό στη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην Ιστορία του με σκορ 0-4.

1967: Οι αστροναύτες Γκας Γκρίσομ, Έντουαρντ Ουάιτ και Ρότζερ Τσάφι σκοτώνονται σε πυρκαγιά, κατά τη διάρκεια δοκιμής του διαστημικού σκάφους «Απόλλων 1», στο Διαστημικό Κέντρο «Κένεντι» στη Φλόριντα.

1975: Η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία απορρίπτει την ελληνική πρόταση.

1979: Καθιερώνεται ως εθνική σημαία της Ελλάδας αυτή που φέρει εννιά λευκές και μπλε λωρίδες εναλλασσόμενες, με τον σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

1996: Κρίση των Ιμίων: δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» μεταβαίνουν με ελικόπτερο από τη Σμύρνη στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».