Η επεισοδιακή αναβολή της δίκης για την «υπόθεση λουλουδιών»

Την 20ή Ιανουαρίου του 1976 φίλαθλοι του Ηρακλή προκαλούν επεισόδια, όταν, λόγω της απουσίας του «ενδιάμεσου», πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Γιώργου Ροκίδη, αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα (16/2) η δίκη για την «υπόθεση λουλουδιών», στην οποία κατηγορούμενος είναι μεταξύ άλλων και ο Αντώνης Μαντζαβελάκης για απόπειρα δωροδοκίας.

Η επεισοδιακή αναβολή της δίκης για την «υπόθεση λουλουδιών»

Ήδη από τις 12/12/1975 με την ψήφο του Γιώργου Ανδριανόπουλου η ΕΠΟ έχει απαλλάξει τους κατηγορούμενους, αλλά η υπόθεση συνεχίστηκε στα δικαστήρια.

Εκείνη την ημέρα ο Μαντζαβελάκης απειλήθηκε από οργισμένους οπαδούς του Ηρακλή και διασώθηκε από τον πρώην ποδοσφαιριστή Στράτο Σακελλαρίδη. Μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του Ηρακλή, οι συνήγοροι των παραγόντων του Παναθηναϊκού, που εμπλέκονταν στην υπόθεση δωροδοκίας, κατέθεσαν αίτημα να γίνει η νέα δίκη σε άλλη πόλη. Τελικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε για τις 16 Φεβρουαρίου την «υπόθεση λουλουδιών», λόγω της απουσίας του Ροκίδη «συνέπεια της εγχειρήσεως που υπέστη στο πόδι του».

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Δημήτρης Νικολούδης, ο Γεώργιος Ροκίδης φερόμενος ως μεσάζων και οι Αντ. Μαντζαβελάκης, Παύλος Γιαννακόπουλος, Ι. Παπαντωνίου και Σ. Αγγελόπουλος. Μετά την αναβολή της δίκης, ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Ατματζίδης, είχε δηλώσει: «Ελπίζω ότι στις 16 Φεβρουαρίου δεν θα αρρωστήσει κάποιος άλλος κατηγορούμενος, ώστε να έχουμε νέα αναβολή».

Στους διαδρόμους των δικαστηρίων βρέθηκαν πολλοί οπαδοί του Ηρακλή, οι οποίοι στο άκουσμα της απόφασης για νέα αναβολή εξοργίστηκαν και απείλησαν με λιντσάρισμα τον Μαντζαβελάκη. Ο εκ Θεσσαλονίκης δικηγόρος Φιλ. Δαμόφλης που παρέστη στην «υπόθεση λουλουδιών» ως συνήγορος του Ροκίδη είχε δηλώσει ότι «Τη στιγμή που εξερχόμεθα του δικαστικού μεγάρου, απεδοκιμάσθη υπό οπαδών του Ηρακλέους ο Α. Μαντζαβελάκης. Τότε και ενώ προσπαθήσαμε να τον προστατεύσουμε εγένετο βιαιοπραγία εναντίον μας και κυρίως εναντίον του συναδέλφου κ. Κανελλόπουλου. Ευτυχώς παρευρέθη ο παλαιός ποδοσφαιριστής Σακελλαρίδης, ο οποίος και μας επροστάτευσε».

ME MIA MATIA...
1833:
Ο βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τους συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες.
1898: Ιδρύεται η Αθλέτικ Μπιλμπάο από 33 άτομα, φοιτητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία και εργάτες που έμεναν στο Μπιλμπάο.
1919: Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης μεραρχίας στην Εκστρατεία της Κριμαίας.
1929: Προβάλλεται στους κινηματογράφους «Ο ληστής της Αριζόνα», η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους.
1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 447 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.
1942: Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη «τελική λύση», δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.
1955: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ζώων. Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν 3-0, έχοντας κορυφαίο τον Ανδρέα Μουράτη και σκόρερ τον Θέμη Μουστακλή.
1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής.
2006: Πεθαίνει στον Βόλο σε ηλικία 85 ετών ο καθηγητής διαιτησίας Πέτρος Τζουβάρας, που θεωρείται και ο «Πατριάρχης της Ελληνικής Διαιτησίας». Διετέλεσε διεθνής διαιτητής της ΦΙΦΑ (1958-1968) και παρατηρητής από το 1969 έως το 1990 και άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο με βιβλία κανονισμών, οδηγούς διαιτησίας, κ.ά.
2008: Ο Γιοσέμπα Γιορέντε της Βαγιαδολίδ πετυχαίνει το πιο γρήγορο γκολ στην Ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν όταν σκοράρει εναντίον της Εσπανιόλ μόλις στα 7 δευτερόλεπτα.
2009: Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός (και γενικά ο 44ος) Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.
2010: Αρχίζει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.
2018: Τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους σε ξενοδοχείο της Καμπούλ.