Ο θανάσιμος τραυματισμός του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Στις 24 Ιανουαρίου του 2012 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης τραυματίζεται θανάσιμα στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα», από διερχόμενη μοτοσυκλέτα.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Το τραγικό συμβάν συνέβη λίγο μετά τις 19.00 στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, όταν μια μοτοσυκλέτα τον χτύπησε και τον παρέσυρε κατά λάθος. Ο διάσημος παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών βρισκόταν στο σημείο για τις ανάγκες των γυρισμάτων της νέας του ταινίας, που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 24χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Metropolitan του Φαλήρου, όπου και κατέληξε.

Όπως είπαν οι γιατροί, «είχε υποστεί ρήξη σπλήνας και αριστερού νεφρού και ήταν αδύνατον να κρατηθεί στη ζωή, γιατί υπήρχε οστική σύνθλιψη του ιερού οστού, του οστού που στηρίζει τη λεκάνη και είχε αιμορραγία, που δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να προσφέρουμε κάτι παραπάνω... Δυστυχώς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν είναι μαζί μας», ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν.

Να σημειωθεί ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο με καθυστέρηση 45 και πλέον λεπτών, λόγω βλάβης του πρώτου ασθενοφόρου. Είχε διαταχθεί ΕΔΕ για το συμβάν, ενώ υπήρχαν αναφορές ότι η καθυστέρηση αυτή ίσως να έπαιξε ρόλο στον θάνατο του σκηνοθέτη. H κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο δημιουργός της εμβληματικής ταινίας «Ο Θίασος» (1974) παραμένει ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής που ανέδειξε η χώρα μας κι ένας από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου κινηματογράφου. Κυρίαρχα θέματα στο φιλμικό του σύμπαν η μετανάστευση, η επιστροφή στην πατρίδα και η ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις με ζώα.
1908: Θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.
1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.
1961: Η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της και θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου. Η ξανθιά σταρ θα πεθάνει ενάμιση χρόνο μετά από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
1991: Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1994: H «17 Nοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τραπέζης Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του Νικόλαο Γρίσπο.
1998: Ο Κριστόφ Βαζέχα χρίζεται πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΠΑΟ με 181 γκολ στον αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων Αθηνών - ΠΑΟ (2-5) και ακριβώς στη λήξη του ματς σημειώνει το 182ο, αφήνοντας τον Αντώνη Αντωνιάδη στη δεύτερη θέση.
2004: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο διεθνής Βραζιλιάνος επιθετικός Λεονίντας Ντα Σίλβα, ο οποίος αγωνίστηκε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ήταν ο πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση του 1938 με 8 γκολ.
2005: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Νίκος Μουρκάκος, ένας από τους κορυφαίους διοικητικούς παράγοντες του Εθνικού από το 1950 και σχεδόν για 40 χρόνια, ενώ υπήρξε και ο πρώτος σπορτκάστερ του ραδιοφώνου των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταδίδοντας αγώνες κάθε Κυριακή από το 1954 έως το 1963. Παράλληλα έγραφε στίχους λαϊκών τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών λόγω καρδιακής ανακοπής ο Αντώνης Νταής, ο οποίος εργαζόταν στην ΚΑΕ Ολυμπιακός από το 1992 και είχε διατελέσει υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής του συλλόγου.
2021: Ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο που μεταφέρει μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Palmas Futebol e Regatas (Κατηγορία Δ) της Βραζιλίας για τον αγώνα με τη Vila Nova στο πλαίσιο της διοργάνωσης Copa Verde στην Goiania, συντρίβεται στην περιοχή Luzimangues, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Πόρτο Νασιονάλ, στην πολιτεία Tocantins της Βραζιλίας. Τέσσερις παίκτες (οι Lucas Praxedes, 23 ετών, Guilherme Noe, 28 ετών, Ranule, 27 ετών, και Marcus Molinari, 23 ετών), ο πρόεδρος της ομάδας Lucas Meira, 32 ετών, και ο πιλότος του αεροσκάφους, είναι νεκροί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο αυτό μετέφερε μόνο τους παίκτες που είχαν κορονοϊό και βρίσκονταν στην τελευταία ημέρα της καραντίνας.
2022: Πεθαίνει ο παλαιστής Γιώργος Τρομάρας