Η γέννηση του μπάσκετ

Στις 15 Ιανουαρίου 1892 ο Τζέιμς Νέισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τράιανγκλ» της Μασαχουσέτης.

Η γέννηση του μπάσκετ

Ο Νέισμιθ είχε κληθεί να επινοήσει παιχνίδια κλειστού χώρου, τα οποία θα αντικαθιστούσαν τις πληκτικές ή επικίνδυνες ασκήσεις στη σχολή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Νέισμιθ θυμήθηκε ένα παιχνίδι που έπαιζε με τους φίλους του όταν ήταν παιδί, το οποίο ονομαζόταν «πάπια στον βράχο». Σε εκείνο το παιχνίδι τα παιδιά πετούσαν μπάλες σε άδεια κουτιά ή κοφίνια. Για να ανεβάσει το επίπεδο πρόκλησης για τους παίκτες, αλλά και με στόχο να αναπτύξουν δεξιοτεχνικές ικανότητες πέρα από τη σωματική δύναμη, αποφάσισε να τοποθετήσει τα κοφίνια ψηλά, πάνω από τα κεφάλια των συμμετεχόντων μαθητών.

Για το νέο του παιχνίδι ο Νέισμιθ πήρε στοιχεία από το ποδόσφαιρο, το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ και άλλα αθλήματα ανοιχτού χώρου, αλλά (θεωρητικά τουλάχιστον) φρόντισε να απαγορεύεται η επαφή των αθλητών σώμα με σώμα. Την 1η Δεκεμβρίου 1891 ο Τζέιμς Νέισμιθ παρουσίασε τη νέα αθλοπαιδιά, την οποία ονόμασε «καλαθοσφαίριση».

Αργότερα ο Τζέιμς Νέισμιθ έγραψε σχετικά:

«Όταν ο κ. Στάμπινς έφερε τα κοφίνια συγκομιδής ροδακίνων (με διάμετρο 38 εκατοστά) στην αίθουσα γυμναστικής, τα τοποθέτησα σταθερά από τη μέσα πλευρά στα κάγκελα (σ.σ. στηθαία). Περί τα 10 πόδια (3 μ. 48 εκ.) απόσταση από το πάτωμα, από ένα σε κάθε άκρη του γυμναστηρίου. Στη συνέχεια έβαλα τους 13 κανόνες στον πίνακα ανακοινώσεων ακριβώς πίσω από την πλατφόρμα του εκπαιδευτή, εξασφάλισα μια μπάλα ποδοσφαίρου και περίμενα την άφιξη της τάξης. Οι μαθητές δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αλλά ακολούθησαν τις οδηγίες μου. Εξήγησα τι έπρεπε να κάνουν για να πετύχουν καλάθια, πέταξα την μπάλα ψηλά ανάμεσα στους δύο κεντρικούς παίκτες και προσπάθησα να τους κρατήσω κάπως κοντά στους κανόνες. Σφύριζα τα περισσότερα φάουλ όταν έτρεχαν με την μπάλα, αλλά και το σκληρό μαρκάρισμα στον παίκτη με την μπάλα, κάτι που ήταν σύνηθες».

Σε εκείνο το πρώτο παιχνίδι η κάθε ομάδα απαρτιζόταν από 9 παίκτες, επειδή η τάξη του Νέισμιθ εκείνη την εποχή είχε 18 σπουδαστές. Σε αυτόν τον πρώτο αγώνα μπήκε πάντως μόνο ένα καλάθι! Καθώς τα κοφίνια είχαν πάτο, χρησιμοποίησαν μία σκάλα για να βγάζουν την μπάλα μετά από καλάθι.

Με μια ματιά…

1759: Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

1777: Αμερικανική Επανάσταση: το Νέο Κονέκτικατ (σημερινό Βερμόντ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1822: Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει επίσημα την Ελλάδα.

1822: Ελληνική Επανάσταση: ο Δημήτριος Υψηλάντης εκλέγεται πρόεδρος του Βουλευτικού.

1919: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ, δύο από τους πιο εξέχοντες σοσιαλιστές στη Γερμανία, βασανίζονται και δολοφονούνται από τα Φράικορπς στο τέλος της επανάστασης των Σπαρτακιστών.

1934: Ισχυρός σεισμός χτυπά το Νεπάλ και την Μπιχάρ, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 άτομα.

1943: Εγκαινιάζεται το Πεντάγωνο των ΗΠΑ στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

1967: Διεξάγεται στο Λος Άντζελες το πρώτο Σούπερ Μπόουλ. Οι Γκριν Μπέι Πάκερς νικούν τους Κάνσας Σίτι Τσιφς με 35-10.

1968: Έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις, η χούντα χορηγεί στον Ανδρέα Παπανδρέου διαβατήριο για να αναχωρήσει στο εξωτερικό.

1970: Ύστερα από αγώνα 32 μηνών για την ανεξαρτησία της από τη Νιγηρία, η Μπιάφρα παραδίνεται.

1973: Πόλεμος του Βιετνάμ: επικαλούμενος την πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την αναστολή των επιθετικών ενεργειών στο Βόρειο Βιετνάμ.